Imperator Kret Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 (edytowane) Witam, Jakaś taka ostatnio nastała moda na rurki na CPU, więc i ja postanowiłem taką mieć. Trzeba się jednak wyróżniać :wink: Od zwykłych kontenerów przez semi-solidy dochodzimy do solidów. Na XS można spotkać co najmniej kilka takich kontenerów, u nas do dziś nie widziałem żadnego :) Postanowiłem być pierwszy a zaczynam od wersji alu, bo to był bardziej eksperyment. Czy udany? Projekt wygląda tak: Podstawa ma 25 mm grubości, ten stożek na dole jest w rzeczywistości trochę bardziej spłaszczony. Całość wykonana z pręta aluminowego fi 50 mm o długości 25 cm. Trochę shotów 3D: Oczywiście musiałem schrzanić model 3D :mur: i ścianki są tam tylko 2 mm a nie 5 i podstawa ma 3,5 cm. Ale mniejsza z tym :wink: Zdjęcia: Podstawa wymaga wyszlifowania, boków chyba nie będę polerował bo i po co - i tak to wszystko będzie pod izolacją(19 mm) Co o tym sądzicie? Kontener po wykończeniu pójdzie prawdopodobnie na sprzedaż a jak nie znajdzie się chętny to zostanie u mnie. Ktoś z okolic Katowic jest chętny żeby przetestować? :) Edytowane 5 Marca 2007 przez Puma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 (edytowane) Jak skonczysz go, to mozna pomyslec nad testem ;) Ogolnie ? Hmm rura, jak rura tylko alu i solid. Edytowane 5 Marca 2007 przez DEVILEK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Jak dla mnie mała średnica deczko ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Czy taka mała średnica... piotres w swoim semi-solid miał 39 mm. A tak wogóle to zapomniałem napisać w pierwszym poście wagi kontenera - 540g, więc taki sam z miedzi ważyłby ~1,8 kg. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 (edytowane) Jak dla mnie mała średnica deczko ... 50 - 2x5 (scianki = 40... ciut malo, ale tragedii nie ma. Ale i tak zgadzam sie z tym. Edytowane 5 Marca 2007 przez ryba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Fajna rurka... Jakos mi sie bardziej podobają rurki alu niz Cu, "nago" oczywiście bo pod izolacją i tak tego nie widać... Ale jak na pierwszego pełnego solida w Polsce, nawet robi wrażenie... ;] Ważyłes go moze przed/po obróbce? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Ile placiles za material? Pewnie <50zl, a miedz na kontenerek wys. 20cm to juz koszt 3 stefanow :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Przed obróbką około 1,5 kg ważył. Wagę po obróbce podałem wyżej Materiał tani - to fakt, zapłaciłem poniżej 50 zł. Zobaczymy czy miedź jest warta dopłacania do niej po wynikach testu temperatur jak skończę. Prawda jest taka, że za koszt jednego miedzianego kontenera masz 3 aluminiowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 (edytowane) Hmmmm ciekawa obrobka musiala byc. :] @kszonek juz edytowalem posta. Kazdy sie moze pomylic :P Edytowane 5 Marca 2007 przez mib Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Jak sa polaczone oba elementy?? Wcisk?? to jest solid łosiu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 ładna rurka, ciekawe jak sie sprawuje :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 (edytowane) Ocho następny co ma kontener :) Solidów w Polsce nikt nie robi bo się nie opłaca ( różnica nie jest wprostproporcjonalna do ceny). Ale faktycznie z alu można spróbować. Ciekawy jestem testów. Edytowane 5 Marca 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 50 - 2x5 (scianki = 40... ciut malo, ale tragedii nie ma. Ale i tak zgadzam sie z tym.Ale ja tam widzę 36mm na projekcie, czyli jeszcze mniej... :huh: Coś mi sie wydaje że trudno było by wlać azot do takiej "ciasnej dziurki"... :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 Ale ja tam widzę 36mm na projekcie, czyli jeszcze mniej... :huh: Coś mi sie wydaje że trudno było by wlać azot do takiej "ciasnej dziurki"... :D a faktycznie, jeszcze mniej :D Wlac latwo, ale czy wydajnosc taka sama jak przy ln2 to nie wiadomo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KonradGT Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 a faktycznie, jeszcze mniej :D Wlac latwo, ale czy wydajnosc taka sama jak przy ln2 to nie wiadomo.nic nie rozumiem? :blink: Jaśniej proszę z tą wydajnością... Chyba że znowu jakieś jaja sobie ze mnie stroisz... :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 5 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2007 nic nie rozumiem? :blink: Jaśniej proszę z tą wydajnością... Chyba że znowu jakieś jaja sobie ze mnie stroisz... :lol2: 1. jeszcze mniej niz na poczatku pisalem 2. alu gorzej przenosi energie cieplna od cu, chociaz w przypadku nowych prockow i kontrolowanej temp to moze byc na + Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 A ile obróbka czegoś takiego cie kosztowała ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Tajemnica zawodowa, gdybym Ci powiedział musiałbym Cię zabić :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Ok, to mów i strzelaj. Chociaz tak pi razy ryba ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Tajemnica zawodowa, gdybym Ci powiedział musiałbym Cię zabić :lol: 2-3 godziny pewnie, bo to tylko alu ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 2-3 godziny pewnie, bo to tylko alu ;) Ale chodzi bardziej o cene... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 (edytowane) Czas trwania obróbki to około 2-2,5 godziny a cena to X0 zł, gdzie X to liczba naturalna nie większa niż 9 :razz: Chciałeś pi razy ryba, hyhyhy. Edytowane 6 Marca 2007 przez Puma Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 roboczogodzina normalnie kosztuje 40-50 zl netto, wiec koszt to mniej wiecej 110zl z materialem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 to trzeba bedzie pomyslec nad kontenerem jak dowiem sie co z wkładem do niego ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Zawsze możesz kupić ode mnie gotowy(czyli za jakiś tydzień jak bedzie izolacja i zapinka) :wink: Cena chyba nie jest zła(ale to już via PW). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Jak tak sobie pomyśleć to do LN2 alu się nada. Taniej i przez swoją gorszą przewodność cieplną lepiej będzie kontrolować temp. A i tak osiągniemy taką temp. jaką chcemy ( bo jest duży zapas do -192). Na DI to już trochę będzie strata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Na DI to już trochę będzie strata.Czy ja wiem... okaże się za tydzień-dwa :) Alu wcale nie jest tak dużo gorsze od miedzi, więc podejrzewam że wypadnie całkiem nieźle. No i taka sprawa - czy zauważysz różnicę w podkręcaniu proca przy -70*C zamiast -75? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PMichalak Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Semprona zasypujesz DI czy masz inny sprzęt przygotowany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Nie no, bez przesady :razz: Zobacz pierwszą odpowiedź w tym temacie. A jak DEVILEK nie bedzie miał czasu/ochoty na sesje DI to mam jeszcze ze dwóch chętnych z C2D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DEVILEK Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 Czy ja wiem... okaże się za tydzień-dwa :) Alu wcale nie jest tak dużo gorsze od miedzi, więc podejrzewam że wypadnie całkiem nieźle. No i taka sprawa - czy zauważysz różnicę w podkręcaniu proca przy -70*C zamiast -75?Przed ostatni bench na DI : 5C robilo dosc duza roznice. Nie no, bez przesady :razz: Zobacz pierwszą odpowiedź w tym temacie. A jak DEVILEK nie bedzie miał czasu/ochoty na sesje DI to mam jeszcze ze dwóch chętnych z C2D.Sie pomysli ;) Trza sie zgadac dokladnie, ktoregos dnia co i jak ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...