z-x Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Witam, Chciałbym prosić forumowiczów o podstawowe dane dotyczące podkręcania mojego sprzętu: Intel Core2Duo E6300 Asus P5B Radeon X1600 Series (256 MB) Western Digital WD3200YS-01PGB0 ATA Device Corsair XMS2 Xtreme DDR2 1GB 800MHz Topower 400W Chłodzenie w postaci Scythe Infinity + Collaborary Liquid Pro + 2x120mm wentylatory + 2x wentylatory w zasilaczu Wiem, że w sieci jest masę poradników, jednak większość z nich wymaga najpierw zapoznania się ze szczegółami, które w tej chwili mnie nie interesują. Podstawy znam, jednak nie wiem co zwiększać, żeby osiągnąć większą wydajność przy mniejszej temperaturze (tzn. prosiłbym o rady w stylu: 'Podkręć magistralę do... i rdzeń do... + zwiększ napięcie rdzenia do....'. Jakie maksymalne temperatury mogę osiągnąć? W chwili obecnej bardziej skupiłbym się na procesorze niż całej reszcie, ale jeśli i reszcie da się jakoś łatwo zwiększyć wydajność, to czemu nie. Oczywiście, jako że nie znam się zbytnio, nie chcę z PCta wyduszać ostatnich potów, jednak miło byłoby dojść do tych 3 Ghz. pozdrawiam, zx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nosweratu Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 po pierwsze kazdy proc podkreca sie inaczej wiec nie licz ze dostaniesz poradnik "podkrec do xxx i to jest max przy ktorym optymalnie bedzie ci to dzialac" co do podrecania wejdz do biosu ustaw sobie na manualne taktowanie i baw sie jadac coraz wyzej dajac kolejne restarty w tej chwili masz tam 266 - wpisujesz z klawiatury inna wartosc i robisz reseta i patrzysz czy wstajez twoim mnoznikiem zeby uzyskac 3 Ghz musisz wpisac 430 - jak ci przy tym bedzie dzialac tego nie wiem - kazdy sprzet indywidualna sprawa Pamietaj tez ze zeby sprzet byl wydajny to musisz miec wlasciwie ustawiona pomiec - sugeruje tak ustawienie magistrali zebys mial mozliwosc wyboru tych swoich 800mhz wiem ze pewnie nie to chciales przeczytac ale to chyba najlepsze co moge doradzic OC- to ryzyko i zabawa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z-x Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Zdaję sobie sprawę, że to wszystko zależy od sprzętu i szczęścia, ale jakieś główne wyznaczniki są. Oto chodziło - znaczy mam tylko kręcić mnożnik? Resztę zostawić? (W tej chwili ustawione mam 2.4GHz, jednak jako że zmieniłem chłodzenie, postanowiłem się pobawić wyżej.) Czy mógłbyś rozwinąć jak mam ustawić pamięć - co konkretnie zmieniać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 17 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2007 Na Asusie pzrede wszystkim nie zostawiaj napięć na Auto, bo niepotrzebnie płyta bedzie sama podbijać wraz ze wzrostem FSB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nosweratu Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 1. pamieci - ustawiasz czestotliowsc ich pracy i napiecie -moje pamiatki pracuja poprawnie na 800mhz tylko na napieciu 2.1V (pozniej mozesz pobawic sie w ustawianie timingow 2. mnożnikiem nie podkrecisz bo jest zablokowany 3. krecisz zmieniając ustawienia magistrali - jak sadze w ten sposob dojechales do 2.4 a wiec jedziesz dalej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z-x Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 Na jakim napięciu (mniej-więcej chociaż) powinien pracowac mój C2D? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 Takim jakie podaje CoreTemp w rubryce VID :wink: Jak bedzie niestabilny - podbijasz o jeden prog w biosie i testy... [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z-x Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 W chwili obecnej maksumum co wyciskam to 2.81GHz na standardowym napięciu i pamięci na 800. Jak zwiększam procesor, to automatycznie zwiększa się również częstotliwość dla pamięci. Przy próbie ustawienia magistrali na 420, pamięć idzie na 840. Przy takich ustawieniach całość już nie wstaje. Po zwiększeniu VCore również. Trzeba przestawić coś jeszcze? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nosweratu Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 mozesz pamieciu ustawic nizej i sprubowac jeszcze raz - a tak pozatym do ilu zwiekszasz V core? i jakie masz temperatury przy standardowej temp rdzenia i 2,8Ghz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 Niżej pamięci nie ustawi, to już 1:1. Rozwiązaniem może być podniesienie napięcia Vdimm(pamięci) lub/i poluzowanie timingów oraz podniesienie Vmch (chipsetu). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z-x Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2007 Dalsze OC po weekendzie. Jeśli chodzi o temp, to na ustawieniach fabrycznych w stresie nie przekraczałem 38 stopni. Teraz (udało się przez zwiększenie napięcia dla pamięci) przy 2940 MHz w stresie nie przekracza 51 stopni. Czego dotyczy pole Tjunction w Core Temp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...