beka Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 nowsze sztuki już tak ładnie nie latały, próbować jak najbardziej trzeba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas_85 Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 a ja ci proponuje zakupic mobo z obsluga sli i jakas grafe ze sredniej polki np wspomniany galaxy 7900gs a po 2 latach kupisz druga taka karte z drugiej reki za bezcen ale za to bedziesz mial podwojna moc - moral oszczedzasz kase i masz moc wtedy kiedy jej potrzebujesz bo na takim 7900 gs w tym momencie i tak pograsz we wszystkie gry. Np ja kupowalem swoja grafe okolo pol roku temu za 350 zl, moglem oczywiscie kupic 7900gs za 700 zl ale po co skoro ta mi wystarczala, po wakacjach dokupie druga 7300 gt za mniej niz 150 zl i mam wydajnosc 7900 gs z tym ze 200 zl w kieszeni... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 jesteś pewny, co do tej wydajności 7900GS ?? Bo ja w to śmiem wątpić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulgor Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 (edytowane) Poczytałem trochę o msi p6n sli-fi, niestety, płyta zdja się być de facto problematyczna :( Szkoda bo tak dobrze się zapowiadała (brak strapu) Ludzie skarżą się niestety na "red hot" temperaturę chipsetu, mówią że płyta nie zawsze botuje, wyskakują komunikaty o dziwnej treści :( A tak się ucieszyłem, że będę miał mobasa na chipsecie nowszym niż 965P :( Chyba pozostaje mi zostać przy DS3. Wie ktoś, jak ta płyta trawi E4300? A może polecicie mi jakąś inną płytę na 650i SLI lub 650i Ultra? (musi zawierać gniazdo drukarki LPT) Edytowane 23 Czerwca 2007 przez Fulgor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas_85 Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 jesteś pewny, co do tej wydajności 7900GS ?? Bo ja w to śmiem wątpić a co moze nie jest pozadna karta? dla mnei to glupota wywalac na grafe powyzej 1000 zl, na takim 7900GS pograsz we wszystko a nawet jesli cos nie pojdzie na maxa bo bedzie sie cielo to chyba nie zaden wstyd troche zmniejszyc detale.. (musi zawierać gniazdo drukarki LPT) Cos sie tak uparl na to LPT? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulgor Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Bo mam starą atramentówkę pod LPT która dobrze drukuje, a przy tym jest bajecznie tania w eksploatacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas_85 Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Bo mam starą atramentówkę pod LPT która dobrze drukuje, a przy tym jest bajecznie tania w eksploatacji. omg kupujesz plyte pod drukarke??:D kup se espon stylus c45, drukuje tez bajecznie a komplet tuszy kosztuje 10 zl:D i jest na usb poza tym rozejrzyj sie za przejsciowkami z lpt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulgor Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 Mówisz serio? Ja zawsze myślałem, że obecne drukarki są tak beznadziejne, że tusze do nich kosztują więcej niż one same! Z nieba mi spadłeś Przemas :) Zaraz zabieram się za poszukiwania :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas_85 Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 (edytowane) Mówisz serio? Ja zawsze myślałem, że obecne drukarki są tak beznadziejne, że tusze do nich kosztują więcej niż one same! Z nieba mi spadłeś Przemas :) Zaraz zabieram się za poszukiwania :) omg, epsony maja najtansze tusze na rynku, taka drukarke kupisz nowke sztuke za 150 zl, jak kupuje tusze to od razu 3 komplety bo mi sie nie chce za przeylke placic;p wlasnie patrzylem sobie ze juz nie ma w sklepach tych drukarek ale znalazlem nowy model epson c48, w sklepie kosztuje u mnie tylko 197 zl a tusze w podobnej cenie jak do mojej drukarki - 12 zl za komplet tuszy (czarny + kolor) Edytowane 23 Czerwca 2007 przez Przemas_85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 (edytowane) a ja ci proponuje zakupic mobo z obsluga sli i jakas grafe ze sredniej polki np wspomniany galaxy 7900gs a po 2 latach kupisz druga taka karte z drugiej reki za bezcen ale za to bedziesz mial podwojna moc - moral oszczedzasz kase i masz moc wtedy kiedy jej potrzebujesz bo na takim 7900 gs w tym momencie i tak pograsz we wszystkie gry. Np ja kupowalem swoja grafe okolo pol roku temu za 350 zl, moglem oczywiscie kupic 7900gs za 700 zl ale po co skoro ta mi wystarczala, po wakacjach dokupie druga 7300 gt za mniej niz 150 zl i mam wydajnosc 7900 gs z tym ze 200 zl w kieszeni... Bzdura. Za 2 lata przecietna grafa z sredniej polki cenowej zje dwa 7900 gs na sniadanie. Smiem watpic ze twoje dwa 7300 GT beda rownie wydajne co 7900 gs, nie wspominajac o tym jak problematyczne potrafi byc SLi. Wymiana drukarki bylaby z korzyscia dla calego zestawu. Moglbys wtedy capnąć takiego np. Abita AB9 i problem plyty z glowy :) Czyli jednak brać Thermalright Ultra 120 non-extreme za 199zł. Osobiście nie widzę różnicy pomiędzy jego mocowaniem, a mocowaniem wersji extreme, ale OK, wezmę go. Co do pamięci to mi osobiście wystarczą chyba Kingstony 667MHz Cl5. Bez problemu da się je podkręcić do 800Mhz, a więcej mi raczej nie potrzeba, w końcu procesor to "tylko" E4300 icon_wink2.gif A na ceny my, prości konsumenci, nie mamy wielkiego wpływu icon_neutral3.gif Ultra 120 eXtreme ma nieco inne mocowanie ze wzgledu na wiecej HP, wyglada znacznie mniej solidnie i ludzie strasznie narzekaja na montaż, podczas gdy zwykłą Ultre za to chwalono. W znaku wciąż są goodramy za 236 zł, wczoraj je zamowilem, choc kompa kupie prawdopodobnie na przelomie lipca i sierpnia - wstrzele sie w obnizki cen C2D i plyt glownych, bo P35 powinien się wreszcie lepiej zadomowić. Edytowane 23 Czerwca 2007 przez Daamain Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulgor Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 No właśnie też pomyślałem o Abicie ab9, ale najpierw muszę skołować drukarkę ;) Epson c48 - hmm, też trudno dostępny. A taki np. Epson Stylus Color D78? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas_85 Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 (edytowane) Bzdura. Za 2 lata przecietna grafa z sredniej polki cenowej zje dwa 7900 gs na sniadanie. Smiem watpic ze twoje dwa 7300 GT beda rownie wydajne co 7900 gs, nie wspominajac o tym jak problematyczne potrafi byc SLi. chyba nie zrozumiales do konca o co mi chodzi. teraz wydasz przykladowo 1000 zl na zajebista grafike i cieszysz sie nia rok, drugi rok troche mniej... mozesz teraz kupic tez gorsza grafike za powiedzmy 500 zl i tez pocieszysz sie nia rok a za rok kupisz druga taka ktora bedzie juz kosztowac 200 zl i masz w sumie wydajnosc grafiki za ktora w tej chwili zaplacilbys 1000 zl z tym ze w sumie oszczedzasz 300 zl. Apropos wydajnosci 2 x 7300gt - mysle ze bedzie zblizona do 7900gs oczywiscie po zmodowaniu... No właśnie też pomyślałem o Abicie ab9, ale najpierw muszę skołować drukarkę ;) Epson c48 - hmm, też trudno dostępny. A taki np. Epson Stylus Color D78? tusze drogie do d78 (okolo 40 - 50 zl za komplet) a c48 wystarczy troche poszukac u mnie w kazdym sklepie sa... http://www.maktorun.com.pl/mak.php?section...amp;group=DRUKA Edytowane 23 Czerwca 2007 przez Przemas_85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daamain Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 (edytowane) chyba nie zrozumiales do konca o co mi chodzi. teraz wydasz przykladowo 1000 zl na zajebista grafike i cieszysz sie nia rok, drugi rok troche mniej... mozesz teraz kupic tez gorsza grafike za powiedzmy 500 zl i tez pocieszysz sie nia rok a za rok kupisz druga taka ktora bedzie juz kosztowac 200 zl i masz w sumie wydajnosc grafiki za ktora w tej chwili zaplacilbys 1000 zl z tym ze w sumie oszczedzasz 300 zl. Apropos wydajnosci 2 x 7300gt - mysle ze bedzie zblizona do 7900gs oczywiscie po zmodowaniu... Dwa 7900 gs i tak nie będą tak wydajne jak jeden 8800 GTS. Oszczedzam 300 zł, ale i na początku i po roku wydajność mam gorszą... Podziękuje za taką oszczędność, do tego SLi jest bardzo problematyczne, nie we wszystkich grach daje konkretny wzrost wydajności. Ja np. zdecyduje się na 8800 nie tylko ze względu na wydajność ale i na ciszę - cooler jest naprawdę cichy, na pewno cichszy od 7900 gs a tym bardziej od dwoch. Do nich musialbym dokupic lepsze chlodzenie - dodatkowe koszty, wiec juz lepiej brać 8800 GTS i miec spokoj. Edytowane 23 Czerwca 2007 przez Daamain Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 dokładnie, olać SLI :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulgor Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 (edytowane) IMO SLI to taki chwyt marketingowy, żeby wyciągać z ludzi kasę :) Zostaję przy pojedynczej karcie Galaxy 7900GS. Ale ja mam inną nowinę - znalazłem rozwiązanie problemu z LPT, wbrew pozorom rozwiązanie to okazało się bajecznie proste ;) O ile przejściówki USB-LPT mogą nie działać, to wydaje mi się, że karta PCI z gniazdkiem LPT za 50zł powinna działać już