Gość Coccolino_ Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 Wszystkich, którym dobro środowiska leży na sercu, powinno zainteresować urządzenie o nazwie Alkaline Battery Regenerator. Mimo, że na pierwszy rzut oka wygląda na zwykłą ładowarkę, to w rzeczywistości jego zadaniem jest regeneracja baterii, zanim ostatecznie znajdą się na śmietniku. Teoretycznie zuzyte baterie, mają zapas energii, którą ten produkt pozwala odzyskać. Alkaline Battery Regenerator może regenerowac równocześnie do czterech baterii typu AA lub AAA. Wbudowane do urządzenia zabezpieczenia chronią przed przeładowaniem, przegrzaniem, spięciem lub odwrotnym włożeniem baterii. Alkaline Battery Regenerator kosztuje 14,99£. Źródło: Ubergizmo / 4Press Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 baterie są fe... Za 50 pln można mieć całkiem zgrabną ładowarkę z kompletem akumulatorków, które i wychodzą taniej i mniej zanieczyszczają środowisko... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 Dokladnie, praktycznie nie ma juz chyba zastosowan w ktorych nie mozna zastapic baterii akumulatorami. Taniej i czysciej :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kaaban Opublikowano 26 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2007 To ktoś jeszcze używa zwykłych baterii? To urządzenie to chyba dla fanatyków z całą piwnicą baterii :lol: Za tyle to ładowarka+akumulatorki i jedziemy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 są ludzie którzy używają baterii, bo albo nie wiedzą o istnieniu akumulatorów.. albo wydaje im się że są drogie :), nie przejmują się że co 2 dni wywalają na śmieci toksyczne odpady lub też wydaj im się że akumulator jest zbyt trudny w obsłudze :) - a na codzień korzystają z akumulatorów w swoim telefonie :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 27 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 W ciagu zycia 1 akumulatorka zaoszczędza sie setki zł. Nawet jak akumulator miałby 500 cykli to i tak 500X 2 zł =1000zł zaoszczedzone... jesli przyrównamy aku to 1 baterii alkalicznej.. Koszt naładowania 1 aku to około 0.020 zł ...( wliczam w to koszt energi elektrycznej ;) ) przy 500 cyklach... P.s czesto pisze ze aku ma spadek pojemnosci dopiero po 1000 cykach co jest wierutna bzdura... przez pierwsze kilka cyki idzie zaobserwowac efekt zwiekszania sie pojemnosci akumulatora ale pozniej juz tylko spadek... Ciekawe jaka granice pojemnosci akumulatora biora producenci jako niezdatny do urzytku.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 (edytowane) poza tym akumulatory wycisną większego prąda :) i podczas pracy nie spad ana nich napięcie jak na bateriach, skutkiem czego silniczki pracują coraz wolniej... A Aku działa działa... i nagle bach... wyczerpał się :). Baterie wymiękają przy aku, jedyna ich zaleta jest taka, że są szybkim środkiem zastępczym jak skończy się aku i nie mamy ładowarki pod ręką a nam potrzeba źródła prądu. Ładowarki baterii to już wymyślano 20 lat temu... ale każda była do pupy :)... z prostej przyczyny.. bateria nie jest akumulatorem i chocby nie wiem jak się starał i jakiej ładowarki nie użył.. nadal będzie tylko baterią... :) Edytowane 28 Maja 2007 przez PelzaK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Nie używacie w ogole baterii ? ;p. Ja mam wszczedzie akumulatory oprócz pilotów do TV i tego typu sprzętu. To chyba z przyzwyczajenia i moze dlatego ze rzadko sie je u mnie wymienia ;p. Imo jednak przyszłość to tylko akulatory albo Micro Fusion Cells :lol:. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kain Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Ja juz nie mam w domu ani jednej w uzyciu. Lezy tylko w szafce komplet czterech sztuk 'na wszelki wypadek'. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Jest jedna "drobna" różnica. Na aku maksymalny potencjał do uzyskania to 1,2V. I tak jak ktoś napisał - działa, działa i nagle bach - ni ma :lol: PS: Oczywiście nie posądzajcie mnie o miłość do baterii :twisted: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrKleiner Opublikowano 28 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2007 Ja mam same akumulatorki w domu. Baterie cały czas trzeba wydawać pieniądze żeby kupić nowe, a akumulatorki kupisz raz i po problemie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PelzaK Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 Nie używacie w ogole baterii ? ;p. Ja mam wszczedzie akumulatory oprócz pilotów do TV i tego typu sprzętu. To chyba z przyzwyczajenia i moze dlatego ze rzadko sie je u mnie wymienia ;p. Imo jednak przyszłość to tylko akulatory albo Micro Fusion Cells :lol:.no właśnie to miałem dopisać... Pilotów za wiele nie mam, ale jeśli już to w nim są baterie, ze względu na dwa czynniki: - na jednych bateriach pilot przeżywa spokojnie 2..4 lat - akumulatory nieużywane same się rozładowują, wiec do pilota trzeba by je ładować co jakiś czas ( 2 tygodnie...? ) Jest jedna "drobna" różnica. Na aku maksymalny potencjał do uzyskania to 1,2V. I tak jak ktoś napisał - działa, działa i nagle bach - ni ma :lol:większość urządzeń dobrze sobie radzi na 1.2V :) a nawet jest wskazane takie napięcie. Do tego, fakt, że działa działa i bach to jest zaleta aku a nie wada... :). Ja tam wolę jak golarka chodzi cały czas na maksymalnych obrotach a nie zwalnia i zwalnia... :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 (edytowane) Nie używacie w ogole baterii ? ;p. Ja mam wszczedzie akumulatory oprócz pilotów do TV i tego typu sprzętu. To chyba z przyzwyczajenia i moze dlatego ze rzadko sie je u mnie wymienia ;p. Imo jednak przyszłość to tylko akulatory albo Micro Fusion Cells :lol:.Dokładnie tak samo u mnie. Używam do wszystkeigo akumulatorów z wyjątkiem pilotów do wieży/DVD/TV. Micro Fusion Cells? yuucOm, to jest prawdziwy świat a nie Fallout :lol: Edytowane 30 Maja 2007 przez Venom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yuucOm Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 Dokładnie tak samo u mnie. Używam do wszystkeigo akumulatorów z wyjątkiem pilotów do wieży/DVD/TV. Micro Fusion Cells? yuucOm, to jest prawdziwy świat a nie Fallout :lol: Prawdziwny nieprawdziwy imo pomysł dobry ;). Za 20,30 40 lat (lub wczesniej) ludzie opanuja fuzje jądrową to i do MFC bedzie blisko. Narazie to jest na poziomie tokamaka i daleko jeszcze do DŁUGO WIECZNYCH baterii (np 50 lat ;d). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IGI Opublikowano 30 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2007 (edytowane) Ja baterii uzywałem w paralizatorze ;) jedna 9v. Dzisiaj zakupilem akku 9v zobaczymy czy da rade. Niestety paralizator jest wybredny i zadowala sie tylko alkaicznymi, na zwyklej nie daje rady. Co do regenerowania alkaicznych to własnie te 9v sobie regenerowałem, szybkie ladowanie 12v@1A az sie bateria nagrzeje ;). Po takim ładowaniu trzymała około 70 % tego co nowa, niestety ladowanie działa tylko raz :[ Edytowane 30 Maja 2007 przez IGI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uosiu Opublikowano 31 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2007 ja baterie ladowalem w discmanie. zwykle mialy ~30% pojemnosci, ladowane 3x, alkaliki trzymaly lepiej, ~60 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...