Skocz do zawartości
beka

Zestaw Socket A

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie ;)

Ostatnio doszedłem do wniosku, że należy coś sobie złożyć własnego, nie wspólnego. Na stanie mam 9550 od HIS'a z pasywem, dysk 40GB (mocno się grzeje...), monitor i znalazłby się jakiś napęd. Resztę, z braku funduszy, chcę postawić na Sockecie A. Jako, że Antki XP ładnie się kręcą, stawiam na porządne mobo. Mniej więcej wyglądać to ma tak :

Asus A7N8X \\ Epox 8RDA \\ Abit NF7 - wybiorę coś z tych, zależy jak będzie wyglądać sytuacja na aukcjach
Athlon XP+ - tu mam pytanie, jaki rdzeń opłaci się brać najbardziej do O/C i o jakim taktowaniu ?
co do ramów, nie stać mnie na szaleństwa i myślę, że wezmę Goodramy albo Kingstony PC3200 512MB
obudowa by się jakaś znalazła :]
czy Fortron 350 pociągnie podobny konfig ??

pozdrawiam i dzięki z góry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imo to totlanie sie nie oplaca inwestowanie w socket A.

Inwestowalbym w Socket AM2 - pewnie wyjdzie tyle samo kasy (no, moze ciut wiecej), a i bedzie bardziej przyszlosciowe i wydajniejsze rozwiazanie.

1) Jak chcesz zostawic karte na AGP to inwestuj cos w NF3, np. ASRock AM2NF3-VSTA. Jednak kiepsko tutaj bedzie z podkrecaniem.

2) Jesli wolisz cos podkrecic i miec karte zintegrowana to proponowalbym Abit NF-M2S.

Proc: AMD 2800+ BOX Sempron AM2

Ram: na przyklad A-Data 512MB DDR2 667

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurka, rzeczywiście :) AM2 wychodzi bardzo podobnie, a mam gwarancję od producenta na mobo i procek :D czy ASRock jest rzeczywiście tragiczny bardzo jeśli chodzi o O/C czy może od biedy będzie ? Bo ja hardcorowego O/C nie będę robił i myślę, że FSB w górę to wszystko. Przy Abicie martwi mnie mała ilość złącz na ram. Są jeszcze jakieś godne płyty pod AM2 w takiej cenie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mhm... to moze Foxconn MCP61SM2MA-ERS2H. Tu masz recenzje praktycznie tej samej mobo ;).

// Btw radzilbym jeszcze chwilke poczekac - za niedlugo maja byc obnizki procesorow AMD - najtanszego X2 prawdopodobnie bylbys w stanie kupic za ~200 zl (3600+, 65 nm, 1 mb cache).

Edytowane przez d0b0c0p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak myślę, że Radosława sprzedam, żeby mi na te części starczyło :) więc ma być PCI-E + zintegrowana gfx... chyba jednak będzie Abit, ram najwyżej sprzedam jak będę chciał więcej ... Co będzie lepsze ? bo do foxconnów nie mam zaufania, a Abit jak najbardziej :)

a co do obniżek, to owszem . Kasy nie mam na teraz, ale się chciałem mniej więcej zorientować

Edytowane przez beka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi