arenapc Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Witam, składam moje pierwsze WC. W zasadzie wszystko mam już gotowe ,pozostało mi tylko zrobienie otworu na chłodnice w górnej części obudowy. Zastanawia mnie jednak fakt samego złożenia WC w całość i odpowiednie odpowietrzenie układu. Mam dylemat i nie wiem jaka jest prawidłowa hierarchia czynności przy składaniu WC tzn. czy mam najpierw zamontować bloki na cpu, gpu, podłączyć węże, chłodnicę i zalać wodą? ; czy lepiej odmierzyć odpowiednią długość węży i podłączyć wszystko na sucho i dopowiednio odpowietrzyć system by potem dopiero założyć całosć na podzespoły? W pierwszym wypadku wątpiliwa będzie sprawa dobrego odpowietrzenia gdyż nie będę mógł potrząsnąć ani bloczkami zamontowanymi na podezpołach ani chłodnicą przykręconą do obudowy. Na dodatek po uruchomieniu komputera zanim pompka zacznie rozprowadzać wode i zanim odpowiednią ilosć doleję do układu, procesor może się lekko przygrzać jeśli w czas nie dopłynie do niego woda. W drugim przypadku wszystko będzie dobrze odpowietrzone ale będzie trudność z ogólnym dopasowaniem np. długości węży lub kierunku ich ułożenia. Proszę o jakieś porady jak to wszystko sprawnie i bezpiecznie złożyć do przysłowiowej "kupy". Pozdrawiam. PS. Mam pompkę Black Water Silent Pump 12V 3bloki na CPU, GPU i NB; chłodnica Black Water Ultimate 122 rev. 2.0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2007 Ja bym radził, najpierw odmierzyć odpowiednie długości węży, podłączyć je do bloków, następnie założyć cały układ w kompie, a na samym końcu zalać cieczą. Ja tak zawsze robie i nie mam żadnych problemów. Jeśli chodzi o "przygrzanie" się procesora :D wystarczy, że podepniesz samą pompkę do zasilacza. Zasiłkę można spiąć ma krótko ... wystarczy połączyć zielony przewód z byle jakim czarnym we wtyczce atx. Zalecane jest podpięcie pod dany zasilacz także np. napędów aby było choć niewielkie obciążenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruonim Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 ja mam w zasilce zabezpieczenie i an samej pompie mi nie odpalal :) musialem cdrom jeszcze dorzucic. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Zamontuj bloki w kompie, dotnij weze. Przyczym w najwyzszym punkcie zostaw zdjety waz z krocca. Napelniaj przez niego WC albo przez reza a potem zaloz kwaz na krocciec i odpla uklad. Pamitaj tylko ze najwiecej powietrza bedzie w chlodnicy. Podczas odpowietrzana chlodnicy dobrze jest aby polozyc chlodnice plasko kroccami do gory albo podniesc na wysokosc paru centymertow strone z kroccami. Wtedy ladnie powietrze ulec i chlodnica napelni sie woda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonas Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Ja to robiłem jeszcze prymitywniej - po sprawdzeniu szczelności wszystkich klocków całość złożyłem w puszce, przyciąłem i podłączyłem wężyki, za czem wlewając do wężyka PRZED pompką płyn, drugą stroną ("wylotem" układu) ssałem z poświęceniem tirówki na dorobku. Układ napełnił się od razu, wystarczyło jeszcze trochę potrząsnąć całą puszką, żeby wyleciały "spóźnialskie" bąblątka i włala. Potem już tylko trójnik z kranikiem, celem uzupełnienia przyszłych ubytków płynu. [tada.wav] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netmajor Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 No ja tez robie swoje 1 wc.Wszystko robiłem przed wczoraj.Najpierw zobaczyłem ile mniej więcej powinny mieć węże,pociąłem je, skręciłem wszystko i sprawdzam.Niestety pojawiła się mała nieszczelność spowodowana niedokręceniem bloczku spowodowanym braku narzędzi:/ Ale poza tym jest ok.A blokami chyba nie trzeba trzaść, u mnie zostawiłem układ własnemu życiu na1 h i już nie było nigdzie wody oprócz chłodnicy,ale to spowodowane wyciekiem... Pozdro i powodzonka w składaniu! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Diverse Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 (edytowane) u mnie zostawiłem układ własnemu życiu na1 h i już nie było nigdzie wody oprócz chłodnicy,ale to spowodowane wyciekiem... :wink: Zawsze możesz poskładać wszystko bez wody, potem cały układ odkręcić i wyjąć z budy, zalać i zostawić na chwilę celem sprawdzenia szczelności i złożyć wszystko spowrotem. Edytowane 31 Marca 2007 przez Diverse Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Wg mnie jedna z najważniejszych rzeczy to: zakładaj węże na króćce zanim przykręcisz blok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arenapc Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. W moim przypadku najlepszym rozwiązaniem będzie dokładne wymierzenie węży, dołączenie do nich bloków przed przykręceniem do podzespołów jak napisał Black_war (w tym wypadku nie chodzi już tyle o odpowietrzenie układu co o dokładne przykręcenie nakrętek na króćcach). Nastepnie wszystko podłączę do puszki, którą umieszczę w pozycji poziomej i zaleję wodoą używając w tym celu zasilacza "spiętego na krótko"(Miazga82) do rozprowadzenia wody w ukąłdzie. Na początku nie przykręce chłodnicy, którą będę mógł ustawić króćcami do góry lub lekko podsząsnąć lub obrućić w celu odpowietrzenia. Jeśli będzie trzeba dolać wody to ją doleje do pojemnika pompki. Powinno się udać... :razz: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 jak złożysz nie zapomnij o takim dziale jakim jest galeria :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
netmajor Opublikowano 31 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2007 Wg mnie jedna z najważniejszych rzeczy to: zakładaj węże na króćce zanim przykręcisz blok. Nie wyobrażam sobie zakładania węży na króćce po przykręceniu w kompie,dla mnie nawet po wsadzeniu do wrzadka było ciężko wsadzić węże 8/10 na takie same króćce :? Ja po sprawdzeniu układu odkręce tylko dwa węzę od króćców na chłodnicy ,aby przełożyć węże przez dziurę w tyle ,a resztę zostawie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ruonim Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 skrecane zaczki sa o wiele lepsze od choinek ;]. [ciach!]icy moglem dostac przy zakladaniu na pompe a tam byly choinki. W skrecanyych uzyje sie troche sily zebuy na ten stozek wepchnac. Po czymn klucz ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> i zakrecic. I dziala. Tak szybko sie zaklada i sciaga. A co do odpowietrzenia jzu mam patent. Nalewasz wody pierw do chlodnicy. potem dokrencasz krucce. I najgorsze do odpowietrzenia, czyli chlodnica zalatwione. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Kwietnia 2007 netmajor tu nawet nie chodzi o wygodę, lecz o to, że czasem trzeba się posiłować z wężem, a wtedy łatwo o ukruszenie rdzenia. Chociaż to w sumie nie tyczy się wszystkich ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Mimo wszystko jak dla mnie choinki są wygodniesze. Moze skręcane wyglądają ładniej, ale choinki są git. Niczego do nich nie potrzeba, wystarczy wepchąć wąż i to tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszonek Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Mimo wszystko jak dla mnie choinki są wygodniesze. Moze skręcane wyglądają ładniej, ale choinki są git. Niczego do nich nie potrzeba, wystarczy wepchąć wąż i to tyle. ba! ale ni mów tego głośno bo sie odezwą osiemnadziesietkowcy i zaczną gadać po swojemu :D co do kolejności - zawsze najpierw przykręcam blok, potem zakładam węże (no chyba ze procka wymieniam to nawet wody nie zlewam...) nie widzę sensu, żeby najpierw zakładać węzę, a potem blok przykręcać - nie wygodne strasznie. Jak sie dobrze przykręci to nic sie nie będzie ruszać i sie rdzeń nie ukruszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Greg_1 Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Kwietnia 2007 A ja powiem tak: gdyby można było dostać bez problemu NK10 z oringami i takie same tylko kątowe NK10 z oringami to napewno bym sobie odpuścił skecane 8/10 :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...