Skocz do zawartości
pl00b00

dystrybucja linuxa i ilosc cd

Rekomendowane odpowiedzi

otoz mam zamiar zassac z neta jakiegos linuxa (slackware lub red hat). i moje pytanie jest nastepujace czy cza do instalacji scigac wszystkie kompakty?? pewnei nie, ale jestem poczatkujacy i zastanawia mnie to czy nie bedzie jakis wiekszych problemow jesli sciagne tylko cd1?? co znajduje sie na tych pozostalych cd??

za odpowiedzi z gory big thx 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha to jusz mi sie sprawa troche rozjasnila :D. oblukalem stronka z iso (linux iso pland site). jest tam slcak na 1 cd (chyba jego zaciagne) i red hat 8.0 na 5 8O , czyli jakbym chcial red hata to musze zassac plytke numer 5 :?: dobrze mowie :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zazwyczaj na większosci Linuxach jeśli nie na wszystkich :wink: do zainstalowania systemu wystarczy pierwszy CD, na kolejnych sąpakiety różnych programów, warto je ściągaćjeśli chcesz miećdodatkowe aplikacje, ja np potrzebawałem CD2 do zainstalowania jakiś pakietów żeby puźniej móc zainstalować MPlayer-a do oglądania filmów z napisami :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha ;] w slacku (z założenia) wszystkie potrzebne rzeczy są na cd1.

Poprawcie jeżeli się myle - ale Slack to tylko jeden kompakt (jeżeli chodzi o binaria, nie wiem czy są ISO z source) - przynajmniej takie są założenia "surowej" dystrybucji Slackware - wszystko co potrzeba na tylko jednym CD. Nie tak jak Debian ... 8CD z binarkami :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Debian jest na 8 CD z NONUS binary. Sa takze dostepne obrazy DVD, wiec mozna i na DVD miec go.

Nic tu nie przemawia na korzysc slakow, flakow czy redhatow, ze maja mniej, czy ze debian ma wiecej. Po prostu masz 8 CD, na ktorych masa softu jest i nie trzeba go sciagac z Internetu. Jak ktos woli sciagnac, skompilowac, samemu dopilnowac, to moze zainstalowac debiana z jednej plytki i dzialac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co domnie dotarło by sobie pogrzebać w RH 8 to 3 cd ale które to ni w ząb nie wiem... podobno 2 nastepne to kody ...

pewnie znając logike matematyczna twórców tego pakiet to

1+2f(x)/n*3,41

przy czym x to numer cd;

a n stan kompletnego zkrecenia przy zciąganiu ... :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozesz sprobowac tak: niezaleznie o dystrybucji ktora wybierzesz zainstakuj minimum a potem doinstalowuj TYLKO te pakiety ktore NAPRAWDE ci sa potrzebne. Roznica pomiedzy "potrzebne" a "moze sie przydac" jest olbrzymia. Na poczatek moze cos co posluguje sie RPMami zebys mial latwiej, czyli np RH, Mandrake, PLD (polecam PLD - poldek jest super) i kilka innych.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja polecam wszystko... może bez sensu ładowac KDE i Gnoma razem ale po zajęciu przez RH8 na dysku 4,8 GB mam wszystko czego dusza zapragnie...

Ciekawe bo do analogicznej pracy na Windozie potrzebowałem bagatela 24 płyt a nie 3...

Tak więc RH8 na full potrzbuje 3 pierwsze płyty, i ok 6GB wolnego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi