vespereq Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 Po mojemu taki athlon 1.7+ 256MB 333 (bylejakie) jakis radeonik 9000 PRO albo np 8500 jest tańszy a lepszy,plytka epoxa 8RDA+ zwykla buda byle by miala 300W zasilacz, co do DVD polecam toshibe albo pioneera broń boże acera(traktor)z nagrywarek polecam ci LG sam mam 8x8x32 i chodzi juz ze 4 lata bez zadnej awarii.Co do lcd jak juz inwestowac to w jakis pozadny :twisted: :twisted: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Des666 Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 Ta odpowiedz bedzie dosc dluga - tyle pojawilo sie glosow w dyskusji ;) NA poczatek: procek AXP 1700+ (0,13) - 200zl plyta EPOX 8rda - jakies 420zl RAM 512DDR pc333 - 350zl Dysk Barracuda V 80GB - jakies 450zl Wentyl na proca - TITAN TTC D5TB - 35zl Grafika RADEK 9000 - jakies 300zl spawara TEAC 48x 24x 52x - jakies 350zl DVD Toshiba - jakies 220zl Skad te ceny? Chyba ze netto :) Ja potrzebuje kompa, w sklepie zlozonym w Poznaniu. Moj wybor to praktycznie decyzja jedynie pomiedzy KOMPUTRONIKIEM i BARWKOMPEM. Pierwszy ma troche wyzsze ceny, ale kupowalem tam nie raz i z gwarancjami nigdy nie bylo problemu w razie czego, a drugi jest tanszy, ale tez mniejszy (choc to takze moze byc zaleta) - nie wiem tylko jak z serwisem. Co do 8RDA+ - chyba nie ma potrzeby - wcale nie pisalem ze musi to byc dzwiek 5.1 - wrecz przeciwnie - komputer i tak bedzie podlaczony do wiezy. Chodzilo mi raczej o JAKOSC tego dzwieku, jakosc wyjsc audio itp.. dlatego w ramach redukcji kosztow wystarczy 8RDA Co do Barracudy - wiem ze V jest z serii 7200, ale zobaczcie w Komputroniku - jest jakis nowy model (na razie tylko 40GB) o wiele wiekszej szybkosci i jest wlasnie nazwany bodajze 7200.7 Co do LCD - to oczywiscie bedize musialo zostac przetestowane 'naocznie' bo opisy tych monitorow sa naprawde rozne - trzeba monitor zobaczyc, jakosc, porownac, odpalic DVD/Divxa, jakas gre, sprawdzic KAT WIDZENIA i dopiero wowczas widac co jest warte. Ale mysle ze za 2000 mozna spokojnie kupic bardzo dobry LCD 15'' Co do DVD - OK, widze ze Toshiba wygrywa :) Slyszalem tez cos dobrego o Pionierach... sam mam w kompie taniego LiteONa i nie narzekam - kupilem razem z nagrywarka i sie 'dogaduja' :) Jesli chodzi o karte graficzna, to najprawdopodobniej bedzie to jakis Radek 8500, bo one powinny teraz staniec, a sie chyba niczym kokretnym od 9100 nie roznia, a sa wydajniejsze od 9000Pro. No chyba ze bedzie trzeba jeszcze ograniczyc koszty. Ale jakosc obrazu to podstawa I prosze nie piszcie o cenach 'w waszych sklepikach' bo to nie ma sensu - u kazdego jest inaczej i ceny sa inne, a wiadomo ze nie bede jechal przez pol Polski zeby zaoszczedzic 200zl i wozic kompa. Dlatego tez cena moze sie przeciez WAHAC miedzy np. 3800-4200 :) Pamieci to mysle zeby kupic Kingstony, sa zdecydowanie tansze niz Samsungi, a na pewno sa to dobre, markowe pamieci (sam mam takie) ktore chodza stabilnie :) Co do PIV - to zdecydowanie przekracza dopuszczalne limity cenowe :) Co prawda nie wiem jak ma sie porownanie Athlona 1700+ do Pentiuma IV 1.8a bo ten drugi powinien byc zdecydowanie szybszy (taktowanie zarowno realne jak i 'AMDkowskie' ;) jest wyzsze u Intela. Dzwine nie do gier ale szyki i stabilny - no wiesz szybki i stabilny zazwyczaj siebierze do robienia jakiejs grafy albo granie na kompie a bawienie się Wordem i innym gów... to starczy Ci Duron 1000 max 256 RAM (stabline to bierz 400Mhz) No bardzo przepraszam, ale widze ze nasze myslenie sie nie pokrywa ;) To wlasnie do PRACY i do korzystania z APLIKACJI potrzebny jest maksymalnie stabilny i niezawodny komputer - rozumiem ze moze byc irytujace zawieszanie sie gier czy wychodzenie z nich, albo restarty kompa podczas rozgrywki Q3, ale tak naprawde wazne jest zeby to samo nie dzialo sie podczas PRACY na komputerze, pisania czegos waznego i zwyklego korzystania, nagrywania plyt, wlaczania programow (zeby sie nie wykrzaczaly) itp... Co do karty graficznej - mysle ze podstawa to jakosc obrazu wiec stawiam na ATI. Na razie jest to 8500, ale moze to tez trzeba bedzie 'zredukowac'. Pytanie tylko czy warto? W Windows XP praca na 256MB pamieci nie jest zbyt przyjemna, szczegolnie jak sie wlaczy wiecej softu. A o to wlasnie chodzi zeby bylo szybko i przjemnie dalo sie korzystac z systemu i oprogramowania. Jesli chodzi o nagrywarke - bedzie to LiteON - sam uzywam od kilku miesiecy i sie nie skarze - cicho i szybko. A co do LG mam zle doswiadczenia, wiec nie dziekuje :) I na koniec zostaje istotna bardzo kwestia, o ktorej nie mam zbyt wiele pojecia ;) Chodzi o Dual Ram czy cos takiego co podobno jest na nForcach i daje kopa w dzialaniu. Rozumiem ze wowczas trzeba posiadac 2 kosci pamieci? Czemu nikt o tym tutaj nie wspomnial i wszyscy proponuja 1x512MB? Nie lepiej 2x256? A moze ja o czyms nie wiem? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Maq=- Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 Wiesz przy XP na DDR'ach 333 chodzi mi cud miód niewiem czego chcesz a miałem z 27 aplikacji właczonych a jeśli lubisz charzastaćkasą to lepiej 400Mhz niemam pytań. BTW: Wiesz prace swoją siesavuje wogóle co ja musze Ci tłumaczyć: do bawienia siewordem to Celek 333 niema problemu chcesz pobawicsiestronami z większa iloscią grafy non problem Durex 1k. Jak kupisz sobie chodźby Atleta +1700 to niewykorzystasz jego potencjału w 100% bawiac się Wordem i ew. jakąśstarą gierką. Ten nowszy sprzęt (bynajmniej ja to tak odbieram) jest prędzej dla tych co lubią sobie pograć szczególnie w nowe gierki, czasem stare i tworzyc grafe. Teraz akurat ten Athlon +1700 niejest taki drogi to można na niego pozwolić ale ogólnie rzecz biorąc do pracy to: -Athlon 1000 -256 DDR 333 (albo 512 SDRAM) -Ati (obojętnie jaki bo każdy jest dobry do filmów) -Monitor (to jużkwestia gustu ale 15 flatron powinien się u Ciebie zmieścic to niejest takie duze) -dysk (40 GB (3GB na sys reszta na prace bo musaiłbyś siebaardzo wysilić żeby plikami worda to zapełnić) -Obudówka (byle jaka byle była piękna :) + zasilacz 300W na zapas) -mysz, klawa i reszta i przypuszczam,ze cena zestawiku to ok 3tyś zł (monitor LCD) 1,5tyś z flatronem zwykły Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=Maq=- Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 A i jeśli będziesz go urzytkował naprawde tylko do pracy to niepowinno Ci nic wyskoczyć (mi przy grach win XP czyma do 4 miechów więc do pracy to cały rok albo i dłużej) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Des666 Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 -Athlon 1000 -256 DDR 333 (albo 512 SDRAM) -Ati (obojętnie jaki bo każdy jest dobry do filmów) -Monitor (to jużkwestia gustu ale 15 flatron powinien się u Ciebie zmieścic to niejest takie duze) -dysk (40 GB (3GB na sys reszta na prace bo musaiłbyś siebaardzo wysilić żeby plikami worda to zapełnić) -Obudówka (byle jaka byle była piękna + zasilacz 300W na zapas) -mysz, klawa i reszta Ale pisalem tez o aspekcie multimedialnym takim jak ripowanie DVD, kompresja MP3, DIVX itp... Do tego ten Athlon powinien spokojnie wystarczyc, cena ma niewielka, a mozliwosci spore - nie ma co nizej brac. Dysk musi byc wiekszy bo na tym kompie jest trzymane duzo materialo wmultimedialnych, filmow, mp3 itp... Oczywiscie mozna to nagrac na CD, ale to tez jest serwer (prywatny na kablowce ;P) i wymiana na DC wchodzi w rachube wiec troche trzeba miec na wymiane ;) Monitor LCD zeby DBAC O OCZY. A miejsca na biurku nigdy za wiele. Podsumowujac - moze zaoszczedze zatem na karcie graficznej - tylko pytanie co brac z ATI skoro slabsze od 8500? Warto w ogole slabsze? TO nie ma byc archaiczny komp ;) a jesli chodzi o RAM - nie uzyskalem odpowiedzi w sprawie DUAL na nForce. O co z tym chodzi? Wowczas moznaby kupic 256MB kosc DDR333, a w razie czego dorzucic druga pozniej i dzialalyby jako DUAL. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulko Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 zobacz zestaw który pisałem wyżej tylko kup tańszą bude i płytę bez + a kup inny LCD ramy tam były 2x256mb/333 dual ddr faktycznie daje kopa :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV[666] Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 Tak do Duala potrzebujesz dwie kostki i daje to pewien wzrost wydajnosci (2-15% w zaleznosci) ,Z tanszych ATI i nie archaicznych mozesz brac R9000 nonpro ,dostaniesz za grosze ponad 3 stufki,a tylko jeden warunek jesli chcesz naprawde dbac o oczy to potrzebujesz karte z wyjscie DVI do LCD-ka bo podwojna konwersja sprawi ze caly sens lcd pojdzie sie j3bac. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 dual DDR: wiec tak pisalismy 512mb ale to juz od ciebie zalezy czy wrzucisz to w dwoch kosciach czy w jednej. Jesli ten ktos bedzie chcial dokladac ramu w przyszlosci to moim zdaniem kup 512 w jednej kostce a w przyszlosci dorzuc jeszcze jedna 512ke jesli zas nie planuje dokladania pamieci i w zupelnosci mu wystarczy to 512 to oczywiscie wez 2x256 dual daje kopa pamiatki pracuja wtedy w trybie 128bit :twisted: a tak apropos nie przesadzaj z tym winXP i 256mb ramu mozesz smialo uruchamiac kilkanascie aplikacji i chodzi spox ale niewatpliwie 512mb daje mu niezlego kopa. pozdrav Lagier Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Des666 Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 No to pozostaje aktualny nastepujacy zestaw zatem: EPOX 8RDA (pytanie czy ta dzwiekowka jest tak samo dobra jak na karcie z "+" ?) Athlon 1700+ (0,13) Radeon 8500-9000 z DVI (wszystko zalezy od ceny ;) CDRW Liteon 48x24x48 DVD Toshiba Obudowa + 300W zasilacz 1x256DDR a jesli starczy kasy to 2x :) dobry LCD jakis FLOP standard ;) + jakies dodatki w stylu myszka/klawa (razem ze 100zl) Chyba o niczym nie zapomnialem. A moze ktos zna jakis dobry sklep do POLECENIA tani i z dobra obsluga Klienta w Poznaniu? :) Ile taki zestaw powinien kosztowac albo ile kosztowalby 'u Was' ? Skoro komputronika wykluczamy to mam niewielki wybor bo BARWKOMP nie posiada wszystkich elementow tej 'ukladanki' Acha i ostatnia rzecz - czy ten DUAL DDR to dziala automatycznie po wlozeniu 2 pamieci czy trzeba cos skonfigurowac? :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 8RDA (bez plusa) nie ma 5.1 ale dzwiek niczego sobie kiedy przesiadlem sie z A7V8X wydawal mi sie o niebo lepszy :) ;) Co do dualu to wystarczy ze wlozysz kosci w np.: bank 1 i 2 i sam sie dual uaktywni :D zreszta wszystko pisze w manualu pozdrav Lagier Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lagier Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 aha co do tego zestawu to zapomniales o hdd :lol: u mnie wychodzi 2685 pln z radkiem 8500 barakiem V 80gb i 2x256 ramu bez LCD pozdrav Lagier Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Des666 Opublikowano 18 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2003 No tak, HDD oczywiscie tak jak mialo byc - Baraca V 80GB mi wyszlo (w komputroniku - przynajmniej mozna ladnie podsumowac u nich ONLINE ;) za calosc z LCD za 1900zl lacznie 4100zl bez obudowyd, czyli jakeies 4300zl brutto. Troche kasy jednak jest... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...