POWER BY AMD Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Posiadam na starej platformie raida 0 ale nie czułem ze go posiadałem teraz przesiadam sie na nową i zastanawiam czy jest jaki kolwiek sens bawić sie w raida skoro nie czuje róznicy, czy ja coś źle robie czy moze ciezko jest odczuc róznie w normalnym uzytkowaniu ? według mnie komp w recz czasem chodzi wolniej przez wiekszy czas dostepu jaki jest w przypadku raida 0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rostu0 Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Posiadam na starej platformie raida 0 ale nie czułem ze go posiadałem teraz przesiadam sie na nową i zastanawiam czy jest jaki kolwiek sens bawić sie w raida skoro nie czuje róznicy, czy ja coś źle robie czy moze ciezko jest odczuc róznie w normalnym uzytkowaniu ? według mnie komp w recz czasem chodzi wolniej przez wiekszy czas dostepu jaki jest w przypadku raida 0 rowniez czekam na opinie.. bo jesli tak to nie mam sensu sie meczyc z tym RAID-em.. hmm.. tylko po co kupowalem 2x 320GB SEAGATE (ST3320620AS 7200.10) zamiast jeden wiekszy :blink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
°°° Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 pewnie mogłeś <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> 500gb dysk , ja tak chyba zrobię, bo też zastanawiałam się nad raid 0 , ale zrezygnowałam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 13 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Maja 2007 Co prawda na poprzedniej platformie (Abit IC7-G + P4@3,75) i z kontrolerem SATA I uzywalem RAID0 przez pewien czas... ale doszedlem do tego samego wniosku na podstawie wlasnych obserwacji, ze oprocz benchmarkow, w moim zastosowaniu kompa roznic znaczacych na plus nie zauwazylem... Zrezygnowalem z RAIDa, bo szykowala sie zmiana platformy na obecna a ponadto ewentualny defekt ktoregos z dyskow kosztowalby mnie zbyt duzo waznych danych... Pierwotnie po to kupowalem wlasnie 2x 320GB Barracuda 7200.10 ale dzialaja one teraz jako zwykle dyski... ktore sa bardzo szybkie - wystarczajaco dla moich potrzeb a i bezpieczenstwo wieksze jest :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POWER BY AMD Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 a moze coś źle ustawiamy tam pamietam jak sie twozyło raida to on sie pytał jakie bloki wybrać jak sie wybrało małe to miał dzialac najlepiej na małych plikach jak duze to na odwrót , ktoś coś kojazy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mookie Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Raid ma sens przy pracy na dużych plikach, np. obróbka video gdzie liczy się szybki odczyt i zapis. Jak ktoś zajmuje się programowaniem w domu to raid jest też fajny, bo buildy szybciej idą. No i fajnie szybko sterowniki do karty muzycznej Creative sie instalują oraz szpan w benchmarkach. To tyle korzyści jakie zauważyłem mając raida. Ale IMO prawdziwy raid to na prawdziwym kontrolerze a nie tym z mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Raid ma sens przy pracy na dużych plikach, np. obróbka video gdzie liczy się szybki odczyt i zapis. Jak ktoś zajmuje się programowaniem w domu to raid jest też fajny, bo buildy szybciej idą. No i fajnie szybko sterowniki do karty muzycznej Creative sie instalują oraz szpan w benchmarkach. To tyle korzyści jakie zauważyłem mając raida. Ale IMO prawdziwy raid to na prawdziwym kontrolerze a nie tym z mobo. Dokładnie Raid0 nie "widać" w czasach ładowania windy czy gier ... mooooże raid0 z 3 szybkich dysków (ze średnim transferem ok 200MB/s) NIe każdy raid z mobo jest zły - większość wbudowanych w NB jest OK ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 14 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Maja 2007 Hmmm moje odczucia z raidem sa zdecydowanie pozytywne. W Tyanie siedzial swego czasu raid na dwoch dyskach 8,4 GB co dwukrotnie skrocilo czas ladowania PLD ;-) Tak, wiem, swietny przyklad ;-) Tak serio to wszystko zalezy od tego czy sie robi rzeczy wykorzystujace mozliwosci raida. System laduje sie zauwazalnie szybciej, kopiowanie tez leci troche lepiej. Jednak w 'domowych' zastosowanaich chyba lepiej miec osobno dwa dyski nie polaczone w raid. Wtedy na jednym mozemy sobie trzymac system, a na drugim na przyklad rzeczy udostepnione i sciagane z p2p, wtedy nam system nie przymula od ciaglego dostepu tychze do dysku. No i kopiowanie z partycji na partycje w tym przypadku tez jest znacznie szybsze niz w raidzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 Ja mam jak najbardziej pozytywne odczucia z pracy z raidem 0. Mam dwa takie raidy 0 u siebie ustawione i śmiga przepięknie windows i cała reszta oprogramowania, uruchamia się błyskawicznie i tak, widze róznice między jedną 320 a dwiema w raidzie. W przypadku windowsa najlepszą metodą zwiększenia prędkości systemu jest pozbycie się pliku swapa z dysku na którym jest system i cała reszta oprogramowania. Ja mam tak u siebie na 2x320 mam system, gry i tak dalej a na 2x120 mam właśnie swapa. I zgadnijcie kto pierwszy się pojawia na planszy jak gram online np w war rocka - oczywiście że ja :D i ta satysfakcja mi wystarcza;D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiPhO Opublikowano 23 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2007 ja tam na swoim raidzie(3x80) odczuwam roznice w predkosci ladowania systemu i gier niewspomne juz o zabawach z dyzymi plikami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 24 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2007 ja tam na swoim raidzie(3x80) odczuwam roznice w predkosci ladowania systemu i gier niewspomne juz o zabawach z dyzymi plikami MOżesz powiedzieć jakie dyski i jaki kontroler ? Wrzuć screena z HDTach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narciarz Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Witam Ja RAID0 miałęm swego czasu na DFI LP UL-d na 2x Seagate 7200.9 160Gb i powiem szczerze, że prócz benchmarków RAID0 w domu nie daje żadnego przyśpieszenia. Potem miałem ten sam RAID0 na 2x Hitachi T7K250 160Gb, bęchmarki się poprawiły zwykła praca pozostała bez zmian. Teraz jade na tych 2 Hitachi jako osobnych dyskach i jestem zadowolony bo nie widze różnicy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skibi Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 W stacjonarce mam Raida 0 na Raptorach ( 2x 74 Gb ) I porównując do systemu z 1 dyskiem różnica jest odczuwalna i to bardzo. Kwestia tego co robimy. U mnie ten komputer służy do projektowania ( AutoCad ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...