Skocz do zawartości
Mazzi

Crt 22" A Zdrowie...

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie tylko jak bardzo te wady wplywaja na ogolny odbior produktu. Innymi slowy, czy nie jest to troche szukanie dziury w calym ;)

To pytanie było kwestią czasu :wink:

Kupiłem jakiś czas temu 20" LCD Philips 200WP7ES ( najnowsza A-MVA ) jest to na tle innych LCD raczej szybka matryca. Kiedy włączyłem Battlefield 2 to efekt smużenia ( widziany jako pewne rozmycie podczas ruchu ) był stosunkowo wyraźny ... CRT w tym czasie był odłączony.

Czyli komfort podczas grania w BF2 na LCD był wyraźnie mniejszy ( w momentach ruchu czyli często ) niż na CRT pomimo że porównanie nie było na zasadzie "jeden obok drugiego". Przy porównaniu "jeden obok drugiego" słabe punkty w danej kategorii, słabszego "urządzenia" są zdecydowanie bardziej uwypuklone.

Czyli reasumując różnica in minus dla LCD raczej spora i nawet kompletny laik przy porównaniu "jeden obok drugiego" na grze FPP powinien to bezproblemowo widzieć.

Przy grach "rajdowych" czy filmach sprawa wygląda już lepiej.

Jestem zdania że technologia LCD wymaga jeszcze albo dopracowania albo kompletnego zastąpienia przez inną .... np. OLED

jak pisze gmfriend - kazdy ma jakies swoje wymagania.

No tak .... moje nieco ponad przeciętne :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np cieniutka linia pozioma, ktora odpowiadala za rozmagnesowywanie ekranu.

Maska Trinitron, jak mniemam? Jesli tak, to ta pozioma linia (czasami dwie) nie odpowiada za rozmagnesowywanie, tylko utrzymanie pionowych paskow maskownicy we wlasciwym miejscu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ty jesteś nieprzyjemny i do tego bez sensu piszesz.

Tzn kupiles przechodzona 19 i nazywasz ja hi-endem? Ty sie rozmieszasz masz monitor nadajacy tylko sie do recyklingu ale ty wyreczylesz fabryke i sobie go kupiles. Teoretyk z ciebie straszny narzekasz na roznarokiego rodzaju technologie a nawet nie jest cie stac na pazadny Nowy monitor zyjesz w swiecie fantazji nie ma rzeczy idealnych a co do trinitrona to tez jest nadlewany... flatron o przekatnej 17 cali czyli maska kratowa jest idealnie z wewnatrz i na zewnatrz jest plaski... A pominowszy fakt w ciagu swojego zycia mialem 8 nowych monitorow kazdy mial swoje wady i zalety ot co . Prosze zebys zszedl z teoria na ziemie... Edytowane przez ste3an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn kupiles przechodzona 19 i nazywasz ja hi-endem? Ty sie rozmieszasz masz monitor nadajacy tylko sie do recyklingu ale ty wyreczylesz fabryke i sobie go kupiles. Teoretyk z ciebie straszny narzekasz na roznarokiego rodzaju technologie a nawet nie jest cie stac na pazadny Nowy monitor zyjesz w swiecie fantazji nie ma rzeczy idealnych a co do trinitrona to tez jest nadlewany... flatron o przekatnej 17 cali czyli maska kratowa jest idealnie z wewnatrz i na zewnatrz jest plaski... A pominowszy fakt w ciagu swojego zycia mialem 8 nowych monitorow kazdy mial swoje wady i zalety ot co . Prosze zebys zszedl z teoria na ziemie...

Widzę że lubisz wyrzucać pieniądze w błoto - ja ten monitor kupiłem na rok - góra dwa .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprzednio zanim kupilem monitor takze analizowalem takie parametry, o ktorych tydzien po zakupie monitora juz nie pamietalem. Np cieniutka linia pozioma, ktora odpowiadala za rozmagnesowywanie ekranu. Ile sie naczytalem jak to wada tego monitora i jak to razi w oczy... Wpatrujac sie z bliska, przy bialym tle rzeczywiscie ja poczatkowo zauwazylem...

To i tak niezle ;) Ja ta linie w kineskopie trintrona odkrylem w monitorze po 2 latach po tym jak przeczytalem, ze cos takiego istnieje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I prawie wojenka,jeżeli chodzi o zdrowie, zmęczenie wzroku LCD są bezkonkurencyjne,a jeżeli kogoś bolą oczy od LCD to znaczy że albo ma coś nie tak ze wzrokiem,albo nie umnie wyregulować swojego monitorka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I prawie wojenka,jeżeli chodzi o zdrowie, zmęczenie wzroku LCD są bezkonkurencyjne,a jeżeli kogoś bolą oczy od LCD to znaczy że albo ma coś nie tak ze wzrokiem,albo nie umnie wyregulować swojego monitorka.

Mądre słowa, duża częśc LCD ma kiepskie ustawienia fabryczne, często świecą za jasno. A jeśli ktoś mówi że pracował 10 lat na CRT, przesiadł się na LCD i nagle popsuł sobie wzrok to tak samo jakby mówił że pił wóde 10 lat potem napił sie pary razy wina i od tego wysiadła mu wątroba. Oczy jak każdy ludzki organ zużywają się w miarę używania/czasu a nie z dnia na dzień. Edytowane przez mookie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mądre słowa, duża częśc LCD ma kiepskie ustawienia fabryczne, często świecą za jasno. A jeśli ktoś mówi że pracował 10 lat na CRT, przesiadł się na LCD i nagle popsuł sobie wzrok to tak samo jakby mówił że pił wóde 10 lat potem napił sie pary razy wina i od tego wysiadła mu wątroba. Oczy jak każdy ludzki organ zużywają się w miarę używania/czasu a nie z dnia na dzień.

Nie do konca trafne porownanie. LCD maja duzo wyzsza jasnosc niz CRT (CRT: 120-150 cd/m2, LCD 250 i w gore), wiec osoba siedzaca 10 lat na CRT, po przesiadce na LCD moze odruchowo podkrecic jasnosc ostro w gore - a wtedy zmeczenie wzroku bedzie duzo bardziej odczuwalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam już Philips 109P4 od kilku dni i przepracował u mnie jakieś 75 godzin. Wszedłem w menu serwisowe i okazało się że monitor przepracował 3349 godzin czyli jeśli był używany 5 dni w tygodniu po 8 godzin to pracował przez 1,5 - 2 lata.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie czytam wasze wypowiedzi i mogę stwierdzić jedno: nie rozumiem jak ktokolwiek po przesiadce (nawet krótkiej) z CRT na LCD może chcieć wrócić na CRT :blink: ? Sam z CRT na LCD w domu przesiadłem się około 3-4 miesięcy temu, w pracy ponad 3 lata temu. Nie chodzi tylko o jakoś obrazu, bo nawet mojego CRT mam nadal na biurku podłączonego i... nie używanego, bo po prostu nawet obrazu z kart TV nie chce mi się na niego "rzucać", bo ładniej prezentuje się to na LCD. Idealna geometria obrazu (mam Diamondtrona a mimo to ma z tym problemy), ostrość obrazu, itp.. Sam nie wyobrażam sobie powrotu do CRT (a musiałem wrócić na około 2 tygodnie, jak reklamowałem swojego LCDka, to był horror :wink: ).

A jeśli chodzi o oczy, to nie wiem co powiedzieć jak czytam wasze teksty. Można powiedzieć, że cały świat opowiada się za LCD, światło świetlówki, brak promieniowania, itp., wręcz warunki idealna dla naszych oczu!!! Tylko kilka uwag.

1) LCD także "promieniują" ale jasnością, każdy kupuje byle fajniejszy, byle lepiej świecił, byle miał miał większy kontrast, itp., a potem puszcza to na maksa i podziwia jakie to piękne. Jak już costi napisał, CRT 120-150 i taka jest zalecana jasność świecenia LCDka dla naszych oczu!!! To dla większości LCDków oznacza ustawienia na ogoło 20%, mało kto tak ustawia.

2) Włóżcie między bajki tekstu, że oczy się "psują" przy pracy z komputerem głównie od promieniowania!!! To jedna wielka bzdura, to nie te czasy bursztynowych monitorków, małych działek laserowych :lol2: , wmówiono tam to kilka(naście) lat temu i teraz wszyscy to w kółko powtarzają. Promieniowanie ma jakieś tam minimalne znaczenie (tak samo jak "migotanie", itp.), ale to nie one głównie powoduje pogarszanie wzroku. Główną przyczyną jest dostosowywanie się w wzroku do warunków w jakich pracują. Jeśli ktoś przez ponad 8 godzin gapi się w monitor ze stałej odległości, w praktycznie nie zmienny obraz (były badania, że dynamiczne gry np. powodują polepszenie wzroku!!!, ale to dopiero badania :wink: ) w ciągłym skupieniu, a jego oczy ciągle "przemiatają" ustawioną przed nimi powierzchnię monitora to po prostu oczy dostosowują się do takich warunków. Przecież zalecenia o przerwach co każdą godzinę nie mają na celu, aby zmniejszyć efekt promieniowanie, tylko, żeby oczy mogły "popracować" w innych warunkach.

Sam po kolejnych badaniach prawie rok temu dostałem okularki, mała krótkowzroczność :cry: . Wtedy się troszkę tematem zainteresował i wady takie powstają nie od tego, że monitor wam oczy wypala, tylko od tego, że mięśnie siatkówki i kształt samej siatków się nieprawidłowo zmienia. Część mięśni "flaczej", część wyrabia się zbytnio. Brak ostrości widzenia jest spowodowany złym ogniskowaniem obrazu przez nasze oczy, co jest spowodowane "odkształceniem", a nie "wypaleniem". Większość tych wad jest obecnie operacyjnie usuwalna właśnie poprzez korektę kształtu siatkówki!!! LCDki też szkodzą na oczy, ale właśnie poprzez dłuższe siedzenie. Niektórzy macie większe problemy po LCD, ok, ale nie jest to spowodowane samym LCD tylko: złymi jego ustawieniami lub zbytnią wiarą w jego zdrowotność (ktoś ma CRT po kilku godzinach oczy go bolą, kupuje LCD i z wielkim zadowoleniem siedzi po kilkanaście godzin, a potem biadoli, że bardziej mu się wzrok popsuł na LCD :wink: ).

A wracając jeszcze to głównego tematu, co do CRT 22", to samo co wyżej napisałem, duża przestrzeń, z reguły ustawiona także około 50 cm od oczu powoduje, że oczy "pracują" mocniej omiatając ciągle większy obszar, bardziej się meczą. Tylko nie mówcie, że duży monitor to większa odległość z jakiej na niego patrzymy i to bzdury, bzdurą jest takie gadanie, bo nikt nie kupuje CRT 22" po to aby puścić na nim rozdzielczość 1024x768 i siedzieć półtorametra od niego :lol2: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wracając jeszcze to głównego tematu, co do CRT 22", to samo co wyżej napisałem, duża przestrzeń, z reguły ustawiona także około 50 cm od oczu powoduje, że oczy "pracują" mocniej omiatając ciągle większy obszar, bardziej się meczą.

Tego nie rozumiem - okno przeglądarki czy położenie ikon możemy ustawić na powierzchni dla nas optymalnej ( nie muszą być na skrajach !!!! ) - więc argument że monitor ( LCD/CRT ) 22" męczy bo jest za duży jest całkowicie BEZ SENSU ! Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego nie rozumiem - okno przeglądarki czy położenie ikon możemy ustawić na powierzchni dla na optymalnej ( nie muszą być na skrajach !!!! ) - więc argument że monitor ( LCD/CRT ) 22" męczy bo jest za duży jest całkowicie BEZ SENSU !

Fakt, nie zrozumiałeś. Nie chodzi o "samowolne latanie za kursorem", chodzi o mimowolną pracę oczu. Teraz, myśląc pewnie o tym ładnie skupiasz wzrok w jednym punkcie :-P , ale pracując tego nie robisz, robi to podświadomie twój mózg. Przeglądarka, ok, czytasz tekst, skaczesz wzrokiem na linki z boku, potem na pasek adresu, a tu jakaś reklama, za chwilę zerkasz która godzina. Wszystko to robisz nieświadomie. Odróżnij jedno, czym innym jest posiadanie dużej plazmy do oglądania filmów i siedzenie od niej kilka metrów, a czym innym jest posiadanie monitora stojącego na biurku przed twoim wzrokiem, gdzie im większy to nie znaczy, że siedzisz dalej tylko masz większą rozdzielczość i większą powierzchnię. O to chodzi i nie jest to bez sensu, to twoje "wymysły" są bez sensu, bo nikt, ale to nikt nie kupi 22" po to aby korzystać z połowy jego powierzchni :wink: .

Jedna uwaga Kyle, telewizory jakoś wzroku nie psują, a monitory tak. Gdzie ten magiczny "środek" dlaczego tak jest, zastanów się :wink: . Zrozum jedno, duży monitor nie psuje wzroku bardziej z samej natury tego, że jest duży. Te twoje teksty, że sobie ustawisz podział na kolumny itp., ok, możesz jeszcze wymyślić i 100 innych złotych rad które spowodują, że użytkowanie 22" nie zaszkodzi bardziej niż użytkowanie 15". Ale to nie zmienia faktu, że mając 22" (rozmawiamy o CRT!!!, nie panoramie!!!) masz dużo większe szanse (jeśli można w ogóle tutaj mówić o szansach) na szybsze uszkodzenie wzroku.

PS. Co do autocada itp., wyjaśnijmy sobie jedno, ty mówisz o wygodzie korzystania i się z tobą zgadzam, jasne, że dużo, ale to dużo lepiej się wtedy pracuje np. z autocadem, ale rozmawiamy o wpływie pracy z takim monitorem na oczy, a nie na "komforcie", z oczywistych względów rozumianym raczej jako "odbiór" obrazu a nie jego zdrowotności.

PS2. Ja się wcale na duży nie przesiadłem :P , bo zmieniłem 19" CRT na 20.1" panormę, prawdę mówiąc to np. wysokość powierzchni zmalała :P :P :P , a ustawienia mam po 20%, a nie raz czytałem na tym forum teksty, że "na początku używaj trybu Text, potem jak przywykniesz, tryb Standard będzie dla ciebie normą". Znasz 20WGX2 i wiesz chyba o czym mówię :wink: .

PS3. 20" kupiłem bo uznałem to za optymalną wielkość, jak wyżej napisałem, zmieniłem 19" CRT na 20" LCD, czyli praktycznie wcale nie jest większy (pomijając, że to panorama :wink: ). I pisałem to już tutaj, dla mnie osobiście szczytem głupoty jest kupowanie większego monitora mającego gorsze parametry tylko dla tego, że jest większy. I dlatego go kupiłem :) .

A gdzie znikł twój post?

Edytowane przez The Dino

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, nie zrozumiałeś.

Czego?

Nie chodzi o "samowolne latanie za kursorem", chodzi o mimowolną pracę oczu.

Nieeeee seriooo ? Hmmm mi tam mimowolnie oczka nie latają ;)

Teraz, myśląc pewnie o tym ładnie skupiasz wzrok w jednym punkcie :-P

Po co ?

, ale pracując tego nie robisz, robi to podświadomie twój mózg.

Aha - czyli nie wiem gdzie patrzę bo rozgląda się mój mózg ?

Przeglądarka, ok, czytasz tekst, skaczesz wzrokiem na linki z boku,

Jakie linki z boku ? - opowiadasz o sobie i wkładasz te czynności mi ?

potem na pasek adresu, a tu jakaś reklama, za chwilę zerkasz która godzina.

Po co mam oglądać pasek adresu kiedy czytam to co jest na stronie ? :blink:

Jaka reklama ?

Nie zerkam która godzina bo zegarek przysłania mi okno przeglądarki - ponownie piszesz o sobie

Wszystko to robisz nieświadomie.

Jeśli nie masz kontroli nad sobą to coś chyba z tobą nie tak :lol: ( oczywiście o tym że piszesz o sobie już mówiłem )

Odróżnij jedno, czym innym jest posiadanie dużej plazmy do oglądania filmów i siedzenie od niej kilka metrów, a czym innym jest posiadanie monitora stojącego na biurku przed twoim wzrokiem,

Czemu twierdzisz że tych dwóch elementów nie rozróżniam ?

gdzie im większy to nie znaczy, że siedzisz dalej tylko masz większą rozdzielczość i większą powierzchnię.

Ale przecież są wyświetlacze o mniejszej rozdzielczości a większych gabarytach.

O to chodzi i nie jest to bez sensu, to twoje "wymysły" są bez sensu,

Co "świetnie" udało ci się udowodnić :D

bo nikt, ale to nikt nie kupi 22" po to aby korzystać z połowy jego powierzchni :wink: .

No czasem jest konieczne pokrycie tekstem połowy powierzchni bo czytanie linii z tekstem o długości tak ogromnej jak szerokość monitora 22" przy standardowej czcionce i standardowej odległości jest uciążliwe - podział tekstu na kolumny rozwiązał by ten problem i pozwolił na efektywniejsze używanie ekranów dużej rozdzielczości/powierzchni roboczej. Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kyle, powiem ci tylko tyle: demagogię uprawiasz, więc żadna dyskusja nie ma sensu :? . Dawno temu krążyła także niezła pogłoska, że komputery niszczą także telewizory do których są podpięte. Poczytaj troszkę o oczach i ich wadach i przyczynach powstawiania, a nie wierz w przesąd w stylu "działo elektronowe wypala ci wzrok".

PS. Gdybyś nie wiedział większość twoich "ruchów", nie tylko oczu jest wykonywana przez ciebie podświadomie. I to twój mózg to robi, bo tak ma zakodowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dawno temu krążyła także ... pogłoska, że komputery niszczą ... telewizory do których są podpięte.

Tak pamiętam. Sądzę że powinniśmy zacieśnić ewentualną dyskusję na temat "czemu duży monitor jest "zły" ". Mówiąc krótko : moim zdaniem nie jest "zły" czy szkodliwy, tylko nie powinno się na siłę korzystać z całej jego powierzchni kiedy nie ma takiej potrzeby ( np. 4 linijki tekstu o "nieprawdopodobnej" długości ). Filmy - to co innego - tu lepiej na cały ekran bo w projekcjach 2,35:1 "treść" akcji jest raczej centralizowana. Gry - tutaj też choć producenci powinni istotne wskaźniki umiejscowić w optymalnym położeniu ( czasem bardziej do kraja , czasem do środka ).

A dzielenie tekstu na kolumny to nie mój wymysł - od dawna jest to stosowane w gazetach .... już nie mam zamiaru Cię zaczepiać i sądzę że rozumiesz z jakiego powodu w takiej "Gazecie Wyborczej" nie mamy linii tekstu z lewej do prawej tylko np. 5 kolumn.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...) "czemu duży monitor jest "zły" ". Mówiąc krótko : moim zdaniem nie jest "zły" czy szkodliwy, tylko nie powinno się na siłę korzystać z całej jego powierzchni kiedy nie ma takiej potrzeby (...)

To widzę duży postęp od twierdzenia, że duży monitor więcej promieniuje które padło na poprzedniej stronie :wink: , tym bardziej, że teraz już sam piszesz, że nie jest "zły", ale pod pewnym(i) warunkami, więc o czym my tu dyskutujemy? Napisałem ci, możesz wymyślić i 100 złotych rad, jednak one nie zmienią, że... powiedzmy duży jest bardziej "niebezpieczny". Jasne, obchodząc się ostrożnie i prądem można się bawić dla rozrywki, ale czy to jest odpowiedzią na pytanie tego tematu? Chyba jednak nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To widzę duży postęp od twierdzenia, że duży monitor więcej promieniuje które padło na poprzedniej stronie :wink: , tym bardziej, że teraz już sam piszesz, że nie jest "zły", ale pod pewnym(i) warunkami, więc o czym my tu dyskutujemy? Napisałem ci, możesz wymyślić i 100 złotych rad, jednak one nie zmienią, że... powiedzmy duży jest bardziej "niebezpieczny". Jasne, obchodząc się ostrożnie i prądem można się bawić dla rozrywki, ale czy to jest odpowiedzią na pytanie tego tematu? Chyba jednak nie.

Duży monitor CRT promieniuje więcej jednak to są i tak śladowe ilości/różnice.

ps. to chyba nawet nie ja (pierwszy) poruszyłem kwestię większego promieniowania 22" nad mniejszym crt :wink: - ale sprawa i tak została wyjaśniona że różnice są bardzo małe ( co było oczywiste ale początkowo nie napisane )

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba rogowki?

Hm... to raczej pytanie do lekarzy :wink: , a nim nie jestem, więc... Napisałem co spamiętałem, jednak nie wiem czy jeśli chodzi o rogówkę to nie jest czasem "leczenie" wad wrodzonych, itp.? Ja miałem na myśli korekcję kształtu oka która ma na celu usunięcie krótkowzroczności/dalekowzroczności, czyli wad "nabytych" np. poprzez pracę z komputerem. Ale jak napisałem, lekarzem nie jestem, więc nie czepiaj się słówek :wink: :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi