Skocz do zawartości
mohito

X2 3600 Czy C2d E4300

Rekomendowane odpowiedzi

wymyslilem dwa zestawy

1.

Asus GeForce 8800 GTS 320MB DDR3 PCI-E BOX (opis) 1,069.00

Abit KN9 (opis) 236.00

AMD Athlon 64 X2 3600+ AM2 BOX (opis) 238.00

Corsair Twin2X DDR2 2x 1GB 675MHz CL4-4-4-12 - 311

Hitachi Deskstar T7K500 (320GB, 16MB, SATA300) (opis) 278

2.

Asus GeForce 8800 GTS 320MB DDR3 PCI-E BOX (opis) 1,069.00

Abit AB9 - 395

E4300 - 387

Hitachi Deskstar T7K500 (320GB, 16MB, SATA300) (opis) 278

Corsair Twin2X DDR2 2x 1GB 675MHz CL4-4-4-12 - 311

Roznica 300 zl na rzecz amd i to mnie prawie przekonalo ale jako zwolennik intela ciagle sie lamie i nie potrafie podjac ostatecznej decyzji. Zestaw ma byc do gier - czy oplaca sie zaoszczedzic te 300zl, czy oba zestawy beda smigac tak samo i we wszystko bede mogl grac w max detalach w rozdzielczosci dla lcd 19"?

Jutro kupuje a nie wiem jeszcze co wiec to co mi doradzicie bedzie u mnie, poczujcie ta odpowiedzialnosc na swoich barkach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz ochotę wydać ekstra 3 stówki, to kup intela. W twoim wypadku ma to sens (jeśli będziesz go podkręcał). Tyle że AM2 jest bardziej perspektywiczną platformą niż s775.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Kaaban

Po ostatnich rewelacjach na temat K10 warto się zastanowić nad am2 ;) Z tego co pisze amd-pierwsze proce na K10 będą działać na am2 i dopiero później nastąpi przejście na am3 i ddr3... więc chyba warto się zastanowić :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ogolnie mysle ze jak tak zalezy na tanim zestawie a za razem super wydajnym :P to mozna zawsze brac tansza plyte z chipsem nawet i945P,ja mam P5LD2 SE i taka spokojnie FSB z 300 zrobi.U mniew chodzi na 280 i styknie poki co :P.Ale z drugiej strony jak sie bierze juz powazna platforme to trzeba myslec o przyszlosci i 965 chip to dobre rozwiazanie.niby ze 100 zł wiecej ale zawsze te kilka dziesiat FSB wiecej ,co sie przelozy na wydajnosci ofc. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli masz ochotę wydać ekstra 3 stówki, to kup intela. W twoim wypadku ma to sens (jeśli będziesz go podkręcał). Tyle że AM2 jest bardziej perspektywiczną platformą niż s775.

Tylko, że nowe procki Intel-a o nazwie kodowej Penryn wytwarzane w technologii 45nm, też będą pod 775, w większości lepszych płyt zbudowanych na 965 i 975 ma wystarczyć aktualizacja bios-u, więc 775 jest tak samo przyszłościowe jak AM2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To kupuje c2d - wlasnie zlozylem zamowienie w ulubiony.pl :) chyba jedyny sklep gdzie ab9 jest dostepny za rozsadna cene.

A pamieci kupilem wczoraj w komputroniku - wygladaja fajnie zobaczymy jak beda smigac :)

Nie zamowilem jeszcze grafiki bo tak naprwade nie wiem ktorej firmy 8800 gts wybrac :( Z jednej strony asus daje dwie gierki i maja swoja renome, ale z drugiej strony dokladajac 100 zl mozna kupic cos z fajnym chlodzenim typu

http://www.pixmania.com/pl/pl/542435/art/c...2RlUHJvbW89b3Vp

tylko co to jest za firma :)

Zastanawiam sie jeszcze nad leadtekiem nic nie daje ale firma ma moje zaufanie...

i znowu jestem w kropce :) HELP! :)

Jesli chodzi o perspektywicznosc zakupu to w tej chwili ani am2 ani 775 mnie nie przekonuje bo zaraz wejdzie ddr3 i wszystko sie zmieni, ale tak to juz jest z komputerami.. co chwila cos nowego - chyba nikt nie jest w stanie za tym nadazyc :)

Edytowane przez mohito

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ma być do gier to procek aż taki mocny potrzebny nie jest, zwłaszcza że ten X2 też się do tych 2,8GHz raczej podkręci a 300zł w kieszeni :wink: Jeśli Ci nie zależy na tej kasie to weź oczywiście C2D. Ale jak już ktoś wyżej pisał za kilka miesięcy wychodzi K10 i będzie kompatybilne z AM2 także jakąś Kumę wsadzisz i będzie rakieta :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ze wszystkie sa takie same to ja wiem...

Chodzi o to ze z niktorymi (gainward, palit) sa problemy z reklamacja trwa do 2 miechow. jedne maja bonusy w postaci gier aplikacji, inne w postaci gwaranacji 30-60 miechow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4300 i X2 3800+ to jest mniej więcej to samo, co innego jakbyś brał C2D 6600 na przykład to tu AMD grzej wypada. 3800+ spokojnie pójdzie Ci 2,8 Ghz do poprawnej pracy karta 8800 GTS wymaga rzeczywistego taktowania od 2,6 Ghz w górę. Nie wiem jak inne, ale 8800 Asusa swietnie mi się wykręcił - patrz sygnatura, zero artów i pełne zadowolenie. Pozdrawiam. AHA nie bierz nic co nie obsługuje DX 10!!! I w żadnym wypadku tych bubli typu 8600. :-)

Edytowane przez Chris1981

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BFG 8800 GTS OC 320MB PCI-E 550/1600 Mhz 1060,60zł

5 lat gwarancji

to chyba super cena! i znowu nie wiem czy asus 9zl drozszy czy to :)

Tylko , ze podobno przez pierwsze dwa lata to ten serwis jest w Polsce a potem trzeba do stanow wysylac :) Wiec imho 3 lata asusa na miejscu lepsze. Zreszta za 3 lata to bedzie zlom do edycji tekstu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

roznica jest wydajnosci jest duza do tego 8800gts obsluguje dx10

tak na prawde to sie na kompach nie znam, ale smiem twierdzic ze ten dx 10 w tym gf jest na tyle lipny ze pewnie zadna gra ktora wykorzystuje dx10 nie pojdzie na max detalach na 1024, wiec to jest argument, ktory zupelnie do mnie nie przemawia. a jezeli chodzi o wydajnosc 8800 gts, to macie jakies testy tej karty? nie moglem znalezc w przyklejonym topicu w testach ;/ jestescie przekonani ze opyla sie doplacic 500 zł do 7900 gs?? ten 8800 gts jest rzeczywiscie 2 RAZY lepszy? sorki ze sie powtarzam, ale umoczyć na darmo 500 zł mi sie nie uśmiecha. i jeszcz jedna sprawa. jak juz mowilem nie znam sie na kompach, ale czy procek x2 3600+ (bez podkrecania, bo nie umiem ;/) da rade z taka grafa jak 8800 gts? tzn czy jest jakas zaleznosc miedzy tymi podzespolami? zeby nie bylo tak ze procek w jakis sposob "hamuje" mi karte? powiedzmy szczrze ze ten 3600+ to lipny procek a 8800 gts to mega wypasiona karta.

Edytowane przez RaaDeeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już Ci odpowiadam. 8800GTS jest dużo lepszy od 7900GS wiem bo miałem przedtem 7900GT. Teraz mogę dać 16x anizo +16AA na 1280x1024 i FPS mi nawet nie drgnie, nie było to możliwe na 7900. Druga ważna rzecz, seria 7900, nawet GTX, nie obsługuje na raz HDR z AA co jest bardzo irytujące bo trzeba wybierać między tymi dwoma funkcjami. Procka, czy to będzie C2D 4300 czy X2 3800 musisz podkręcić do minimum 2,6 Ghz - niestety będziesz się musiał nauczyc jak to robić... Bez takiej prędkości procesora karta będzie hamowana. Chyba że kupisz se C2D 2,9Ghz które i tak notabene najlepiej wykręcić bo szkoda potencjału.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi