Uzurpator Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Kwietnia 2007 Rynek już pokazał, że potrafi zaakceptować procki o TDP w okolicach 125W. Przy zasilaniu rzedu 0.7-0.8V to oznacza ponad 150A prądu, co IMVHO jest juz na krawedzi ekstremy. Wiec mozna sie spodziewac, ze przy 0.45 TDP tez bedzie w okolicach 125-150W dla maksymalnie wypasionych procków. Integralny GPU nie jest niczym dziwnym - oznacza to tyle, ze Intel dolozy 2-4 jednostki SIMD o glebokim potoku (czyli dokladnie to co maja normalne GPU) i podlaczy bezposrednio do rdzenia - liczmy +100 mln tranzystorow. Wydajnoscia to zachwycać nie moze, bo bedzie dzielic RAM z CPU - wiec albo nowy procek dostanie szyne 512 bitow (czyli obowiazek obsadzenia 4 slotow ram), albo po prostu bedzie zlacze PCIE dla normalnej karty grafiki. Jednakze dla wszelakich laptopow, marketow i small-form-factor pc - rozwiazanie idealne. Swoja drogą AMD też coś takiego smaży. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2007 Ponadto: 4 rdzenie w techn. 0.45, każdy oddający swoją moc cieplną na poziomie dajmy na to e6300 .... policzcie sobie Xx4 gdzie X to poziom oddawania ciepła normalnego, ucywilizowanego i uśrednionego e6300 :twisted: Moim zdaniem nie ma o czym rozmawiać .. nawet jesliby to przeliczyć na ułamki to i tak będzie oddawał więcej ciepełka .. ale praktyka pokaże ... :DCos mi sie nie zgadza w tych Twoich rachunkac - sugerujesz, ze jeden rdzen w 0.45 bedzie wydzielal tyle ciepla, co dwa rdzenie w 0.65? :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Hehe pierwszym procem który miał GPU w srodku był CYRIX media GX ... czasami warto siegnac do starych rozwiazan.... Niedługo nawet pewnie RAM w srodku wpakuja :P ... no i do zastosowan multimedialnych bedzie to bardzo dobre rozwiazanie - patrzcie architektura konsol i jakos nie sadze zeby intel po wielkim sukcesie c2d - zrobił tym krok w tył a pierniczenie ze to bedzie kolejny piecyk mozna sobie miedzy bajki wsadzic - nikt nie mowi ze procek wraz z ukladem graficznym caly czas bedą chodzic przy 100% obciazeniu - zunifikowanie architektury pozwala na lepszy rozdzial pracy - co ma procek a co ma grafa liczyc - szybsza komunikacje miedzy nimi , do tego zintegrowany kotroler pamieci - i szykuje sie niezly killer (o ile intel na powaznie wezmie sie za integracje GPU w cpu a nie jest to rozwiazanie jak juz wczesniej ktos mowil do biura, bo napewno procki bez grafy bedą stanowily wieksza czesc rynku zapelencow tacy jak my) ;] ja tam sie tylko ciesze ze wsio jeszcze szybciej pedzi i niedlugo bede mogl wsadzic procka 4x wydajniejszego od tego co mam w tej chwili - bynajmniej nie potrzebne mi to do grania ;] pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 2costi : miałem na mysli, że każdy wyżej taktowany z rdzeni wykonanych w 0.45 będzie oddawał ciepła na poziomie niżej taktowanego 0.65 a że rdzeni będzie 4 to chyba jasne, że powinny się bardziej grzać. Do tego więcej kaszy i już wychodzi temp wyższa jak chodzi o jeden kawałek pcb w sockecie. Tak przynajmniej ja to widzę. Cudów nie ma i nie będzie. 0.45 pozwala na jednoczesne podniesienie taktowania i wydajności układu przy zmniejszeniu emisji cieplnej tegoż. No wyobraź sobie takiego 0.65 z 4 rdzeniami i dajmy na to 12 MB L2 ?? jak to by musiało grzać? Aha: faktycznie może być bomba niezła z tego proca ze zintegrowanym GPU. Tak jak sobie nad tym dumałem to wychodzi, że skoro zintegrują kontroler pamięci w cepie, do tego dorzucą jakiś GPU to niekoniecznie jak przy znanym i podziwianym FSB komp bedzie mulił jak GPU będzie korzystał ze współdzielonej pamięci.... no może trochę ale wydajność może mieć na niezłym poziomie. Może nie do Gothica 3 ale już sensownie powinno to dać pograć. Takie moje odczucie. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 no i do zastosowan multimedialnych bedzie to bardzo dobre rozwiazanie - patrzcie architektura konsolKonsole maja akurat CPU, GPU i RAM oddzielnie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 2costi : miałem na mysli, że każdy wyżej taktowany z rdzeni wykonanych w 0.45 będzie oddawał ciepła na poziomie niżej taktowanego 0.65 a że rdzeni będzie 4 to chyba jasne, że powinny się bardziej grzać.Heh, wiesz, ma być nowa uarchitektura, nie wiadomo jak będzie z wydzielanym ciepłem, zauważ np. że 0.09 amd grzeje sie zupełnie inaczej niz 0.09 intela. bez sensu porównywać to do core2. Pozatym to w jakich jednostkach wy piszecie? :lol: Co to jest 0.45, jak wogóle to 0.045um albo 45nm ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PC_Speaker Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 hary w zasadzie ganc egal bo i tak wiada o co chodzi z wielkościami :D No i faktycznie chyba masz rację, żeby nie porównywać nowego proca do tych co już sa, bo to bez sensu :P Ale jakiś punkt odniesienia w sumie musi być.,.. trudna sprawa. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GenghisKhan Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 (edytowane) Konsole maja akurat CPU, GPU i RAM oddzielnie ;)nie zrozumielismy sie ;] Edytowane 7 Kwietnia 2007 przez genghiskhan Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...