Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, tak mnie naszlo.

Wiekszosc ludzi z kart muzycznych kojarzy tylko sound blastery. Wiec moze zrobic baze tych kart, opinie jak graja, na co uwazac itp?

Moze ja zaczne.

Mam szumblastera 0222

Zaraz po zapieciu nowych glosnikow- creative inspire t6100 zainstalowalem sterowniki kX, dokladniej chwile po artykule w chipie o ASIO ;)

Ogolnie karta nie jest zla, ma mocne wyjscia, wiec nie ma problemu ze sluchawkami itp, sterowniki kX znacznie podnosza Jej walory, jednakze jak sie nie ma oryginalnego CD to trzeba mocno szukac po necie dobrych steronikow (ja trafilem z 5 podejsciem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Soundblaster Audigy 1 ( 0230 ale to co piszę na pewno się tyczy modeli 0090 i 0160 )

96 khz na cyfrowym wyjściu to fikcja - niby taktowanie jest 96K ale przy tej częstotliwości tony wysokie są "ścięte". Oczywiście po analogu wiadomo - max 48K ( na Realtek 883 z 96K nie ma takich problemów )

W niektórych grach znikają dźwięki ( np. w BF2 jak wejdziemy do wody i zaczniemy strzelać to czasem ... ) .... a na Realtek 658 i 883 jest bezproblemowo.

EAX w wykonaniu audigy działa jakoś kulawo - np. Hitman 2 - chodzimy po kanałach a słychać ludzi na powierzchni - i gdzie to przysłanianie dźwięku które jest obecne w EAX ??????

Ale zalety też są - w teście 3D mark ( test dźwięków 24 , 64 ) wydajność jest BDB .... no i ma niby 64 głosy ( Realtek 883 "tylko" 33 głosy a RLC658 - 26 głosów )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SB Audigy Platinum 1 (SB0090), wersja prO z "pozłacanymi" końcówkami:

Muzyka: jak dla mnie, bardzo dobrze, to co chcę usłyszeć usłyszę (i to w taki sposób jak ja chcę).

Gry: też bez zarzutu, 5.1 się sprawdza, jedynie w niektórych grach z obsługą 5.1 w specyficznych momentach mam trzaski z przedniej prawej kolumny (nie jest to wina sterowników czy kabla łączecego sub z audio dla przednich głośniczków), granie w takiego CoD'a czy MoH'a to czysta przyjemność

Ogólnie: fakt, nie miałem możliwości posłuchać jakiegokolwiek nowego zintegrowanego kodeka, może jest lepiej, ale mi mój SB zupełnie wystarcza.

Jedynie efekt psują marne głośniki 5.1 jakie posiadam, które przy 1/3 głośności zaczynają tracić jakość, a od 1/2 vol i wzwyż to nie idzie już słuchać...

Co do posta wyżej:

Nie miałem tych gier u siebie, więc ani nie potwierdzę, ani nie zaprzeczę.

A co do fałszywych parametrów (24bit/96khz itd.) - Creative się do tego przyznał, powiedział, że takie info było podawane w celach marketingowych itd. (była jakaś, hmm...., promocja dla posiadaczy tych kart na nowe, z dużym rabatem).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie: fakt, nie miałem możliwości posłuchać jakiegokolwiek nowego zintegrowanego kodeka, może jest lepiej, ale mi mój SB zupełnie wystarcza.

Integry mają słabe wyjścia analogowe, więc jeśli wymagamy wysokiej jakości od integry to tylko na SP-DIF ... więc lepiej pozostań przy Audigy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Audigy 4 OEM (SB0610)

Wszystko ok, to praktycznie X-Fi xtrememusic - te same przetworniki, kondensatory tej samej firmy, obsługa bit-matched playback (wyłączenie wewnętrznego resamplingu), ale w końcu nie wiem jak dokładnie z tym jest - na stronie creative jest napisane, ze ma to zastosowanie tylko do .wav...

Ogólnie karta b. fajna, EAX nie zawodzi, wszystko jest w porządku, polecam.

24/192kHz bezproblemowo. Do wad zaliczyłbym może niezbyt mocne wyjścia - HD201 czasem nie były tak głośne jakbym tego chciał, ale jakoś sobie radzi. Tak czy inaczej, zależy to od głośności nagrania.

Zaraz po zapieciu nowych glosnikow- creative inspire t6100 zainstalowalem sterowniki kX, dokladniej chwile po artykule w chipie o ASIO

Marcin_gps chyba się cieszy :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi