Skocz do zawartości
Mathiu

Wybór Lcdka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Noszę się z zamiarem kupna LCDka i prosiłbym o pomoc w wyborze:

Monitor ma służyć do:

- przeglądania stron WWW - 70 %

- pracy w programach biurowych (WORD, czasem Excel) - 10 %

- filmy oglądam rzadko (ok. 2 na tydzień) - 10 %

- gram raczej rzadko (do grania mam konsolę + TV), a jeśli już to głównie w strategie ekonomiczne - 10 %

- aktualnie nie pracuję w żadnym specjalistycznym programie typu AutoCAD, czy Photoshop (czasem jednak programuję)

Posiadam kartę graficzną Radeon 9600 Pro.

Za ok. rok mam zamiar sprawić sobie konsolę: Xbox 360, bądź PlayStation 3, a wg branżowego czasopisma o konsolach (PSX Extreme, nr 112) tylko monitory panoramiczne są sensowne w grach (gierki wyświetlane są w formacie 16:9 oraz rozdzielczości 720p)... oczywiście jeśli ktoś nie ma dostępu do TV LCD Full HD, a u mnie się na razie na to nie zapowiada ;)

Co do budżetu, to są dwie opcje - od ręki mogę brać coś do 1000 zł, ewentualnie może uda się zwiększyć budżet do 1500 zł (małe szanse).

Tak więc chciałem zapytać co w takiej sytuacji powinienem zrobić.

1000 zł:

- panoramy raczej nie ma sensu brać, bo wszystkie będą na TN

- tak więc Benq FP91GP, czy może coś innego się znajdzie lepszego w tej cenie?

1500 zł:

- zwykłe 19": Samsung 971P, czy może coś innego?

- a z panoramicznych: Belinea 102035W, czy jakaś inna opcja?

Z góry bardzo dziękuję o wszelką pomoc.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za okolice 1500 można kupić Philips 200WP7ES - nowsza matryca niż w Belinea z lepszym kontrastem i czernią .... ale to nadal AUO MVA .... <_<

No wiesz... wyżej, niż MVA/PVA nie podskoczę przy takim budżecie. W każdym razie dzięki za radę i jeśli będę miał te 1600 zł (1550 monitor + wysyłka), to będę wiedział co brać :)

Proszę o dalsze rady.

Edytowane przez Mathiu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiesz... wyżej, niż MVA/PVA nie podskoczę przy takim budżecie. W każdym razie dzięki za radę i jeśli będę miał te 1600 zł (1550 monitor + wysyłka), to będę wiedział co brać :)

Proszę o dalsze rady.

S-PVA jest wyraźnie lepsze od P-MVA czy A-MVA ( tak oznaczono najnowszą 20" panoramę w AUO ). Chodzi o srebrzenie czerni pod kątem - na S-PVA go nie ma a ten efekt jest jednak zauważalny i przeszkadzający. Jeśli chodzi o czerń pod kątem prostym/podświetlenie to na tej A-MVA jest już bardzo dobrze ( na starszej oznaczonej P-MVA jest co najwyżej OK - czyli wyraźnie gorzej ) - to samo z kontrastem ... efekt głębszej czerni.

Na chwilę obecną nie widzę nic lepszego w cenie ok 1500-1600 od Philips 200WP7ES - jak chcesz coś lepszego to trzeba czekać na modele na S-PVA ( gmfriend znalazł Samsunga 20" .... jednak mającego błyszczącą prawdopodobnie ramkę i bez przycisków ). Jest jeszcze Dell 2007WFP którego wersja na S-PVA powinna kosztować mniej niż 1600 PLN - jednak nie ma go w Polsce

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak budżet dopisze, to brałbym Phillipsa, a co jeśli budżet nie dopisze i będę miał tylko 1000 zł? Benq FP91GP, a może jednak coś innego? Za tą cenę mógłbym np. mieć Samsunga 770p, ale to jest 17"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1296zł 19" na PVA, nic lepszego w tej cenie nie kupisz, miałem ten monitor i jest super (poza dezajnem)

http://sklep.henwar.pl/index.php?s=prodd&i=20987

Za 1270 zł znalazłem w Siriusie, więc spokojnie będę mógł jechać jeszcze obejrzeć i zdecydować (Katowice). Szkoda, że nie ma gwarancji na 0 bad pixeli, ale nie można mieć wszystkiego. Jest za to pivot.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 1270 zł znalazłem w Siriusie, więc spokojnie będę mógł jechać jeszcze obejrzeć i zdecydować (Katowice). Szkoda, że nie ma gwarancji na 0 bad pixeli, ale nie można mieć wszystkiego. Jest za to pivot.

w siriusie jest ostatnia sztuka i to wersja P19-2P !!! na MVA a nie P19-2 na PVA - to dwa rozne monitory!

można je odróżnić po kodzie producenta

P19-2 na PVA: S26361-K979-V150

P19-2P na MVA: S26361-K979-V151

Edytowane przez gmfriend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc,

Poluje na LCD 19 a może cos większego.Zapytam tutaj bo moj budżet to 1500zł.

Komputera używam w zdecydowanej mierze do internetu, ale bardzo często tez pogrywam w nowości FPP oraz gry pokroju NFS..Obojętne mi jest czy to będzie LCD panorama czy tez zwykły. Oczekuje tylko od takiego monitora ze jak będę grał już w jakąś szybką gre FPP to nie będę wykrzykiwał "k... ale złom."Nie potrzebuje a nawet nie chce, aby posiadał głośniki. Jak dla mnie to wszystkie LCD wyglądają jak LCD, więc fashion LCD mi zwisa tudzież loto. :lol2: Jesli już mam się określić w kwestii design and fashion-to może być corny :wink:

http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni...9_S1901SAB.html

no...cos by sie dozbieralo :wink:

http://www.sirius.pl/komputery/towar_cenni...971P_Black.html

http://www.proline.pl/shop.php?prodid=GATEWAY+FPD+2185W a co :wink: jak taki tani :wink:

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w siriusie jest ostatnia sztuka i to wersja P19-2P !!! na MVA a nie P19-2 na PVA - to dwa rozne monitory!

można je odróżnić po kodzie producenta

P19-2 na PVA: S26361-K979-V150

P19-2P na MVA: S26361-K979-V151

Tak wiem, wiem ;) Tzn. wiem, że są dwa różne modele i wiem jak je rozróżnić (napisałem do siriusa - jutro powinienem dostać odp.)

Też się zastanawiam nad tym Gatewayem co kolega powyżej, ale jednak dość ciężko będzie znaleźć - w prolinie już nie mają, z tego co widać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czesc,

Poluje na LCD 19 a może cos większego.Zapytam tutaj bo moj budżet to 1500zł.

Komputera używam w zdecydowanej mierze do internetu, ale bardzo często tez pogrywam w nowości FPP oraz gry pokroju NFS..

nie wiem czy PVA 6-8 ms starczy do szybkich FPP, jak wspominałem miałem P19-2 i dla mnie ten monitor był za wolny do UT2004 ale ja jestem bardzo wymagającym graczem

Na pewno matryca MVA jest dobra do FPP i ogólnych zastosowań jednak jakością obrazu czerni kątow odstaje od PVA.

Gatewaye 21" istnieją tylko wirtualnie w cennikach:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi