k0b Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 Witam Niebede sie rozpisywac ile to mnie nerwow zjadlo.... A obecnie zestaw sklada sie : 12V Laing D5 Vario Water Pump Alphacool NexXxoS XP Bold HIGHFLOW A64/AM2 XSPC R120-T a na niej 3 wentyle 12cm puszczone na minmum... XSPC Bay Reservoir Artic Silver 5 aktualnie procek amd64 3200 (2000) chodzi na 2400 a temperatura 46-47C jak sie juz woda nagrzeje... w a stresie 54C powietrza chyba juz niemam ani w chlodnicy ani na bloku.... Pytanie do czytajacych... co zrobic aby poprawic te wyniki ? Pompa wg mnie 11 w skali 10 weze mam 1/2 cala Blok --- i tu jest wg mnie slaby punkt ale niech sie fachowcy wypowiedza, moja uwaga blok ma NEDZNE mocowanie do plyty, 2 cienkie dlugie srobki ktore maja problem z utrzymaniem bloku sztywno na procku. chlodnica wg mnie jest ok mam 3 wentyle z 1 strony, nawiewaja. Czy moze zalozyc 3 z drogiej strony aby wciagaly? rezerwuar to stacja 5,25 z tym to sie nie polansuje... :) wszystko przesmarowane jak Manuel radzi pasta arctic namber five. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Copper Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 Witam Niebede sie rozpisywac ile to mnie nerwow zjadlo.... A obecnie zestaw sklada sie : 12V Laing D5 Vario Water Pump Alphacool NexXxoS XP Bold HIGHFLOW A64/AM2 XSPC R120-T a na niej 3 wentyle 12cm puszczone na minmum... XSPC Bay Reservoir Artic Silver 5 aktualnie procek amd64 3200 (2000) chodzi na 2400 a temperatura 46-47C jak sie juz woda nagrzeje... w a stresie 54C powietrza chyba juz niemam ani w chlodnicy ani na bloku.... Pytanie do czytajacych... co zrobic aby poprawic te wyniki ? Pompa wg mnie 11 w skali 10 weze mam 1/2 cala Blok --- i tu jest wg mnie slaby punkt ale niech sie fachowcy wypowiedza, moja uwaga blok ma NEDZNE mocowanie do plyty, 2 cienkie dlugie srobki ktore maja problem z utrzymaniem bloku sztywno na procku. chlodnica wg mnie jest ok mam 3 wentyle z 1 strony, nawiewaja. Czy moze zalozyc 3 z drogiej strony aby wciagaly? rezerwuar to stacja 5,25 z tym to sie nie polansuje... :) wszystko przesmarowane jak Manuel radzi pasta arctic namber five. Ten bloczek ma całkiem niezłą wydajność, więc to raczej nie on.... FlowKiller - ale dla tej pompki to raczej nie problem Spróbuj zmienić pastę na CLP, to powinno pare stopni odjąć, i spróbuj poprawić mocowanie bloku - on MUSI sztywno przylegać do proca. PS napisz jak tam pompka, slychać ją??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobih Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 moglbys wrzucic fotki ukladu? ciekawia mnie 1/2" weze?:) dolaczam sie rowniez z zapytaniem o pompke, jak sie sprawuje??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k0b Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 moglbys wrzucic fotki ukladu? ciekawia mnie 1/2" weze?:) dolaczam sie rowniez z zapytaniem o pompke, jak sie sprawuje??? Witam powiem tak to jest moje pierwsze chlodzenie... wczesniej kupilem cpc :) ale to co oferowalo niebylo wysokich lotow. pompka - pierwsze 5 sec po wlaczeniu komputera to slychac szum wody,potem nastaje cisza. poniewaz mieszkam w uk, a domy tu sa budowane z plyt, moj sufit jest drewniany i troche slychac drgania z komputera cos jak 1 na 20,trzeba sie dobrze wsluchac. co do zdiec to niewkleje :P wstydze sie... bo mam starszny bajzel w tym kompie, :) aby podkrecic klimat powiem ze uzylem 2wuch rodzaji wezy.. 1 waz zbrojony nitka a drogi silikonowy .. kupilem 2 tygodnie temu paltiera 4x4 ale na niej nic niema procz nr seryjnego same numer... wiec niewiem jaka ma moc. moze ona pomoze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 pompka - pierwsze 5 sec po wlaczeniu komputera to slychac szum wody,potem nastaje cisza.Jak poradziles sobie z odpowietrzeniem tej pompki :?: U mnie niezaleznie od obrotow (1-2-3-4-5) slychac kotlujace sie w pompie babelki powietrza... Za nic nie umiem tego wyeliminowac... Sam silnik pompy jest cichy do ustawienia 2-3 ale to powietrze to mnie dobija... :mur: I pytanie moze banalne: czy Laing D5 Vario moze pracowac bedac zanurzonym w wodzie (zakladajac, ze pompa nie jest w zaden sposob przerabiana). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Podstawowa sprawa: Jaka jest temp wody? Jezeli woda jest ciepla to znaczy ze problemem jest chlodnica/wentyle, jezeli nie to cos ze stykiem blok-procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzperSon Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 aktualnie procek amd64 3200 (2000) chodzi na 2400 a temperatura 46-47C jak sie juz woda nagrzeje... w a stresie 54C powietrza chyba juz niemam ani w chlodnicy ani na bloku.... Pytanie do czytajacych... co zrobic aby poprawic te wyniki ? Wyniki jak na boxowym chłodzeniu albo i gorsze :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kądziel Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Mam podobne tempy na swoim wc jak jest wszystko na passivie i do tego dochodzi gpu ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Imho problemem w tym ukladzie jest chlodnica i slaby nawiew na nia. To co masz to jest jesli sie nei myle u nas tak zwany nexxxos, gruba chlodnica jak cholera potrzebujaca mocnego nawiewu. Tak wiec nie dziwie sie ze po pewnym czasie jak woda sie nagrzewa a wentyle masz na minimum, to tempy nie będą mizerne. Daj porzadny nawiew a powinno sie poprawic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CthulpiSS Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 (edytowane) Miazga - nie pisz bez sensu, tudzież demagogii nie uprawiaj, proszę Cię ładnie. Testy chłodniczek potrójnych grubych vs. cienkich dawały maksymalnie 2-3 C różnicy na korzyść cienkich przy słabym (cichym) nawiewie - i to dla zawodników najlepszy kontra najgorszy. @k0b: aerial dobrze gada, warto byłoby pomierzyć temperaturki powietrza w pomieszczeniu, z tego co piszesz co _mocno_ podejrzany jest styk proc<>blok. Edytowane 16 Kwietnia 2007 przez CthulpiSS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 (edytowane) Miazga - nie pisz bez sensu, tudzież demagogii nie uprawiaj, proszę Cię ładnie. Testy chłodniczek potrójnych grubych vs. cienkich dawały maksymalnie 2-3 C różnicy na korzyść cienkich przy słabym (cichym) nawiewie - i to dla zawodników najlepszy kontra najgorszy. Prosze Cię bardzo o trochę mniej zarozumiałości, nie miałeś wszystkich wentyli w łapach, wiec nie możesz powiedzieć jak mocno dmuchają wentyle k0b'a. Niektóre bowiem wieją na tyle słabo, że ledwo co poruszają powietrze, a w połączeniu z finami grubej chłodnicy, powietrze może praktycznie stać. A po mocnym stresie to woda potrafi sie mocno nagrzać Panie ekspercie. Wystarczy ze k0b powie czy węże organoleptycznie są rzeczywiście ciepłe, a będzie wszystko wiadomo. Edytowane 16 Kwietnia 2007 przez Miazga82 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 (edytowane) I pytanie moze banalne: czy Laing D5 Vario moze pracowac bedac zanurzonym w wodzie (zakladajac, ze pompa nie jest w zaden sposob przerabiana). Nie może, zabijesz ją jak wsadzisz do wody :( Miazga - nie pisz bez sensu, tudzież demagogii nie uprawiaj, proszę Cię ładnie. Testy chłodniczek potrójnych grubych vs. cienkich dawały maksymalnie 2-3 C różnicy na korzyść cienkich przy słabym (cichym) nawiewie - i to dla zawodników najlepszy kontra najgorszy. @k0b: aerial dobrze gada, warto byłoby pomierzyć temperaturki powietrza w pomieszczeniu, z tego co piszesz co _mocno_ podejrzany jest styk proc<>blok. Nie pisz głupot, przy cichym nawiewie tj 600RPM : Thermochill PA120.3 - 7k Watercool HTSF - 8k Watercool HTSF3-x - 8.4k Cooltek Maxistream / Swiftech MCR - 8.4k Black Ice GT - 9.2k Black Ice Extreme - 11k Alphacool NexXxos Pro - 11.2k Black Ice GT X-Flow - 12.1k Black Ice Extreme X-Flow - 12.3k Alphacool NexXxos Extreme - 14k ja tu widzę więcej niż 2-3*C (przy 900RPM jest te 3*C, o których piszesz, ale to już słaby i cichy nawiew nie jest :] )i co najciekawsze najlepsza jest najgrubsza, a druga co do grubości jest na ostatnim miejscu... czyli sam uprawiasz demagogie i piszesz bez sensu twierdząc, że jest mała różnica między cienkimi a grubymi.. Nie w tym rzecz... pogoogluj trochę może się dowiesz czemu tak jest... i chyba temperaturę wody powinien zmierzyć, a nie powietrza... Edytowane 16 Kwietnia 2007 przez Jarogniew Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 no wiesz... temperatura otoczenia tez odgrywa swoja role w temp w ukladzie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarogniew Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2007 no wiesz... temperatura otoczenia tez odgrywa swoja role w temp w ukladzie ;) nom ;), ale w żeby pomóc rozwiązać problem autora tematu bardziej przyda się informacje o temperaturze wody idle/stress, zresztą i tak obaj wiemy, że o tym wiesz :rolleyes: :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...