poprawnie, i taką kartę zamierzam kupić (bardzo łatwa dostępność) :) Już nie muszę kupować nowej drukarki i już nie ogranicza mnie LPT przy wyborze płyty głównej :) Wybieram zatem Abita Ab9 i jestem "happy" :) P.S. Abit Ab9 to obecnie najlepsza płyta do OC za 400zł, czy jest jakaś lepsza? Edytowane 23 Czerwca 2007 przez Fulgor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 jeśli Galaxiak to wyższy niż problematyczne i nie kręcące się 475/1400 . A jeśli nie to 8600GT/X1950P Abitowi dorównuje w sumie tańsza EVGA 650i, z drugiej strony za te pieniądze masz Abita IP35-E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas_85 Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 kazdy kupuje to co lubi i to na co go stac, nie wszystkich stac na wylozenie jednorazowo 1100 zl. ja i tak bronie sli bo uwazam ze jest to alternatywa dla luzi ktorzy nie maja zbyt wiele kasy a zamierzaja rozbudowywac zestaw... Uwazam ze bede bardziej zadowolony z faktu ze mam teraz grafike ktora mi wystarcza i za pol roku dokupie za grosze druga taka ktora w sumie da mi taka wydajnosc jak grafika na ktora mnie nie bylo wczesniej stac... koneic tematu sli i czy sie to oplaca czy nie, kazdy kupuje to co chce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 [OT] ale spójrz na to tak, że starszą kartę możesz sprzedać, dołożyć do tego kasę za drugą i mieć jedną nowszej generacji[/OT] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulgor Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 (edytowane) Mili panowie, doradźcie mi raczej jakiego tu mobaska wyrwać :) Szczerze powiedziawszy zupełnie zapomniałem o istnieniu Evgi nForce 650i Ultra :| hmmm... To co w końcu brać - tą Evgę czy Abita Ab9? :| trudny dylemat to jest :| Edytowane 23 Czerwca 2007 przez Fulgor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Habu1 Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 evga bierz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 23 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Czerwca 2007 a IP35-E :> ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas_85 Opublikowano 24 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2007 [OT] ale spójrz na to tak, że starszą kartę możesz sprzedać, dołożyć do tego kasę za drugą i mieć jedną nowszej generacji[/OT] Tylko pytanie czy wyjdziesz na to samo skoro po roku moja karta bedzie warta 100 zl i druga taka tz dokupie za 100 zl, czy za w sumie 200 zl kupie karte nowszej generacji ktora wydajnoscia przebije te 2 karty wziete razem? Mili panowie, doradźcie mi raczej jakiego tu mobaska wyrwać :) Szczerze powiedziawszy zupełnie zapomniałem o istnieniu Evgi nForce 650i Ultra :| hmmm... To co w końcu brać - tą Evgę czy Abita Ab9? :| trudny dylemat to jest :| Wez abita chociazby ze wzgledu na sam fakt ze... to abit :D Naprawde mialem w swoim zyciu mnostwo plyt glownych, roznych firm, pod rozne sockety, drozszych i tanszych i zawsze abit byl gora. dla mnie to najlepsza marka produkujaca plyty glowne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fulgor Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 (edytowane) Witam ponownie po krótkiej przerwie ;) Poczytałem wątki o płytach głównych i dokonałem ostatecznego wyboru pomiędzy Evgą 650i Ultra a Abitem AB9 i mój wybór padł na... Evgę ;) głównie ze względu na porządną integrę (nie będę musiał kupować karty muzycznej), możliwość zmiany FSB niezależnie od taktowania pamięci oraz brak problemu ze strapem. Panowie z testu na PcLabie po prostu rozpływali się nad tą płytą, dam im więc kredyt zaufania ;) Mój typ to wersja A1 za ok.435zł. Pozwolę sobie ostatecznie podsumować wybór mojego configu. Oto on: CPU: E4300 ok.425zł GPU: Galaxy GF 7900GS 1,2ns 600/1600MHz CoolerMaster ok.550zł MOBO: Evga 650i Ultra model 122-CK-NF66-A1 ok.435zł HDD: Barracuda 250GB 16MB model ST3250620AS ok.250zł RAM: Kingston 2GB Dual 667MHz cl5 ok.250zł Buda: Sunbeam Twister ok.200zł Zasiłka: Topower TOP-450P3 U12 EZ 450W ok.350zł Glut na cpu: Zalman ZM-STG1 ok.30zł Radiator na cpu: Thermalright Ultra 120 ok.200zł Nagrywarka: Samsung SH-S183L SATA ok.100zł Stacja FDD: jakaś ok.20zł Kontroler LPT: jakiś na PCI ok.50zł Razem: 2860zł Za wszelkie sugestie, pomysły i podpowiedzi odnośnie configu będę bardzo wdzięczny :) Edytowane 25 Czerwca 2007 przez Fulgor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2007 w sumie OK, ale szybko, bo RAM drożeje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...