Skocz do zawartości
Gość ssv

Jak Najmniejsze Koszta, Jak Najlepszy Sprzęt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

CPU: A64 3000+ Venice s.939

Pamięć ram: 512 DDR Kingston

Grafika: Sapphire Radeon X800GT

Dysk twardy: Seagate 160 GB

MoBo: Gigabyte K8NF-9

Obudowa: Schludna, Tracer'a (nie pamiętam modelu) z 400W zasilaczem

To mój obecny sprzęt. Planuje go sprzedać za jakieś 1200-1300 zł. Czy to dobra cena? Za malo czy za dużo - proszę o opinie.

Za pieniądze, które dostane właśnie za wyżej wymieniony sprzęt oraz z jakieś 700-800 zł z oszczędności, planuje kupić coś taniego, ale w miarę szybkiego. Oto co wybrałem:

CPU: AMD Athlon 64 X2 3800+ BOX s. AM2

Pamięć ram: GoodRam DDR2 1GB 800MHz

Grafika: GeForce 7900 GS Asus 256MB HDTV & 2x DVI (PCI-E)

Dysk twardy: Seagate 200 GB Barracuda 7200.10

MoBo: Asus M2N-E SLI nForce 500 SLI

Obudowa: Tracer TRO-112 PROTON 4Life 400 Eccono (400W zasilacz, który potem będzie prawdopodobnie zmieniony)

Całość: 1967.00

Ceny wziąłem z komputronika.

Komputer generalnie ma być do gier, ale też będzie na nim obrabiane filmy i grafika.

Proszę Was o rady i komentarze.

Z góry dziękuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość michos81

Witam!

CPU: A64 3000+ Venice s.939

Pamięć ram: 512 DDR Kingston

Grafika: Sapphire Radeon X800GT

Dysk twardy: Seagate 160 GB

MoBo: Gigabyte K8NF-9

Obudowa: Schludna, Tracer'a (nie pamiętam modelu) z 400W zasilaczem

To mój obecny sprzęt. Planuje go sprzedać za jakieś 1200-1300 zł. Czy to dobra cena? Za malo czy za dużo - proszę o opinie.

Za pieniądze, które dostane właśnie za wyżej wymieniony sprzęt oraz z jakieś 700-800 zł z oszczędności, planuje kupić coś taniego, ale w miarę szybkiego. Oto co wybrałem:

CPU: AMD Athlon 64 X2 3800+ BOX s. AM2

Pamięć ram: GoodRam DDR2 1GB 800MHz

Grafika: GeForce 7900 GS Asus 256MB HDTV & 2x DVI (PCI-E)

Dysk twardy: Seagate 200 GB Barracuda 7200.10

MoBo: Asus M2N-E SLI nForce 500 SLI

Obudowa: Tracer TRO-112 PROTON 4Life 400 Eccono (400W zasilacz, który potem będzie prawdopodobnie zmieniony)

Całość: 1967.00

Ceny wziąłem z komputronika.

Komputer generalnie ma być do gier, ale też będzie na nim obrabiane filmy i grafika.

Proszę Was o rady i komentarze.

Z góry dziękuje :)

Twój zestaw ma jak dla mnie 2 duże i jedną średnia wadę.

1. Nie napisałęś o chłodzeniu więc pewnie chcesz zamontować wentylator Box a to bardzo zły pomysł. Jak nie chcesz wydawać dużo kaski na wentyl to polecam Arctica Alpine 64. Będzie 10x lepszy od Boxa

2. Zasilacz Tracer to klasyczny no name. Takich zasilaczy się unika jak ognia. Kup Chiefteca, Modecoma MC, Tacensa lub inny firmowy zasilacz

3. Ja nie kupilbym też Asusa 7900GS. Dlatego że ma beznadziejne chłodzenie. Z 7900GS dobre chłodzenia mają Galaxy, Inno3D, Palit, Gainward, Gigabyte. Z tych 4 firm przestrzegam przed serwisem galaxa oraz przed częstym padaniem tych kart. Śmiało mozna kupować Gigabyte, Palita, Inno3d i Gainwarda.

Ps. Gainward i Palit to tak naprawdę identyczne karty więc raczej nie ma sensu przepłacać.

4 nie kupiłym też płytki Asusa. Tragiczny serwis.Częste awarie.

Edytowane przez michos81

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DFI Infinity nF Ultra II-M2 ~335zł

AMD Athlon 64 X2 3600+ BOX 65W ~324zł

Karta GeForce 7900GS Palit 256MB ~540zł

Goodram 2x1GB PC5300 667MHz DDR2 ~418zł

Seagate Barracuda 7200.10 160GB 8MB ~210zł

Chieftec GPS-400AA-101A 400W 120mm ~165zł

===

Razem: ~1992zł

Jeżeli podkręcasz to trzeba lepsze pamięci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość michos81

DFI Infinity nF Ultra II-M2 ~335zł

AMD Athlon 64 X2 3600+ BOX 65W ~324zł

Karta GeForce 7900GS Palit 256MB ~540zł

Goodram 2x1GB PC5300 667MHz DDR2 ~418zł

Seagate Barracuda 7200.10 160GB 8MB ~210zł

Chieftec GPS-400AA-101A 400W 120mm ~165zł

===

Razem: ~1992zł

Jeżeli podkręcasz to trzeba lepsze pamięci.

x2 3600 z 256 Kb Cache hmm to jakaś kpina do tego wentylator Box to już wogóle masakra

Takie rady to ja mogę skomentować tak :mur:

Płytka DFI to najlepsze mobo pod AM2 więc polecam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

x2 3600 z 256 Kb Cache hmm to jakaś kpina do tego wentylator Box to już w ogóle masakra

Różnica wydajności pomiędzy 3600+, a 3800+ to ok. 5%, więc po co dopłacać (50 zł różnicy).

Cooler można kupić jakiś tani, np. Arctic Cooling Alpine 64 za 35zł

Jeżeli potrzebuje 200GB dysku to można 1GB ram kupić (chodź nie warto)

Edytowane przez XvAK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość michos81

Różnica wydajności pomiędzy 3600+, a 3800+ to ok. 5%, więc po co dopłacać (50 zł różnicy).

Cooler można kupić jakiś tani, np. Arctic Cooling Alpine 64 za 35zł

Jeżeli potrzebuje 200GB dysku to można 1GB ram kupić (chodź nie warto)

z tym 5% to ja bym dyskutował. 512 Kb cache to minimum. Najszybsze AMD mają 1 MB Cache więc 256 to zły pomysł.

W pracy na x2 3600+ mówimy że jest to taki dwurdzeniowy sempron. Sempron nie jest tragiczny, ale dobryto on też nie jest :D

Pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym 5% to ja bym dyskutował. 512 Kb cache to minimum. Najszybsze AMD mają 1 MB Cache więc 256 to zły pomysł.

W pracy na x2 3600+ mówimy że jest to taki dwurdzeniowy sempron. Sempron nie jest tragiczny, ale dobryto on też nie jest :D

Pozdrawiam serdecznie

Zanim zaczniesz wypisywać takie głupoty to się najpierw 2 razy zastanów i poczytaj o tym. Różnica w wydajności między x2 3600+ a x2 3800+ jest w granicach 1-5%, a te 5% pojawia się naprawdę bardzo rzadko. Poza tym nie wiem czemu narzekasz na boxa od amd, do lekkiego oc wystarczy, moze nie jest cichy, ale da się wytrzymać.

No i widze że o sempronach też niewiele wiesz, to są te same rdzenie co w athlonach tylko z obciętym cache i różnica w wydajności między athlonem a sempronem też nie jest duża.

A, i kto powiedział że 512kb cache to minimum?? w niektórych modelach sempronów jest 128 i jakoś nikt nie narzeka.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość michos81

:D

Zanim zaczniesz wypisywać takie głupoty to się najpierw 2 razy zastanów i poczytaj o tym. Różnica w wydajności między x2 3600+ a x2 3800+ jest w granicach 1-5%, a te 5% pojawia się naprawdę bardzo rzadko. Poza tym nie wiem czemu narzekasz na boxa od amd, do lekkiego oc wystarczy, moze nie jest cichy, ale da się wytrzymać.

No i widze że o sempronach też niewiele wiesz, to są te same rdzenie co w athlonach tylko z obciętym cache i różnica w wydajności między athlonem a sempronem też nie jest duża.

A, i kto powiedział że 512kb cache to minimum?? w niektórych modelach sempronów jest 128 i jakoś nikt nie narzeka.

Troche już sprzętu miałem w łapkach więc piszę to co widzę.

Ps. Mój kolega ma wiekowego malucha i jego zdaniem jest to bardzo dobry samochód, za nic w świecie nie zamieniłby się np. na Polo czy Fieste. Tak samo z Tobą i twoimi sempronami.

Ja w odróżnieniu od wielu zwolenników maluchów i sempronów, "jeździlem" i maluchami/sempronami jak i Athlonami/Core2Duo/BMW i nigdy bym sempa nie kupił. Tak jak i maluszka.

Sam test procesora w 3dmarku 2005 pokazuje jakim potworem wydajności są procki z 128 i 256 cache na pokładzie

pozdro dla wszystkich posiadaczy maluszków i semproników

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętaj, że jeżeli kupisz te same części w innym sklepie niż Komputronik to zaoszczędzone możesz dołożyć w jakąś część icon_wink2.gif

Ja akurat podawałem ceny z apollo, więc raczej taniej gdzieś indziej będzie trudno znaleźć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi