Lupota Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Szykuję się do zmiany sprzętu na cos nowszego. Powodem głównym jest zakupiona już przeze mnie karta grafiki 8800GTS 320 . W tej chwili wyciągam w 3d06 lekko ponad 6000 pkt. Czytając to forum wyszło mi że mój procek ( P4 571 3.8GHz) jest za słaby do tej grafy . Czeka mnie wymiana płyty, procka i ramów. Reszta sprzętu zostaje . Cały czas łamie się między AMD X2 a CoreDuo. Nie będe nic podkręcał. Zadnego OC. Komputer do ogólnego uzytku + najnowsze gry . Boję się trochę tego AMD bo montaż procka i coolera na 775 oraz instalacje systemów na Intelu mam opanowane. A do AMD inna podstawka ( 940) , inne chłodzenie i coś trzeba tam instalować - jakieś sterowniki podczas stawiania systemu . I kiedyś zraziłem się do kruszenia jądra na Athlonie XP oraz niecierpiałem montażu coolera na siłe - chodzi mi o tą zapinke. Coś poprawili w tym temacie ? Będe musiał kupic nowy OS bo teraz mam XP Home ale przypisany do płyty głównej . I znów nie wiem czy od razy brac Viste czy wrócić do XP Home ? Nie lubie co chwile stawiac systemu i lubie stabilną prace na kompie a nie grzebanie cały czas . Co do grania to głównie FPS jak Batlefield 2142 . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2007 (edytowane) I kiedyś zraziłem się do kruszenia jądra na Athlonie XP oraz niecierpiałem montażu coolera na siłe - chodzi mi o tą zapinke. Coś poprawili w tym temacie ? wszystkie proce mają "czapke" - gołe rdzenie to przeszłość :] Wszystko sie latwo zakłada jak nie kręcisz to weź sobie Abit KN9 AM2 250zł Athlon x2 4000+ 2x1MB 90nm za 370zł (ale w najblizszym czasie potanieją znacznie) 2x 1GB Goodram 667 ~400zł ew 2x 2GB nie wiem ile masz kasy na to ;] albo cos w tym stylu Edytowane 11 Kwietnia 2007 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2007 (edytowane) Szykuję się do zmiany sprzętu na cos nowszego. Powodem głównym jest zakupiona już przeze mnie karta grafiki 8800GTS 320 . W tej chwili wyciągam w 3d06 lekko ponad 6000 pkt. Czytając to forum wyszło mi że mój procek ( P4 571 3.8GHz) jest za słaby do tej grafy . Olej 3dmarki. Jeśli gry dobrze działają, to nie wymieniaj na siłę. Możesz wymienić procek dla lepszego działania gier, tylko nie sugeruj się 3dmarkiem 2006- jego wynik nie odzwierciadla działania gier. Cały czas łamie się między AMD X2 a CoreDuo. Nie będe nic podkręcał. Między P4 3,8, a A64 X2 w grach ogromnej różnicy nie odczujesz (poza głupim 3dmarkiem). Jeśli to zmieniać i nie podkręcasz, to na minimum c2d E6420. Boję się trochę tego AMD bo montaż procka i coolera na 775 oraz instalacje systemów na Intelu mam opanowane. A do AMD inna podstawka ( 940) , inne chłodzenie i coś trzeba tam instalować - jakieś sterowniki podczas stawiania systemu . I kiedyś zraziłem się do kruszenia jądra na Athlonie XP oraz niecierpiałem montażu coolera na siłe - chodzi mi o tą zapinke. Coś poprawili w tym temacie ?[\quote] He he, jeśli o tym mowa, to przespałeś ze 3 lata, bo od czasu s.754 w AMD rdzenie są osłonięte blaszką -tak jak w Twoim P4, więc nie da się ukruszyć rdzenia, a zakładanie chłodzenia jest proste. Będe musiał kupic nowy OS bo teraz mam XP Home ale przypisany do płyty głównej . I znów nie wiem czy od razy brac Viste czy wrócić do XP Home ? Nie lubie co chwile stawiac systemu i lubie stabilną prace na kompie a nie grzebanie cały czas . Jak dobrze zagadasz podczas rozmowy telefonicznej z obsługą microsoftu, to nie będzie potrzeba kupna nowego os- udajesz, że po prostu zainstalowałeś system od nowa, komputera oczywiście nie zmieniałeś. Możliwe, że nawet aktywacja pójdzie i telefon będzie niepotrzebny. /co się stało, że nie działa cytowanie? dlatego kursywę dałem/ Edytowane 11 Kwietnia 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yeyoo Opublikowano 11 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Kwietnia 2007 (edytowane) na am2 sie nie przesiadaj, narazie trzymaj to co masz, 3.8 to nie jest slaby procek, aczkolwiek nie jest super do grafik z serii 8xxx. pozbieraj szmal na c2d, niedlugo ma byc obnizka, wtedy mozesz cos upolowac. Edytowane 11 Kwietnia 2007 przez kfachu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...