Skocz do zawartości
greenhorn81

Rozpoznanie Wersji Audigy, Sterowniki

Rekomendowane odpowiedzi

No wiec mam 2 problemy:

1)

nie wiem jaka wersje audigy posiadam.

Znalazlem nadruki na karcie :

Model SB0570

oraz na procesorze: CA0106-WAT LF

doczytalem sie gdzies ze:

Procesor - w Live 24-bit znajduje sie procesor o moelu CA0106-DAT czyli ten sam co w Audigy LS natomiast w Audigy SE zastosowany zostal CA0106-DAT LF

pozostaje tylko wnioskowac ze jest to wersja Audigy Value o ile sie nie myle?

2)

chcialem zainstalowac sterowniki YouP PAX,

odinstalowalem stare, driver cleanerem poczyscilem co trzeba, w rejestrze tez wywalilem dla pewnosci wszystkie klucze creative oraz nforce Audio (do niedawna jechalem na zintegrowanej ALC 650).

kombinowalem z roznymi wersjami PAX, ale zawsze bylo to samo ze nie wykryto odpowiedniego produktu lub cos takiego( co mnie bardzo dziwi bo z tego co przeczytalem PAX nie obluguja jedynie Audigy LS, ktorej ja napewno niemam ze wzgl na obecnosc innej wersji procka na karcie).

Zeby bylo smieszniej kx niby sie zainstalowaly ale dzwieku nie bylo i nie widzialo urzadzenia (windows oczywiscie wykrywal zawsze).

3) pytanie z innej beczki, mam na plycie muzyczke z procesorem nvidia VAPU/sonata czy jest to SoundStorm? bo wiem ze one byly oznaczane jako APU. (plyta to MSI K7N bez bajerow)

Moze mi ktos doradzic cos w tej sytuacji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie powiedz mi madry czlowieku:

1) dlaczego po zainstalowaniu najnowszych sterownikow(ktore wnosza min. obsluge EAX 4.0) dzwiek wydaje sie cichszy?(ustawienia na tym samym poziomie)

2)po wlaczeniu opcji CMMS 3D nie slychac roznicy( mam glosniki 2.1 )

cos trzeba przy tym jeszcze zrobic?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie powiedz mi madry czlowieku:

:-)

1) dlaczego po zainstalowaniu najnowszych sterownikow(ktore wnosza min. obsluge EAX 4.0) dzwiek wydaje sie cichszy?(ustawienia na tym samym poziomie)

Zmieniłeś ustawienia korektora, barwy dzwięku, efektów itp. Albo rzeczywiście Ci się wydaje, co akurat w przypadku zmysłów nie jest niczym osobliwym.

2)po wlaczeniu opcji CMMS 3D nie slychac roznicy( mam glosniki 2.1 )

Bo CMMS 3D generuje efekty przestrzenne na tylne głośniki? Nie używam tego, więc nie wiem, jakie są opcje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to jest z audigy 1, obsluguje eax hd 4.0, czy tylko audigy2 ? No i jak nie obsl. to czy mozna wgrac jakies zmodyfikowane stery, ktore to uaktywniaja, czy to nie mozliwe ze wzgledow hardwerowych ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnie drivery Creative do WinXP są wspólne dla Audigy1, Audigy2 i Audigy4. Obsługują te same standardy - EAX4 AHD i OpenAL. Wystarczy ściągnąć upgrade ze strony Creative i zainstalować.

To nie dotyczy karty z tego wątku, Audigy SE. IMHO tu jest maksymalnie EAX 3 obsługiwany programowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnie drivery Creative do WinXP są wspólne dla Audigy1, Audigy2 i Audigy4. Obsługują te same standardy - EAX4 AHD i OpenAL. Wystarczy ściągnąć upgrade ze strony Creative i zainstalować.

To nie dotyczy karty z tego wątku, Audigy SE. IMHO tu jest maksymalnie EAX 3 obsługiwany programowo.

Dzieki za odpowiedz, chodzilo mi oczywiscie o 'pelne' audigy, czyli ta wersje z ieee 1394. :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi