Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukałem i poczytałem trochę na forum o tych trzech kartach, ale nadal mam wątpliwości.

1. Karty SB0060 i SB0100 są praktycznie takie same i nie ma różnicy, którą się kupi?

2. Czy opłaca się inwestować w SB0160 czy wystarczy któraś z powyższych?

Do karty będą podłączone Logitechy X-540. Głośników będę używał do słuchania różnych rzeczy ale najmniej do grania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głośników będę używał do słuchania różnych rzeczy ale najmniej do grania.

To kup SB Live! 24 za 50zł. Przynajmniej będziesz miał współczesną kartę z driverami do nowych wersji Windows. I grać będzie lepiej :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To kup SB Live! 24 za 50zł...

Tzn.? Jakie to modele będą? (bo nie do końca dobrze się w tym orientuję)

Przynajmniej będziesz miał współczesną kartę z driverami do nowych wersji Windows.

To nie jest mi aż tak bardzo potrzebne ;)

A co z tymi trzema modelami, które wypisałem w temacie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Damikor

To kup SB Live! 24 za 50zł. Przynajmniej będziesz miał współczesną kartę z driverami do nowych wersji Windows. I grać będzie lepiej :-)

:lol2:

A co do pytani w temacie to najlepszy ponoć SB0060

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Popej przyjacielu > SB 060 i SB 0100 to SB Live 5.1 wiec de facto nowsze...z Emu10K1....a nie DAT'em. Generalnie ... Blaster gra gorzej.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popej przyjacielu > SB 060 i SB 0100 to SB Live 5.1 wiec de facto nowsze...z Emu10K1....a nie DAT'em. Generalnie ... Blaster gra gorzej.

Emu10K1 i SB Live! debiutował w 1998

Emu10K2 i Audigy to rok 2001

CA0106 (DAT?) i Live 24 to chyba rok 2004

Pod względem możliwości audio:

Live 5.1 oferuje 16-bit/48kHz przy realnej dynamice 90dB.

Audigy1 SB0160 to 24-bity/48kHz z dynamiką ok. 98dB.

SB Live 24 to 24-bit/96kHz z rzeczywistą dynamiką 106dB.

Nie udało mi się zainstalować mojego SB Live pod Windows Server 2003, nie ma wsparcia dla SB Live pod Vistę.

Edytowane przez popej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Toć właśnie o tym piszę, Live! 24 ma wsparcie a stary SB Live 5.1 został skazany przez Creative na wymarcie ;-)

Dodam jako ciekawostkę, że drivery do Live! 24 do Visty (te niskopoziomowe, *.sys) są wspólne z X-Fi XtremeAudio :-)

Edytowane przez popej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro gosc napisal ze bedzie uzywal karty " do słuchania różnych rzeczy ale najmniej do grania" to czemu mu wciskacie tego archaicznego Live'a 5.1? :P Przeciez on ma na froncie przetwornik AC97 - czyli z tego co mi wiadomo taki sam jak w starych kartach zintegrowanych [tych przez wyjsciem standardu HD intela]. Wiec niby po co mu taki szrot? A live 24bit ma przeciez kodeki takie same jak cala seria X-Fi wyłączając Elite pro ...:rolleyes:

PS: nawet jakby to mialo sluzyc do gier to nie widze zadnego sensu kupowac Live'a5.1 - jak na dzisiejsze czasy procesor Emu10K1 to juz troche przezytek a jego przydatnosc jest powiedzialbym ze dosc znikoma, nie sadzicie?

Edytowane przez Paolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sądzimy. Nota bene Live 5.1 gra fatalnie, basy, średnica i wysokie częstotliwości są tragiczne. Każda współczesna integra leje go jak chce pod względem jakości dźwięku. Nawet nie wspominam o HD Audio. Live 24 gra dobrze jak za 50 zł to gra wręcz koncertowo ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jesli mialbym wybierac (sam mam) Sb0100 + KX

Jesli jednak grac nie zamierzasz to olej wogole te creativowskie szajsy. (sam zbieram na lepsza karte i nie mam tu na mysli X-fi hehe)

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem, że "najmniej do grania" ale to nie znaczy, że w ogóle, ponieważ zdarza mi się włączyć jakąś grę i grać.

A teraz to już się trochę pogubiłem z tą kartą... to jaka w końcu jest w miarę dobra i tania (powiedzmy ok. 50zł)?

Jeszcze poszukałem trochę w internecie i spodobała mi się SB0160/SB0090 ale w to też już zwątpiłem...

Potrzebuję przyzwoitej karty 5.1 w przystępnej cenie, do oglądania filmów, słuchania muzyki, grania w gry. I tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o jaka w końcu jest w miarę dobra i tania (powiedzmy ok. 50zł)?

Od kilku postów razem w popejem usiłujemy Cię przekonać że SB Live 24 będzie dla ciebie najlepszym rozwiązaniem. :mur: I do tego mieści się w podanej kwocie. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze dorzuce, że warto polować na takie okazje na Allegro:

http://www.allegro.pl/item201760233_creati...oem_tanio_.html

http://www.allegro.pl/item195245064_audigy...wieku_bcm_.html

Dzięki marketingowi Creative wyszło tak, że jedna z najlepszych Audigy jest jednocześnie jedną z najtańszych ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja jeszcze dorzucę swoje trzy grosze. Miałem Audigy2ZS - niestety sprzedałem, bo kaska była potrzebna. U brata siedział jakiś czas Live 24-bit i grał naprawdę podobnie do A2ZS! - Winamp/Foo, oczywiście ograniczeniem będą głośniki, amp itp. niemniej dynamika podobna. Ogólnie bardzo fajna karta, na pewno najlepsza za około 50zł. Osobiście po padnięciu kodeka na płycie zakupiłem sobie SB0100 :sad: - naczytałem się ochów i achów na ich temat. Wynik totalna żenada. mp3-ójek da się słuchac tylko z "czarnego" wyjścia w Foo z wtyczką ASIO na kx'ch. Co najgorsze brak dynamiki!!! także w filmach, oraz da się odczuc zniekształcenia w dźwięku! Wspomaganie w grach tzw sprzętowy EAX/2 - strzela np. na driverach YouPAX.

Doprawdy nie wiem dlaczego te karty kosztują na allegro około 40zł. Teraz dopiero widac, że mogłem dołożyc te 10zł i miałbym święty spokój. Zachciało mi się cudów z poprzedniej epoki ... :lol2:

Plusem SB0100 jest tylko praca na modowanych driverach od A2/A4.

I jeszcze jeden problem SB0100 nie działał u mnie w jednym slocie PCI - konflikt zasobów! Już dawno nie spotkałem się z taką słabą obsługą IRQ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

CA0106 (DAT?) i Live 24 to chyba rok 2004

Wiesz. Nie wiem jak z latami bo nie pamietam , nie kojarze tez Live 24 a Blaster 24. Jesli to to samo to cos nie bardzo bo chyba kazdy zna opis z elektrody , jesli to cos innego to oczywiscie zwracam honor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od kilku postów razem w popejem usiłujemy Cię przekonać że SB Live 24 będzie dla ciebie najlepszym rozwiązaniem...

Widzę, że usiłujecie i doceniam to, ale jeszcze trochę się wstrzymam z ostateczna decyzją :)

Aha - ta karta to model SB0410 ?

I jeszcze mam pytanie o SB0230 - warta uwagi? (oprócz Live! 24)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Audigy1, czyli np. SB0160, SB0230, sb0090, to IMHO najlepsze tanie karty dla graczy i całkiem dobre do muzyki, jeżeli pracują z softwareowym resamplingiem. Będą też dobrze obsługiwane przez drivery kX. Ale chyba na Allegro chodzą drożej niż są warte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby nie zakładać nowego tematu to zapytam tutaj. Czy zakup Audigy 2 to dobry pomysł. ?

http://www.allegro.pl/item214306355__creat..._2_nowe_gw.html

Czy różni się bardzo od 2ZS pod względem jakości? Głównie mi chodzi o filmy i muzykę. Ale przyda się EAX 3.0,które ta karta wspomaga. ;)

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem przy tej cenie zdecydowanie nie warto. Tym bardziej ze jest to jakas budzetowa wersja "OEM" - widac ze nie ma pozlacanych gniazd. Byc moze "oszczedzali" rowniez na reszcie komponentow...

Dobrze skofigurowane A2 i A2SZ powinny grac niemal identycznie. Roznia sie tym ze ZS obsluguje 7.1 a a2 tylko 6.1, cos tam jeszcze je roznilo ale juz nie pamietam co.

PS: A2 obsluguje rowniez EAX4.

Edytowane przez Paolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi