Skocz do zawartości
sarmat

Czy Dobrze Rozwiązałem Chłodzenie W Obudowie?

Rekomendowane odpowiedzi

http://img525.imageshack.us/img525/8296/c0...6055b744xh4.jpg

Pozwoliłem sobie zapożyczyć schemat z innego, podobnego tematu i go lekko zmodyfikować. :) Czy dobrze rozwiązałem obieg powietrza w obudowie? Co poprawić? I główne pytanie - jak ustawić wentylator nad radiatorem procesora?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wentylator boczny zdemontuj - niepotrzebnie robi zamieszanie. Poza tym część powietrza przez niego zasysanego do wewnątrz ląduje zaraz za Freezerem, przez co dwie 80'tki pracują wyciągając dopiero co zassane, chłodne powietrze, a wentylator Freezera niepotrzebnie zmaga się z nadciśnieniem za radiatorem.

A tak to jest całkiem dobrze.

Choć wygląda na to, że cicho to nie jest u Ciebie :) 1x120mm @ 1800rpm i 2x80mm @ 2800rpm. Ostro wietrzysz ;)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jesli z przodu dmucha 120mm to nawiew boczny nie jest potrzebny bo zaburza cyrkulację...ale o nadcisnieniach nie ma raczej mowy:)

Przy takiej szczelności układu to raczej w ogóle nie ma mowy o nad i podciśnieniu. Posługuję się tymi określeniami, co by łatwiej było zrozumieć gdzie ląduje za dużo/za mało powietrza i tylko to :rolleyes:

Pozdrawiam

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Przy takiej szczelności układu to raczej w ogóle nie ma mowy o nad i podciśnieniu.

Najpierw piszesz rozsądnie, a potem się wycofujesz? ;)

Sczelność nic tu nie ma do rzeczy, każdy wiatrak wytwarza różnicę ciśnień (wystarczy zajrzeć do danych technicznych - jak ktoś nie wierzy). W obudowie będzie nadciśnienie jeśli np. wiatrak "wyciągający" ma mniejszą wydajność niż "wciągający" - fizyka. Oczywiście są to ciśnienia mierzone w mBar'ach - łba nie urwie, ale na wydajność wpływa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, przetestowałem uklad zarówno z wentylatorem bocznym wyciągającym powietrze jak i bez niego. Wydaje się, że z tymże wentylatorem temperatura procesora jest mniejsza w stressie o 1*C (może to błąd pomiarowy), ale nie ma to negatywnego wplywu na chłodzenie, więc postanowiłem go zostawić.

Edytowane przez sarmat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najpierw piszesz rozsądnie, a potem się wycofujesz? ;)

Sczelność nic tu nie ma do rzeczy, każdy wiatrak wytwarza różnicę ciśnień (wystarczy zajrzeć do danych technicznych - jak ktoś nie wierzy). W obudowie będzie nadciśnienie jeśli np. wiatrak "wyciągający" ma mniejszą wydajność niż "wciągający" - fizyka. Oczywiście są to ciśnienia mierzone w mBar'ach - łba nie urwie, ale na wydajność wpływa.

:oops:

Dobrze przeczytać coś bardziej fachowego - dzięki :)

To ja bym go w takim razie raczej wyjął. Pewnie Ci tylko niepotrzebnie kurz do budy wciąga.

I być może inne podzespoły są przez to cieplejsze :unsure:

Pozdrawiam

Edytowane przez Labovsky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://img525.imageshack.us/img525/8296/c0...6055b744xh4.jpg

Pozwoliłem sobie zapożyczyć schemat z innego, podobnego tematu i go lekko zmodyfikować. :) Czy dobrze rozwiązałem obieg powietrza w obudowie? Co poprawić? I główne pytanie - jak ustawić wentylator nad radiatorem procesora?

Czas poświęcony na pisanie tych postów mogłeś poświęcić na przetestowanie kilku ustawień samemu, przekładanie wentylatorów to naprawdę minimalny wysiłek. W chłodzeniu obudowy zbyt wiele czynników wpływa na temperaturę podzespołów - ustawienie obudowy w pokoju, rodzaj płyty / grafiki / dysków / zasilacza / obudowy, obroty wentylatorów, itp. Już dawno przekonałem się, że wszelkie rozważania teoretyków (zwłaszcza przytaczanie wszelkich praw fizyki - bezcenne) można o kant d#py potłuc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość <account_deleted>

Już dawno przekonałem się, że wszelkie rozważania teoretyków (zwłaszcza przytaczanie wszelkich praw fizyki - bezcenne) można o kant d#py potłuc.

[ot]

Rozważania teoretyków i prawa fizyki doprowadziły do tego że mogłeś napisać ten post, zamiast wysyłać list za pomocą gołębi :lol2:

...ale poza tym zgadzam się, że czynników jest wiele...[/ot]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takiej szczelności układu to raczej w ogóle nie ma mowy o nad i podciśnieniu. Posługuję się tymi określeniami, co by łatwiej było zrozumieć gdzie ląduje za dużo/za mało powietrza i tylko to :rolleyes:

Pozdrawiam

mi np. po zamontowaniu mocnych wentylatorów delta sie wybrzuszają boki obudowy jak jest nadciśnienie B-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi