Gość Andare Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 (edytowane) Witam. Zakupiłem wczoraj nowy komputer Core 2 Duo E4300 dp płytki Asus P5B. Wszystko startuje, windows się pięknie i szybko instaluje, ale za każdym razem jak włączam komputer, pojawia mi się komunikat CPU Fan Error. O co chodzi? Pika mi w tym momencie speaker, ale po naciśnięciu F1 daje kontynuuj i wszystko się włącza, ale denerwuje mnie ten napis i to pikanie. Można w biosie wyłączyc naciskanie w tym momencie F1, ale tego napisu nie wyłączam. Wiatraki się wszystkie kręcą, wszystko śmiga, ale jest ten napis. Denerwuje mnie w tej płycie tylko 1 slot IDE i brak wskaźnika temperatur, czy da sie go włączyć ? (pytabie drugorzędne, najważniejsze jest pozbycie fan error).Jak coś to chłodzenie to Scythe Ninja a zasilacz to Procomp 400W. Czyżby to jego wina ? Dziekuje z góry za odpowiedź i pozdrawiam serdecznie :) Edytowane 9 Czerwca 2007 przez Andare Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 :rolleyes: Ehhh dobra, przed pierwsza kawa moge byc mily. Komunikat CPU Fan Error najprawdopodobniej, jesli nie na bank, lecz nei napad, zwiazany jest z blednym odczytem predkosci obrotowej wentylatora przez plytke. Chlodzenie zapewne masz box, zgadza sie? Wejdz do biosu i znajdz zakladke Hardware Monitoring ( podpowiedz - szybciej znajdziesz uzywajac pomocnej instrukcji ). Zwroc uwage, jak juz oczywiscie znajdziesz HM, na to czy obroty CPU Fan nie skacza. Jak to naprawic? Hmm nowy bios chyba nie zabije plyty. Pozatym chyba podpiales do prawidlowego gniazda Intelowski Box, prawda? Kwestia zasilacza jest dosyc krotka. Wyobraz sobie ze kupiles ostatnimi czasy Golfa FSI... Nie. Lepiej cos wiekszego... Passat TDi w pelnym wyposazeniu, rocznik 2006 za rozsadna kase. I tankujesz do niego olej opalowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 Chlodzenie zapewne masz box, zgadza sie? Jak coś to chłodzenie to Scythe Ninja Kafka? :wink: A tak poza tym to wszystko co napisal Orgiusz, nowy bios nie zaszkodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 Kafka kafka i to nie jedna [; Niesamowite ze ludzie kupuja dobre chlodzenie i zasilacze z pupy :wink: Wracajac do tematu pewnie prog w monitoringu ma ustawiony na 1200rpm a wiatrak kreci sie z 900 obrotami na minute [; Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zawsze mnie to zastanawia, ze ludzie kupują kompa za 2500 PLN a do budy wsadzają produkt zasilaczopodobny za 40 PLN. Potem człowiek czyta na forum 514 postów o tym ze sie wiesza, restartuje są BSOD itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 pewnie dal za ten 'zasilacz' trzy razy wiecej ;] cos mi sie wydaje ze wtyczke od fana podlaczyl nie tam gdzie trzeba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Andare Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 :rolleyes: Ehhh dobra, przed pierwsza kawa moge byc mily. Komunikat CPU Fan Error najprawdopodobniej, jesli nie na bank, lecz nei napad, zwiazany jest z blednym odczytem predkosci obrotowej wentylatora przez plytke. Chlodzenie zapewne masz box, zgadza sie? nie. napisalem przeciez, ze mam scythe ninja :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 9 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2007 :| Poprawilem sie pozniej. Widze ze kazdy dzis ma dzien wtornej swiezosci :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...