Skocz do zawartości
niesforny

Mały Brudas

Rekomendowane odpowiedzi

witam

wiosna za pasem, więc porządki - mam takiego zapaćkanego brudasa, nie dość, że brudny, to jeszcze oblepiony jakimiś naklejkami! poradźcie jak to dziadostwo usunąć. potem chciałem dać na to arctic ceramique, bo jeszcze mi trochę zostało, ale wpierw trzeba zedrzeć te papiery, ech. jak to zrobić, żeby czegoś nie zepsuć? poradźcie.

oto i brudas:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy to będzie w ogóle jeszcze działać...?

Małe szanse zeto jeszcze zadziała...

Moim zdaniem szkoda go nawet próbować sprawdzić... a jak zrobi jakies zwarcie to jeszcze płytę główną upali...

Lepszy pożytek z niego jak zrobisz sobie breloczek do kluczy hehehhe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u la la, do tej pory ten grat działał, ale teraz zaczynam poważnie wątpić, czy składać to z powrotem, ech! i tak się skończyły te wiosenne porządki - proc do wymiany?!

(...albo breloczek, fakt ;))

na płycie jest socket 462... komp służył do worda i internetu, czasami nagrywał jakąś płytę. ten breloczek to był Duron 850. co wstawić zamiast tego?

Edytowane przez niesforny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powiedziałem że on jest uszkodzony na 100% ale jest duże prawdopodobieństwo że jest padnięty.

Co wstawić?

Zależy jaka płyta , jaki chipset i jakie procki obsługuje.

Można sie pokusić o jakiegoś Athlona 900-1200MHz lub jak podpasuje to jakiegoś Athlona XP 1700-2200+

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zakładaj, zakładaj, mam kompa z durniem 1000 i ma ukruszone dwa boki po całości i śmiga jak szalony. NFS most wanted, fifa 2005, żadnych spięć, zwarć, wszystko działa dobrze i temp. ma w granicy 42-44

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powiedziałem że on jest uszkodzony na 100% ale jest duże prawdopodobieństwo że jest padnięty.

Co wstawić?

Zależy jaka płyta , jaki chipset i jakie procki obsługuje.

Można sie pokusić o jakiegoś Athlona 900-1200MHz lub jak podpasuje to jakiegoś Athlona XP 1700-2200+

do tej pory działał, może powinienem był napisać "działał", bo strasznie się mulił, czy to od tego, nie wiem, być może. szkoda mi dziada!

płyta to MS-6340M, w instrukcji piszą:

"socket A for AMD PGA Duron/Athlon processor.

support 550~1.2GHz or higher processor. (Standard product support up to 1GHz. 1.2GHz will be implemented upon request.)

ło matko, nie wiedziałem, że to taki złom.

co powiecie o tym

2532882[/snapback]

zakładaj, zakładaj, mam kompa z durniem 1000 i ma ukruszone dwa boki po całości i śmiga jak szalony. NFS most wanted, fifa 2005, żadnych spięć, zwarć, wszystko działa dobrze i temp. ma w granicy 42-44

ho ho! wysmarowałbym go pastą i nałożył wiatrak thermaltake'a (chyba najlepsza część w tym komputerze...), ale boję się, że padnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukaj athlona 1200mhz na rdzeniu thunderbird z fsb 100mhz, cena nie wiele wyższa i według manuala będą latały bez problemu. Np tutaj masz kilka :

http://allegro.pl/item172888929_athlon_120...ja_wroclaw.html

http://allegro.pl/item171783907__athlon_12...ket_a_bcm_.html

http://allegro.pl/item173335837_procesor_athlon_1200.html

p.s. jak bierzesz z allegro nigdy nie kupuj nie sprawdzonego. Ludzie wałą lecą na nich że szok.

Edytowane przez Stolar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przypomniał mi się mój ukruszony Duron, działał do końca, ale grzał się do ponad 60 stopni i w końcu tak skończył :-P :

» Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... «
post-125281-1173360916_thumb.jpgpost-125281-1173360604_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym próbował. Miałem gorzej ukruszonego Sempa i działał bez problemów ( działa zresztą do dzisiaj u siostrzeńca podkręcony ze 166@200 ). Temperatura wzrosła o kilka stopni, ale to jest oczywiste przy takich okolicznościach. Na wszelki wypadek nie radziłbym stosować past z dodatkiem srebra ( możliwość zwarć ). Ale to tylko moje zdanie.

Edytowane przez japa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nasmarowałem go arctic ceramique (z tego co pamiętam nie przewodzi prądu, więc zwarcia nie będzie - oby), włączyłem i działa. mam nadzieję, że jak najdłużej! tymczasem można się rozejrzeć za innym procesorem.

dziękuję wszystkim za rady!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie będziesz więcej przy nim grzebał to na 99% sam z siebie nie wyzionie ducha :) A jeśli planujesz jakieś kolejne rozbieranie/demontaż coolera to po prostu uważaj i będzie ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byleś mu pastą z metalliciem nie dowalił i kulerem nie dokruszył a będzie dobrze. Widziałem kiedyś Durnia który teoretycznie miał być 900'tka ale w praktyce, w przymusie wykruszeń stał się 650 i działał spokojnie przez 3 lata na takich taktach .,. az mobo padła definitywnie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi