Skocz do zawartości
Carolco

Laptop Czy Stacjonarny Komputer?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich i jeśli to możliwe, prosiłbym o pomoc w wyborze sprzętu ale "pod kątem zdrowotnym". Mam na myśli co bardziej jest szkodliwe - praca przy laptopie czy stacjonarnym kompie? Które z tych dwóch rodzajów urządzeń wydziela większe promieniowanie i pole elektromagnetyczne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi glownie o wzrok. Kazdy laptop ma od razu ekren lcd wiec jest mniej uciazliwy dla oczu. Natomiast lepiej kupic 17calowy monitor LCD do kompa stacjonarnego (teraz chodzą fajne benq juz po 550 zł) i bedzie wieksza wydajnosc no i nie bedzie szkodzic oczom :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chodzi glownie o wzrok. Kazdy laptop ma od razu ekren lcd wiec jest mniej uciazliwy dla oczu. Natomiast lepiej kupic 17calowy monitor LCD do kompa stacjonarnego (teraz chodzą fajne benq juz po 550 zł) i bedzie wieksza wydajnosc no i nie bedzie szkodzic oczom :)

pozwolę sie nie zgodzić do końca... :) Akurat na wzrok negatywny wpływ ma nie tyle promieniowanie monitorów CRT co zbyt duży kontrast jasności monitora z otoczeniem... Ludzie lubią sobie wieczorami czy nocami siedzieć z laptopem w łóżku bez żadnego dodatkowego oświetlenia.. i to jest bardzo niezdrowa sytuacja... gdy człowiek patrzy ciągle na jedyne źródło światła jakim jest LCD laptopa.

Na żonę krzyczałem parę razy i już włącza lampkę jak siedzi z laptopem... Ja włączam lampkę koło monitora jak tylko robi się szaro w pomieszczeniu i nie miałem nigdy problemów z piekącymi oczami etc, na które niektórzy się skarżą.

Więc tutaj bardziej liczy się higiena pracy niż sam sprzęt w sobie...

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do kolegi wyzej:

kazdy CRT bedzie meczyl oczy wiecej niz LCD.

Monitory crt (kineskopowe) "migają" , nie wyswietlaja w sposob ciagly obrazu , po prostu nasze oko nie moze uchwycic tego ze obraz miga, poniewaz zmiany obrazu są bardzo szybkie. Najlatwiej mozna to sprawdzic filmując monitor CRT i potem zobaczyc w telewizorze. Na szczescie wiekszosc sprzedawanych obecnie CRT ma odswiezanie powyzej 100Hz wiec w mniejszym stopniu mecza oczy ciagla zmiana obrazu.

Natomiast monitory LCD nie migają wcale poniewaz po wyswietleniu danej klatki obraz pozostaje bezwaldny i czeka az do wyswietlenia kolejnej klatki, dlatego nie meczy wzroku.

Zgadzam sie natomiast jezeli chodzi o higiene pracy. Nalezy pamietac aby nie pracowac po ciemku oraz robic sobie co godzine 15 minutowe przerwy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku CRT oprócz kontrastu bardzo szkodzi migotanie.

A co do lapów to są bardziej zdrowe ze względu na kręgosłup. Nie musimy na sztywno siedzieć przed kompem z najczęściej źle ustawioną wysokością krzesła tylko możemy sobie pracować w dowolnym wygodnym dla nas ułożeniu.

_> fugs - uprzedziłeś mnie :)

Edytowane przez Excray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki Wszystkim za info chociaż nie otakowe mi chodziło, prosiłbym tak jak w moim zapytaniu o ile to możliwe o Wasze zdanie co bardziej promieniuje i wytwarza pole elektromagnetyczne - laptom czy stacjonarny komp, pisząc inaczej i prosto czy mniej się napromieniuje siedząc przed laptopem czy przy kompie stacjonarnym z monitorem LCD.

Proszę o wyrozumiałość - to dla mnie baaardzo ważne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ani ten ani tamten. Obydwie konstrukcje mają klatkę faradaya w postaci metalowej/metalizowanej obudowy i emisja EM mieści sie w normach ISO. Zresztą nawet bez obudowy fala ta jest tak nikła i nieszkodliwa że nie ma co sobie nia głowy zawracać. 10000 razy więcej pakujesz w swój mózg w czasie 5-minutowej rozmowy telefonicznej aniżeli przez cały dzień siedzenia przy kompie.

Jeśli już mówimy o szkodliwości to poczytaj sobie tutaj:

http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=231439&hl=

Edytowane przez Excray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do kolegi wyzej:

kazdy CRT bedzie meczyl oczy wiecej niz LCD.

Monitory crt (kineskopowe) "migają" , nie wyswietlaja w sposob ciagly obrazu , po prostu nasze oko nie moze uchwycic tego ze obraz miga, poniewaz zmiany obrazu są bardzo szybkie. Najlatwiej mozna to sprawdzic filmując monitor CRT i potem zobaczyc w telewizorze.

Natomiast monitory LCD nie migają wcale poniewaz po wyswietleniu danej klatki obraz pozostaje bezwaldny i czeka az do wyswietlenia kolejnej klatki, dlatego nie meczy wzroku.

dobrze, że mnie uświadomiłeś jak działa CRT :) bo po 10 latach szkoły elektronicznej mam o tym dosyć nikłe pojęcie :wink:.

Nie mogę sie z tobą nie zgodzić co do powyższego ale nieprawidłowe oświetlenie wpływa w dużo większym stopniu na oczy niż migotanie na poziomie 75Hz wzwyż... Co do meczenia oczu.. to LCD wyświetla więcej szczegółów niż CRT co także wpływa na zmęczenie... Literki są ostre i widać kwadraciki... CRT rozmywa je z deko więc na drodze oko - mózg etap filtracji obrazu jest mniej męczący :)

A to, że LCD ma bezwładny obraz to akurat jego największa wada a zaletą jest tylko pozornie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś czas temu głośno było iż opublikowano wyniki mówiące iż trzymanie laptopa na nogach i podobno związany z tym wzrost temperatury moze powodować bezpłodność u mężczyzn i zaburzenia krążenia ( i erekcji). Ile w tym prawdy nie wiem, ale jakaś jest napewno ;).

Edytowane przez Stolar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się siedzi 20cm od monitora to może i widać te kwadraciki :)

W tej chwili mam głowę 95cm (zmierzyłem :D ) od LCD 17' i jest bardzo ładnie wszystko widoczne, nie widać kwadracików. Natomiast na CRT wszystko jest ażza mocno rozmazane, szczególnie przy krawedziach ekranu, gdzie naprawdę cięzko mi jest czytać tekst czcionką napisany 8-12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tja, od laptopa na kolanach to jajca odpadają, robi się kołtun i mleko kwaśnieje :>

Prawdą jest, że przegrzewanie jąder źle wpływa na jakość nasienia, ale o wiele bardziej szkodzi tu obcisła bielizna, praca siedząca i nieprzewiewne spodnie, niż laptop na kolanach. Zresztą - ile czasu można toto trzymać w tej niewygodnej pozycji? Prędzej czy później i tak wyląduje na biurku, więc chwalebna troska o plemniki przestaje mieć tu zastosowanie :>

Gdybym kupował nowy komputer, brałbym laptopa, ale ze względów ergonomicznych niż zdrowotnych - do dłubania mam puszkę z P3, a ilość miejsca, jaką zajmuje nawet laptop z matrycą 17" jest i tak mniejsza niż najmniejszej stacjonarki z CRT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najważniejsza jest jakość/czytelność obrazu. Osobiście jak widziałem LCD to nie były najwyższych lotów i pracowały na zintegrowanych grafikach, obraz był koszmarny. Na moim crt mimo, że nie jest rewelacyjny to obraz jest dużo lepszy niż miałem okazję widzieć na lcd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak żeś oglądał HPki albo inne Acery, to nic dziwnego. Zobacz matryce w Dellach albo lepszych Toshibach.

Ale fakt, że Dell czy Daewoo, laptopy zawsze były i pewnie jeszcze długo będą upośledzone pod względem matrycy. Chyba że high-end, ale autor nie sprecyzował zakresu cenowego, więc ciężko tu coś doradzać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

laptop posiada wiele zalet ale jedna z nich jest nieoceniona - mozna go zabrac na "posiedzenie" i tam korzystac z dobrodziejstw internetu. a jak powszechnie wiadomo bliski kontakt z internetem lagodzi stres i pomaga rozluznic zwieracze, co z kolei przeklada sie na spadek zachorowalnosci na hemoroidy ;)

mysle, ze jest to argument nie do przebicia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi