tomasir Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 Poszukiwana jest krew grupy "A Rh-" dla umierajęcego dziecka. Nr. tel 0-604-947-367 http://dnd.rpg.pl/viewtopic.php?t=1717 Proszę uprzejmie o nieusuwanie i nieprzenoszenie tego tematu!!! To poważna sprawa. Zamieszczam na prośbę kolegi z innego forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 niestety wiekszosc tego typu wiadomosci to glupie kawaly :( dwoniles na ten numer telefonu i sprawdzales czy to prawda ? i to jest tez raczej glupi kawal po pierwsze nie ma daty po drugie nie ma miejsca zamieszkania po trzecie jak jest potrzebna krew to raczej w inecie nie daje sie ogloszen Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 niestety wiekszosc tego typu wiadomosci to glupie kawaly :( dwoniles na ten numer telefonu i sprawdzales czy to prawda ? i to jest tez raczej glupi kawal po pierwsze nie ma daty po drugie nie ma miejsca zamieszkania po trzecie jak jest potrzebna krew to raczej w inecie nie daje sie ogloszen Osoba od którejto dostałem jest godna zaufania więc to zamieściłem. A miejsce nie gra roli bo krew zawsze można przetransportować. Sam kiedyś oddawałem krew, więc wiem jakie to ma znaczenie. Nawet jak by byłą szansa jedynie 1 % że to prawdziwe to warto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 Nop jakiś cvzas temu jeszcze dostawałem takie informacje :? No ja mam inna grupę chocsam niewiem jaką dokładnie :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 no to kolega jest latwowierny ten sam apel krazy na sieci od ponad roku chyba i ciagle sie ktos lapie na niego :? http://groups.google.com/groups?hl=pl&lr=&...i.pl%26rnum%3D1[/url] http://wirusy.onet.pl/falszywki.html?oid=7283 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
R4DOS Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 JA MAM 0 Rh+ I MOGE DAC KREW DLA KAZDEJ GRUPY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 JA MAM 0 Rh+ I MOGE DAC KREW DLA KAZDEJ GRUPYZ tego co mi wiadomo to mógłbyś oddać każdej osobie o grupie z Rh+. A czy łatwowierny jestem to wątpię! Jak jużpisałem dostałem to od kolegi któremu ufam i nie widziałem powodu by tego nei zamieścić, a czy to prawda to już kwestia "sumienia" osoby to zamieszczającej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
case Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 zobacz sobie ten link do onetu co dalem na gorze , porownaj telefon zobacz link do googla itd ..... przejdz sie do HCK i zapytaj jak sie zalatwia takie sprawy . jak juz poczytasz to moze wywalisz ten topic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 zobacz sobie ten link do onetu co dalem na gorze , porownaj telefon zobacz link do googla itd ..... przejdz sie do HCK i zapytaj jak sie zalatwia takie sprawy . jak juz poczytasz to moze wywalisz ten topic Ja wywalić nie mogę :( (więc jakiegoś moderatora o zrobienie z tym porządku) Nie miałem powodu nei wierzyć koledze i nie jest mi ani trochę wstyd że to napisałem, w końcu to mogła być prawda.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Spentany Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 mogla mogla mogla co z tego ze wierzysz koledze, skoro sam mogl dac sie nabrac (nie sprawdzil itp) nie mowie ze kolega Cie oklamal ale.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chomik47 Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 Było wczoraj na pl.misc.telefonia.gsm. Mysle, że to niestety głupi kawał......... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dexter Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 Z tego co pamietam ta grupa krwi to najrzadszy gatunek krwi. Bodajze tylko 1% ludzi na swiecie ja ma. Ja mam Brh- i to jest druga co do rzadkosci krew, 2% ludzkosci. Wiec jezeli ktos odda krew tego gatunku to napewno sie nie zmarnuje. Kawal nie kawal oddac krew to dobra rzecz, pare razy mi sie zdarzylo :) Pozdro Dexter Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 Rzadkość jakiejś grupy krwi w ludzkości to słaba statystyka - zależy to od danej populacji - np u Żydów jest b.dużo osób z grupą AB a u nas jest tego bardzo mało (3-4 %) - w Polskiej populacji najwięcej jest A i 0 - a odczyn Rh- jest znacznie rzadziej ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
weronica Opublikowano 26 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2003 ja mam ta grupe wiec jesli to prawda to pomoge chociaz boje sie pobierania krwi :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 Rzadkość jakiejś grupy krwi w ludzkości to słaba statystyka - zależy to od danej populacji - np u Żydów jest b.dużo osób z grupą AB a u nas jest tego bardzo mało (3-4 %) - w Polskiej populacji najwięcej jest A i 0 - a odczyn Rh- jest znacznie rzadziej ...Jak byś trochęznał się chociaż na genetyce to byś wiedział, że grupa 0 jest coraz żadsza. Wynika to z dominacji podgrup a i b w stosunku do 0. Bo żeb dziecko się urodziło z krwią 0 konieczne jest by albo któreś z rodziców miało grupę 00 a drugie np. a0 lub b0, ewentualnie a0 i b0 (a,b sądominujące a 0 recesywny). czyli mamy: a) oboje rodziców mają grupę 00 wtedy szansa na grupę0 wynosi 100% B) oboje z rodziców mają a0 (lub b0) - szansa - 25% c) jeden z rodziców ma a0 (lub b0) a drugi 00 wówczas szansa 50%. Zauważamy zatem że sytuacja osób z grupą 0 jest dość trudna. Jakkolwiek są oni uniwersalnymi dawcami (mogą oddawać każdemu krew) to dość ciężko znaleźć dla nich właściwą krew. A do tych co chcieliby kiedyś oddać krew konieczne jest bycie pełnoletnim. Jak mi pobierali to min. było 0,25 l a max. 0,45 l . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 Do Tomasir : Sorry za offtopic - ale - po pierwsze na studiach kursów które w nazwie mają 'genetyka' miałem z pięć .... To co napisałeś jest uproszczoną prawdą ale do naszych rozważań wystarczy A co do informacji o ilości grup krwii w Polsce możesz się iść zapytać któregoś z lekarzy jeśli nie wiesz ... ale takie są fakty : 41 % grupy A (bo są dwie) 19 % B ok 8 % AB (przepraszam za podane ostatnio dane - zaniżyłem) i 32 % z grupą 0 co od kilkuset lat wystarcza do tego aby ludzie z grupą 0 nie zanikali ... w Europie środkowej jest tek : grupy A - 45 % 0 - 40 % B - 10 % AB - 5 % i jakoś od kilkunastu tysięcy lat grupa zero nie zanikła w naszej populacji ...... Poza tym to sątylko 2 antygeny z ponad 17 zgodności tkankowej .... Sorry za długość ale nie lubię jak się ktoś nie ma danych a się kłóci .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomasir Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 A tak z ciekawości gdzie genetykę studiujesz? Moja narzeczona studiuje genetykę :lol: No i oczywiście przepraszam za "owe" niewłaściwe sformuowanie tematu, bo oczywiście nie chciałem Cię obrazić :( A swąwiedzę opieram na biologii ze szkoły średniej (oj dawno to było :roll: ). Lubiłem te mieszanie groszkami, itp. A co do danych przyznaję szczerze że miło żę je podałeś w końcu człowiek cały czas sięuczy... Nie możesz jednak zaprzeczyć że populacja osób z grupąkrwi 0 dość znacznie (aczkolwiek w długim okresie czasu) się obniża. Weź tu też pod uwagęże stosunkowo duża populacja osób z grupąkrwi 0 jest też prawdopodobnie wyniem procesu starzenia sięspołeczeństwa. Coraz mniej ludzi się rodzi więc odsetek osób z 0 sięw zasadzie nie zmienia, ale w przypadku wysokiego przyrostu naturalnego grupa 0 znacznie szybciej by "ginęła". A tego co mi wiadomo (jak oddawałem krew) grupa 0 jest bradzo porządana , szczególnie gdy oddającym jest ktosmłody, bo coraz mniej osób z tą grupą jąoddaje (wspomniany proces starzenia sięspołęczeńśtwa). Więc moim zdaniem by móc właściwie ocenić potencjał dotyczący poszczególnych grup krwi konieczne by było przeanalizowanie osób urodzonych między latami ok. 1970 do teraz i wówczas prawdopodobnie zupełnie inaczej by się prezentowała sytuacja odnośnie tematu ile osób z jakągrupąkrwi jest np. w Polsce Proszę więc o ustosunkowanie się do mojej wypowiedzi. OD razu dodajęże nie zamierzam się z tobąkłócic bo niewątpliwie masz większą wiedzę na ten temat, ale ciekaw jestem co na ten temat myślisz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LOBO Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 Ja studiuję biotechnologię na UJ :D Na biologii w średniej miałeś prawa Mendla i Morgana - ale w praktyce nie ma tak łatwo .... a co do moich danych to podpierałem się literaturę i dane z 1979 i których lat 90 (nie pisało obok tabelki) i dane zgadzają się co do procenta ... Grupy 0 jest za dużo żeby tak prosto zanikała (sam się zdziwiłem ale tak jest ) Ponieważ dużo osób w polsce ma 0 to większość ludzi mająca grupy A i B są heterozygotami (mają jeden allel na A lub B i drugi na 0) - tak że nawet z pary osób A i B może się urodzić dziecko z grupą 0 .... Bez obaw grupa 0 jeszcze długo nie zaniknie .... A co do oddawania krwi - to może osoby z grupą 0 po prostu żżadziej oddają krew ?? Peace :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek Opublikowano 27 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2003 Geez co za <span style="color:red;">[ciach!]</span>ły... Już case udowodnił że taki post był w zeszłym roku w usenecie. Leci na oślą, a potem może na śmietnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...