Skocz do zawartości
funks

Modernizacja

Rekomendowane odpowiedzi

Mam swoje typy, ale zapytam...a nóż ktoś dobrą radą poratuje;)

*Jedyne czego jestem pewien, to procesor (P4 631 3.00GHz s775). I niby wybrany, ale pojawia się problem: 'Jaką do tego płytę gł?'

*Jeśli chodzi o grafikę, to też jestem raczej zdecydowany (jakaś 7600GT), no właśnie tylko która?!

*Pamięci ma być 2GB, ale z tym chyba większego problemu nie będę miał (jak ktoś ma jakiś typ, który deklasuje resztę, za przystępną cene, to chętnie się zapoznam:) )

*Całość będzie zasilana z Tagana 420W

Prosiłbym o sensowne propozycję osób, które się na tym znają i potrafią swoje wybory poprzeć argumentami (stwierdzenia, że "X" jest lepszy niż "Y" w stylu: 'bo jest poprostu lepszy' do mnie nie trafiają, a poza tym, wystawiają mierną opinie o forum)

Pozdrawiam i liczę na jakąś konstruktywną dyskusję, jeśli się takowa wywiąże.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do CPU - nie bierz P4 - nie dość że jednordzenioweic to w dodadku netburst .

Bierz Pentium E 2140 lub E4300 ( zależnie ile masz kasy ) , do tego Abit AB9 .

Ew. jak nie zamierzasz podkręcać sprzętu to X2 3600+ 65nm Brisbane + Abit KN9 .

Co do karty to lepiej 7600GS od Palita lub Galaxy ( da się je łatwo podkręcić do zegarów 7600GT ) albo jak masz kasę to 7900GS .

Generalnie powiedz ile masz kasy na sprzęt to się wtedy lepiej doradzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, niech nawet będą te dwa rdzenie...nie chcę wywoływać kłótni, ale jak w praktyce wygląda ich (procesorów) przewaga nad takim, dajmy na to, P4? (mam tu na myśli zastosowania czysto praktyczne, a nie to, że lepiej wypada w SuperPi itp) Może powinienem na początku napisać, że kręcić go nie planuję, tak jak i grafiki (stąd 7600GT, tylko, która?). No i pytanie, które mnie strasznie nurtuje, mianowicie dlaczego Abit, a nie np. Asus?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, niech nawet będą te dwa rdzenie...nie chcę wywoływać kłótni, ale jak w praktyce wygląda ich (procesorów) przewaga nad takim, dajmy na to, P4? (mam tu na myśli zastosowania czysto praktyczne, a nie to, że lepiej wypada w SuperPi itp) Może powinienem na początku napisać, że kręcić go nie planuję, tak jak i grafiki (stąd 7600GT, tylko, która?). No i pytanie, które mnie strasznie nurtuje, mianowicie dlaczego Abit, a nie np. Asus?

Różnica jest taka że jeden rdzeń już na starcie jest szybszy od P4 to raz. Dwa to jeśli używasz jednocześnie kilka programów np. słuchasz muzy w tle chodzi antiwir ściągasz coś z sieci i grasz to nie będzie Ci się nic cieło jak to ma mniejsce przy jednojajowcach czyli ogólny komfort wzrasta. Po trzy to P4 to stara konstrukcja i nie warto wogóle jej brać pod uwagę. Ma skopaną architekture i żadnymi GHz'ami tego nie nadrobi.

Co do grafiki to taki 7600GT kosztuje cos koło 400 zł a za 428 zł można mieć 7900GS czyli wydajniej (o ok 30%) za podobne pieniądze.

ABIT dla tego że robi świetne płyty podczas gdy ASUS nie ma u siebie żadnej lepszej płyty pod AM2. Pod LGA775 można już coś znajść od ASUSA ;)

Jesli nie chcesz kręcić to weź ABIT KN9 i 3600+ Brisbane. Jesli chcesz wydać więcej kasy to się zainteresuj czymś na C2D ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dzisiejszych czasach nie ma już sensu kupować jedno rdzeniowego P4 tak jak pisali koledzy wcześniej. Zestaw można złożyć z powodzeniem na Core 2 Duo. Ramy weź OCZ, Patrioty albo Goodramy PRO. Grafikę też zmień jak pisał kolega wcześniej na coś pokroju 7900 GS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dzisiejszych czasach nie ma już sensu kupować jedno rdzeniowego P4 tak jak pisali koledzy wcześniej. Zestaw można złożyć z powodzeniem na Core 2 Duo. Ramy weź OCZ, Patrioty albo Goodramy PRO. Grafikę też zmień jak pisał kolega wcześniej na coś pokroju 7900 GS.

Sens kupować jest tylko nie za te pieniądze jakie za nie chcą ludziska ;) bo gdyby kosztował poniżej 80 zł to by warto było dla najtańszego zestawu ;)

Ram można <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> tańszy. Nie warto dokładać to kilku MHz skoro nie bedzie OC. Ja stawiam na Kingston/GoodRAM (nie PRO) lub OCZ ale z tych tańszych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no, to akurat rozumiem, że C2D jest daleko z przodu w stosunku do P4 (zastanawiałem się tylko, czy będą mi tak bardzo potrzebne te dwa rdzenie;) )

W takim razie jaką płytę byście polecili pod C2D E4300? Przede wszystkim ma być stabilna i wytrzymała (bo nie wiem kiedy znów będę coś zmieniał;) ) A jeśli chodzi o grafikę, to od kogo? Czy różnice między poszczególnymi producentami są bardzo widoczne? (jeśli w ogóle są?!)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 rdzenie to przedewszystkim komfort pracy w systemie - nawet jak jakiś program obciąży mocno jednen rdzeń to drugi rdzeń będzie wolny , a takie programy się zdarzają , nawet najlepsze programy w danej kategorii potrafią wypriawiać takie cyrki .

Cenowo też jest niewielka różnica pomiędzy procesorem jednordzeniowymn ( Athlon 64 3000+ kosztuje 145 zł , Celeron Conroe-L 420 kosztuje 147 zł ) a procesorem dwórdzeniowym ( X2 3600+ 65 nm Brisbane można już dostac za 223 zł , Pentium E 2140 zł kosztuje 276 zł ; Celeron 4xx ma wydajnośc na poziomie A64 ) .

Pod C2D E4300 to wspomniany Abit AB9 bedzie dobry , jest to dobra i stabilna płyta na chipsecie Intela ( chyba 965 ) - Intel ma zawsze najlepsze chipsety pod swoje CPU .

Wspomniane niżej MSI P6N SLI Fi opłaca się kupować tylko w przypadku jak kupujesz diwe karty graficzne do SLI .

Zamiast 7600GT lepiej już brać 7900GS , jest od niej szybsze i kosztuje podobnie , np. ten od Galaxy za 428 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolcie ze jeszcze tutaj zapytam: Lepsza 7900gs czy 8600gt? Zastasowanie to gry. Pytam bo w konfigach z tego forum przewaznie jest 7900gs jednak w pewnej gazecie w ktorej podaja tez konfigi kompow to w tej cenie pisza bardzo dobrze o 8600GT. ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 rdzenie to przedewszystkim komfort pracy w systemie - nawet jak jakiś program obciąży mocno jednen rdzeń to drugi rdzeń będzie wolny , a takie programy się zdarzają , nawet najlepsze programy w danej kategorii potrafią wypriawiać takie cyrki .

Taki komfort pracy w systemie miałem jakieś 4 lata temu własnie na p4 HT. Akurat po wzgledem komfortu HT doskonale udawało dwa rdzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi