Skocz do zawartości
Imperator Kret

Mój Kontener - Pierwszy Solid Na Ppc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakaś taka ostatnio nastała moda na rurki na CPU, więc i ja postanowiłem taką mieć. Trzeba się jednak wyróżniać :wink: Od zwykłych kontenerów przez semi-solidy dochodzimy do solidów. Na XS można spotkać co najmniej kilka takich kontenerów, u nas do dziś nie widziałem żadnego :) Postanowiłem być pierwszy a zaczynam od wersji alu, bo to był bardziej eksperyment. Czy udany?

Projekt wygląda tak:

Dołączona grafika

Podstawa ma 25 mm grubości, ten stożek na dole jest w rzeczywistości trochę bardziej spłaszczony. Całość wykonana z pręta aluminowego fi 50 mm o długości 25 cm.

Trochę shotów 3D:

Dołączona grafika

Oczywiście musiałem schrzanić model 3D :mur: i ścianki są tam tylko 2 mm a nie 5 i podstawa ma 3,5 cm. Ale mniejsza z tym :wink:

Zdjęcia:

Dołączona grafikaDołączona grafikaDołączona grafika

Dołączona grafikaDołączona grafika

Podstawa wymaga wyszlifowania, boków chyba nie będę polerował bo i po co - i tak to wszystko będzie pod izolacją(19 mm)

Co o tym sądzicie? Kontener po wykończeniu pójdzie prawdopodobnie na sprzedaż a jak nie znajdzie się chętny to zostanie u mnie. Ktoś z okolic Katowic jest chętny żeby przetestować? :)

Edytowane przez Puma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna rurka...

Jakos mi sie bardziej podobają rurki alu niz Cu, "nago" oczywiście bo pod izolacją i tak tego nie widać...

Ale jak na pierwszego pełnego solida w Polsce, nawet robi wrażenie... ;]

Ważyłes go moze przed/po obróbce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed obróbką około 1,5 kg ważył. Wagę po obróbce podałem wyżej

Materiał tani - to fakt, zapłaciłem poniżej 50 zł. Zobaczymy czy miedź jest warta dopłacania do niej po wynikach testu temperatur jak skończę. Prawda jest taka, że za koszt jednego miedzianego kontenera masz 3 aluminiowe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ocho następny co ma kontener :)

Solidów w Polsce nikt nie robi bo się nie opłaca ( różnica nie jest wprostproporcjonalna do ceny).

Ale faktycznie z alu można spróbować.

Ciekawy jestem testów.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

50 - 2x5 (scianki = 40... ciut malo, ale tragedii nie ma. Ale i tak zgadzam sie z tym.

Ale ja tam widzę 36mm na projekcie, czyli jeszcze mniej... :huh:

Coś mi sie wydaje że trudno było by wlać azot do takiej "ciasnej dziurki"... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ja tam widzę 36mm na projekcie, czyli jeszcze mniej... :huh:

Coś mi sie wydaje że trudno było by wlać azot do takiej "ciasnej dziurki"... :D

a faktycznie, jeszcze mniej :D Wlac latwo, ale czy wydajnosc taka sama jak przy ln2 to nie wiadomo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a faktycznie, jeszcze mniej :D Wlac latwo, ale czy wydajnosc taka sama jak przy ln2 to nie wiadomo.

nic nie rozumiem? :blink: Jaśniej proszę z tą wydajnością... Chyba że znowu jakieś jaja sobie ze mnie stroisz... :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie rozumiem? :blink: Jaśniej proszę z tą wydajnością... Chyba że znowu jakieś jaja sobie ze mnie stroisz... :lol2:

1. jeszcze mniej niz na poczatku pisalem

2. alu gorzej przenosi energie cieplna od cu, chociaz w przypadku nowych prockow i kontrolowanej temp to moze byc na +

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak tak sobie pomyśleć to do LN2 alu się nada.

Taniej i przez swoją gorszą przewodność cieplną lepiej będzie kontrolować temp.

A i tak osiągniemy taką temp. jaką chcemy ( bo jest duży zapas do -192).

Na DI to już trochę będzie strata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na DI to już trochę będzie strata.

Czy ja wiem... okaże się za tydzień-dwa :) Alu wcale nie jest tak dużo gorsze od miedzi, więc podejrzewam że wypadnie całkiem nieźle. No i taka sprawa - czy zauważysz różnicę w podkręcaniu proca przy -70*C zamiast -75?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja wiem... okaże się za tydzień-dwa :) Alu wcale nie jest tak dużo gorsze od miedzi, więc podejrzewam że wypadnie całkiem nieźle. No i taka sprawa - czy zauważysz różnicę w podkręcaniu proca przy -70*C zamiast -75?

Przed ostatni bench na DI : 5C robilo dosc duza roznice.

Nie no, bez przesady :razz: Zobacz pierwszą odpowiedź w tym temacie. A jak DEVILEK nie bedzie miał czasu/ochoty na sesje DI to mam jeszcze ze dwóch chętnych z C2D.

Sie pomysli ;) Trza sie zgadac dokladnie, ktoregos dnia co i jak ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi