Skocz do zawartości
gorgi

Zestaw Do Domowego Oc Za 5000zł

Rekomendowane odpowiedzi

witam

ostatnio kręci mnie OC, sporo czytam ale nie zacząłem bo niedługo będe miał nowego kompa więc na starego się nie opłaca wydawać

Będę miał około 5000zł i wymyśliłem sobie taki zestaw:

Procesor: Intel Core2 Duo E6300 1.86 GHz BOX (LGA775, FSB 1066, 2MB, 64-bit) *678,00*

Płyta główna: Abit AB9 *410zł*

Napęd FDD: Napęd FDD 1,44 MB 3,5" (czarny) *28,00*

DDR2 2048MB 800MHz Patriot (2x1024MB, DualDDR2, CL5) *495,00*

Dysk twardy: Seagate Barracuda 7200.10 160GB 8MB *200zł*

Karta graficzna: GeForce 8800GTX Gigabyte 768MB, DDR3, HDTV, 2xDVI, PCI-E *2058,00*

Obudowa: ModeCom Feel 607 Silver (bez zasilacza) *175*

Monitor: LG 17" LCD L1753TR-SF (2ms, DVI, srebrno-czarny)*682,00*

Zasilacz: ATX 600W Tagan U25 DualEngine *525,00*

System oper.: Microsoft Windows XP Professional PL OEM *495,00*

Nagrywarka: NEC AD-7173 OEM Black LabelFlash *109zł*

I co wy na to? nie chcę osiągać na tym żadnych kosmicznych wyników tylko takie spokojne( np na tym e6300 do jakiś 3ghz )

Pamięci może zmienię na LLK patriota ale wątpie.

Oczywiście pamiętam o tym że ceny niedługo spadną.

obudowę wybiore jakąś tanią bo i tak do przeróbki będzie szła.

Monitor na jakąś 19 benq

Jakieś sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor: Intel Core2 Duo E4300 lub E4400

Płyta główna: Abit QuadGT

DDR2 2048MB OCZ Special OPS

Karta graficzna: GeForce 8800GTX Gigabyte 768MB, DDR3, HDTV, 2xDVI, PCI-E lub wersja 320MB jeśli nie grasz na rozdziałkach powyżej 1600

Zasilacz: ATX 600W Tagan U25 DualEngine *525,00* lub Be Queit 530W

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e4400

Abit AB9 QuadGT

2 x 1Gb OCZ Platinum

BFG 8800gtx ( wszystkie karty są takie same, więc po co przepłacać )

Zasilacz może być, tylko, że trochę na wyrost jest starczy be quiet! straight power 550W

ostatnio kręci mnie OC

jak kręci Cię o/c kup jakieś porządne chłodzenie na proca np. TO

Reszta wedle uznania :wink:

Karta graficzna: GeForce 8800GTX Gigabyte 768MB, DDR3, HDTV, 2xDVI, PCI-E lub wersja 320MB jeśli nie grasz na rozdziałkach powyżej 1600

8800gtx z 320MB, nie spotkałem się.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a więc winda musi być ale kupie gdzieś za 100 mniej

ramy słyszałem że Patrioty 800 LLK są dobre?

Co myślicie o zmianie grafy na EVGA 8800 GTS i podrasowaniu jej trochę na np..... 8800GTX? :P

nie wiem czy zostać przy e6300 czy zejść na e4300 ale wolałbym tego pierwszego.

Mam też zamiar zamontować jakieś WC, jak sprzedam tego kompa.

a co myślicie o Abicie AW9D?

Zasiłka raczej zostaje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam takie pytanko na temat procka, dlaczego dużo osób doradza zamiast E6300 to E4300 lub E4400?

Zapytam jeszcze o windowsa xp. Czy do tego aby rozdzielić inta od dostawcy internetowego przez router z WIFI do np laptopa i drugiego stacjonarnego kompa musze mieć XP PRO? Znajomek mi mówi że w Home moge mieć problemy z czymś takim?

Jaka wogóle jest zasadnicza różnica między XP home a pro?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chłodzenie to styka na procka scythe ninja a czy e4300 jest taki super to nie wiadomo.. Jak widać czasami e6300 robi większe OC bo to procek sprawdzony. Nie musi mięć wielkiego mnożnika jak będzie miał dobrą płyte główna.. Nie bierz tych llk. Teraz są robione na kiepskich pamięciach i wolałbym coś np taniego 2x1gb Kingston na 2v muszą zrobić 800MHz na CL4. Albo coś droższego crucial lub ocz. Zasilacz dobry karta? Hmm grasz w gry? Bo jak nie za bardzo to kup sobie GTsa 640mb zaoszczędziesz 1000zł a to już jest sporo.. Np za tą kase zrobisz pożądne WC do tego zestawu. Pozdrawiam i życze trafnego wyboru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lubie grać (nie umiem żyć bez grania) w Cs:S ale na tym celeronie to nie jest gra.

Więc zostawię pamięci i xp pro, a chyba wydam na tego abita tylko nie wiem czy quadaGT czy AW9D? Co radzicie?

I chyba zejde na tą 8800 GTS i bedę miał tysiaka w kieszeni.Ale oczywiście ją podkręce :P(jak się uda :D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taa jasne .... Co do ramów, to bym brał coś tańszego np. A-Data Vitesta, Kingstony, ale OCZ też są ok. Co do proca i tak bym brał E4300 - kto powiedział że nie jest on procem sprawdzonym ? 8800GTS 320Mb kosztuje ~ 1000 zł, 8800GTS 640Mb kosztuje ~ 1350 zł, a 8800GTX ~ 2000 zł. Ja bym brał 8800GTS 320Mb lub 8800GTX, bo 8800GTS 640Mb jest po prostu nieopłacalne, a do zestawu za tą cenę 8800GTX jest OK. W dodatku kolega forumowicz bardzo lubi grać, a w grach za 2/3 lata te dodatkowe potoki w 8800GTX robiłby by swoje. Podsumowując : E4300, 8800GTX. 2Gb A-Data Vitesta/Kingston lub OCZ/Crucial/G-Skill.

PS. No ja bym wziął jednak tą Vistę Home Premium. Wiesz, że DX10 zostanie wydane tylko pod Vistę (z tego co słyszałem) ? A mając taką grafę pod DX10 ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje:

*e4400 + Noctua NH-U12F i CLP do przesmarowania

*QuadGT - mam i polecam :)

*OCZ 2x 1Gb 900MHz 4 4-3-15 Sli ready - d9gmh :D

*8800GTX

*250 GB Barracuda ES

*BQ straight power 550w

*Pionier 111

Do tego jakieś dwie ciche 120mm. Z własnego doświadczenia mogę polecić Noctua NF-S12-800 lub Noiseblocker BlackSilent XL2 120mm lub Scythe S-FLEX SFF21E 1200rpm 120mm.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

E4400 słabo się podkręca się słabiej niż E4300. Ja bym wziął E4300. Co do reszty, to jest OK.

Nie ma jak to wypowiedź ludzi, którzy nigdy nie mieli danej części, a biadolą na jej temat...

Dla mnie większy multi oznacza lepszy potencjał OC. To, że w jakimś teście kręcił się tylko na 3.2GHz przy 1.4v nie oznacza, że jest gorszy od e43... Może po prostu trafiła się padaczna sztuka. Poczytaj trochę temat o e43, a zobaczysz jak kręcą sie sztuki z '07.

Ja nadal obstaje za e4400 z powodu większego mnożnika. Mowie to ja, posiadacz wysoko krętliwego conroe :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ShaDiQ

Prawie identyczny zestaw poleciłem, kilka postów wyżej :wink:

Tylko jest mała różnica między nami. Ja większość podzespołów polecam opierając sie na swoich doświadczeniach, a nie na opiniach innych :wink: . Edytowane przez ShaDiQ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wiem już

ja bym wziął tego 8800GTS i wtedy procek e6300 i mocniejsze ramy te OCZ. Grafa mi i tak by wystarczyła a zresztą to nie mam zamiaru grac tak często w gry (jak Crysis) a do CS:S będzie baaaardzo wystarczająca

tylko sam nie wiem już który procek e43 mniej zjada a e63 lepiej wypada(niby):P

a jakbym brał viste to na 32bity czy 64?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko sam nie wiem już który procek e43 mniej zjada a e63 lepiej wypada(niby)icon_razz.gif

Jeśli istnieje różnica pomiędzy e43 a e63 to jest ona minimalna ok 3% a po o/c znika zupełnie :wink:

Czemu nie chcesz e4400?? Co Ci się w nim nie podoba ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie podoba mi się w nim to że nie jest o nim tak głośno jak o e43 lub e63.

rzadziej się o nim pisze i testów też mało(nic konkretnego nie znalazłem jak macie to podajcie)

ile można na nim wystrugać?i czy ciągnie mniej niż e63?

i jak z tą vistą?( więcej w poprzednim poście :P)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi