Skocz do zawartości
bruce

jakimi kablami laczycie wzmachol/amp. z kolumnami???

Rekomendowane odpowiedzi

mój kumpel jakis tydzień temu kupił kable do 2 głośników za 1000pln chyba SUPRY a jakiś miesiąc temu byłem z nim na jakiejś wiosce koło łodzi żeby kupić 1m kabla łączącego wzmachol z cdkiem za 650pln :-) ale on lubi " czyste brzmienie" :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mój kumpel jakis tydzień temu kupił kable do 2 głośników za 1000pln chyba SUPRY    a jakiś miesiąc temu byłem z nim na jakiejś wiosce koło łodzi żeby kupić 1m kabla łączącego wzmachol z cdkiem za 650pln :-)  ale on lubi " czyste brzmienie" :lol:

eee, mi wystarczy swiatlowod za 100 zeta ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys w rozmowach w toku było o audiofilach i pokazywali kabel ze 2 metry warty 2000 zł wg. mnie to juz jest choroba  :D

to wcale nei jest najdrozszy kabel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11

sa kable za 4k za metr, a sa pewnie i drozsze ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedys w rozmowach w toku było o audiofilach i pokazywali kabel ze 2 metry warty 2000 zł wg. mnie to juz jest choroba  :D

Tak ta choroba to audifilizm :twisted:

Audiofil słucha sprzętu a nie muzyki :twisted:

A co do kabli

interkonekty mam Klotza 1,5 m za ile nie wiem

do głośników Ixos warkocz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA mam jakis okragly kabelek chyba 2mm^2. Kabel ma minimalny wplyw na dzwiek (mowie tu o miedzi beztlenowej i kabelkach roznych firm). Wazne zeby byl gruby. Kiedys tez wierzylem w te bajki ktore wypisuja, ze ten kabel nie przenosi basu, inny ma znowu "szorstkie tony wysokie", ale teraz traktuje to :lol: :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA mam jakis okragly kabelek chyba 2mm^2. Kabel ma minimalny wplyw na dzwiek (mowie tu o miedzi beztlenowej i kabelkach roznych firm). Wazne zeby byl gruby. Kiedys tez wierzylem w te bajki ktore wypisuja, ze ten kabel nie przenosi basu, inny ma znowu "szorstkie tony wysokie", ale teraz traktuje to  :lol:  :lol:

To czemu kurde kabelek co mial ledwie 1,5mm przekroju kosztowal kilka tysiakow... Cos nie tak z tym przekrojem ;P

A jakie ja mam ? gdzies pewnie pisze, wiem tyle, ze na miedzi z dodatkiem srebra i jeszcze czegos - to tak przy okazji powyzszego pisze tylko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

JA mam jakis okragly kabelek chyba 2mm^2. Kabel ma minimalny wplyw na dzwiek (mowie tu o miedzi beztlenowej i kabelkach roznych firm). Wazne zeby byl gruby. Kiedys tez wierzylem w te bajki ktore wypisuja, ze ten kabel nie przenosi basu, inny ma znowu "szorstkie tony wysokie", ale teraz traktuje to  :lol:  :lol:

zależy pod jakim kątem rozpatrujesz słowo dzwiek, bo na jakosc to raczej minimalny, jednakze przy dużych mocach np 800 kabel 0.75^2 nie ma prawa bytu, miniumum 2,5^2, pamiętaj że im cieńszy kabel tym większa strata mocy.aaa i jeszcze 1 przy sprzętach domowych to nie ma wogole znaczenia, tylko przy nagłośnieniach większej mocy (estradowe). Możecie mi zaufac wiem coś o tym - jestem akustykiem. Pozdrowionka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem nie ma senu kupowac firmowych kabli do kompa,nawet jak ktos ma dobra karte dzwiekowa. komputer na tyle dobze psuje sygnal ,ze nawet srebrne kable za 6000zl za metr mu nie pomoga. ja posiadam tak zwany sprzet audiofiski i roznica dzwieku midzy zrudlem z kompa a kapaktu jest olbzymia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cewki do głośników niskotonowych w biernych kolumnach mają rezystancję rzędu kilku dziesiątych Ohma nie mówiąc o rozsprzęgających elementach we zwrotnicach do średnicy czy wysokich tonów (rezystory,kondensatory,cewki) co ma bezpośredni wpływ na tłumienie głośnika przez wzmacniacz -e.Opór kabla głośnikowego to przy tym drobiazg mało wpływający na łączną jakość dźwięku.Nie chodzi tutaj o sprawność tylko stopień tłumienia prymitywnego układu jakim jest głośnik przez wzmacniacz, którego współczynnik tłumienia ma b.ważne znaczenie dla jakości dźwięku szczególnie przy współpracy z przetornikami klasy high-end (na przeciętnych hi-fi różnica jest mniejsza).Dlatego najwyższej klasy zestawy głośnikowe to konstrukcje aktywne z dddzielnymi filtrami i wzmacniaczami do każdego pasma .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem nie ma senu kupowac firmowych kabli do kompa,nawet jak ktos ma dobra karte dzwiekowa. komputer na tyle dobze psuje sygnal ,ze nawet srebrne kable za 6000zl za metr mu nie pomoga. ja posiadam tak zwany sprzet audiofiski  i roznica dzwieku midzy zrudlem z kompa  a kapaktu jest olbzymia.

Przepraszam, a na jakiej karcie dzwiekowej to porownujesz ? Bo jesli na tym sowim SB Live to nie rob sobie zartow. A jesli jak przypuszczam na innej karcie, to powiedz jaka karta i jaki odwarzacz cd ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moim zdaniem nie ma senu kupowac firmowych kabli do kompa,nawet jak ktos ma dobra karte dzwiekowa. komputer na tyle dobze psuje sygnal ,ze nawet srebrne kable za 6000zl za metr mu nie pomoga. ja posiadam tak zwany sprzet audiofiski  i roznica dzwieku midzy zrudlem z kompa  a kapaktu jest olbzymia.

buahahahahhahahahah

pkoaz mi osobe, ktora lubi dobra muzyke i bedzie lsuchala ejj z kompa???

do k*** nedzy, po to alcyzmy cd z amplitunerami swiatlowodem, zeby meic gites dziwek, a nie dla szpanu!!!!!!!!

bosh......

a co do tych najdrozszych kabli, to znalazlem 4m,5 metra za 23 tysiace :P

hehs

ma to znaczenie, jaki kabel, jezeli masz sciane dzwieku, lub studio :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

buahahahahhahahahah

do k*** nedzy, po to alcyzmy cd z amplitunerami swiatlowodem, zeby meic gites dziwek, a nie dla szpanu!!!!!!!!

bosh......

hehs

/me macha recami.

Terratec DMX 6 FireLT 600zl zamiast odtwarzacza CD za 1500zl(w rzadzie to ja nie jestem, kasy za duzo nie mam). Komp mam cichy i jego szum nie przeszkadza w sluchaniu (jest to zupelnie inny szum jak ten wydawany przez glosniki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

buahahahahhahahahah

bosh......

hehs

/me macha recami.

Terratec DMX 6 FireLT 600zl zamiast odtwarzacza CD za 1500zl(w rzadzie to ja nie jestem, kasy za duzo nie mam). Komp mam cichy i jego szum nie przeszkadza w sluchaniu (jest to zupelnie inny szum jak ten wydawany przez glosniki).

widocznie ja ejstem konserwatysta: P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam, a na jakiej karcie dzwiekowej to porownujesz ? Bo jesli na tym sowim SB Live to nie rob sobie zartow. A jesli jak przypuszczam na innej karcie, to powiedz jaka karta i jaki odwarzacz cd ?

uzywam tej karty jak w podpisie,czyli sblive 1024 . co prawda jest karta 16bitowa , ale z tego co wiem to nawet obecnie sprzedawane karty maksymalnie maja 24bity , a to i tak nie jest szczyt mozliwosci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uzywam tej karty co w podpisie , a kompakt to pioneer pd-705 .nie wieze ze nawet drogie karty moga sie zblizyc do dobrych kompaktow roznica jest zbyt duza pomiedzy moja karta a kompaktem , wlepszych kartach rozwiazania technologiczne nie roznia sie az tak bardzo,jedynie duza roznica to dodatkowe wyjscia na glosniki, ale jak powszechnie wiadomo to im wiecej glosnikow tym dzwiek stosunkowa gorszy(jakoscl).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uzywam tej karty jak w podpisie,czyli sblive 1024 . co prawda jest karta 16bitowa , ale z tego co wiem to nawet obecnie sprzedawane karty maksymalnie maja 24bity , a to i tak nie jest szczyt mozliwosci
Amoniak,ja nie uwazam ze sluchanie sprzetu to choroba, zapewniam ciebie ze nie tylko na tym to polega.jest to takie samo hobby jak modowanie i krecenie kompa.

sorry bruce twoje buhahanie nie wydaje mi sie w tym przpadku uzasadnione,ja napisalem ze zmiane kabli uwazam za poroniony pomysl wtedy jak ktos daje sygnal z kompa,w innym przypadku to zalezy od jego sluchu(kabel zmnienia dzwiek ,ale nei kazdy moze to uslyszec.

do sluchania dobrej muzyki(rzecz wzgledna) wcale nie potrzeba dobrego sprzetu,takze takich osob pokazac ci moge wiele,co do ceny za kable to przeciez napisalem 1m=6000zl.,czyli 4m=24000zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo: albo nieznasz sie na rzeczy, albo nigdy nie słuchałeś muzy z dobrego sprzętu a poza tym gdyby te kable nic nie dawały to jaki debil wydawałby 500pln za 1m kabla :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi