Skocz do zawartości
Szczuru

Ostateczny Wybór Płyty Głównej Na P35

Rekomendowane odpowiedzi

Hej. Zaraz zamawiam kompa i czeka mnie ostateczne decyzja:

Abit IP35-E

MSI P35 NEO-F

Gigabyte P35 DS3R

ASUS P5K (ta płyta raczej odpada, przez lipne 3 fazy :/).

Co wybrać z tych płyt? Mam zamiar kupić jakieś chłodzenie: TT Bigtyphoon, Scythe Ninja, Tacens Gelil PRO. Któreś z tych chłodziw będzie założone na C2D E4300. I co tu wybrać?

Pamięci PDP Patriot SL 800 MHz CL5

HDD Samsung 250 GB Sata II

Edytowane przez Szczuru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kamil2201

Abita ip35-e można mieć za 380zł a nie rózni się niczym od ip35 poza wyposarzeniem i hp a ten kosztuje 510zł. Wiec dla zwykłego użytkownika ip35-e będzie lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe. Ja w końcu zrezygnowałem z Abita IP35-E na rzecz Gigabyte P35 DS3R. Teraz muszę poczekać do środy-czwartku, aż odbiorę kompa. Zrezygnowałem z Abita, bo kolo w sklepie powiedział mi, ża jak zamówię chłodzenie i nie będzie pasowało, to będzie mój problem co z nim zrobić. Mówię a tam walić Abita i wziąłem Gigabyte'a. Przynajmniej ma normalne chłodzenie i 6 faz zasilania...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh niezla zagwosta z tymi plytami

Abita IP35-E - dobre opinie - malo miejsca na chlodzenie - ok 400zl

Gigabyte P35 DS3R- bardzo dobre opinie - ok 450zl

Asus P5KC - wielka niewiadoma - ok 500zl

i co tu wybrac :mur:

Edytowane przez KaszaWspraju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

(...)

ASUS P5K (ta płyta raczej odpada, przez lipne 3 fazy :/).

(...)

Hm tez zmieniam teraz platforme na c2d i zastanawiam sie nad ta plyta , nie wiem o co chodzi z tymi 3 fazami ? mogl by ktos pokrotce napisac ? no i czemu odpada przez lipne 3 fazy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym tanich wynalazków ASUSa nie brał. Abit Ip35-E zapewne dobry wybór, ale te biosy i chłodzenie... Wybrałem Gigabyte'a i chyba będzie git :lol2: . Póki co na forum nie słyszałem jakichś obelg w jego stronę, więc chyba dokonałem dobrego wyboru :D

Fazy na płycie głównej odpowiadają za zasilanie np. procesora. Dla porównania. Gigabyte (ten co ja wziąłem) ma 6 faz, a ASUS 3. Intel zaleca do Core 2 Duo przynajmniej 4 fazy. ASUS razi po wynalazku jakim był P5N-E SLi. Najpierw zachwyt-500FSB za niecałe 400zł. Później wyszło szydło z worka i wszystkie padały jak muchy przy wyższym FSB.

Edytowane przez Szczuru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym tanich wynalazków ASUSa nie brał. Abit Ip35-E zapewne dobry wybór, ale te biosy i chłodzenie... Wybrałem Gigabyte'a i chyba będzie git :lol2: . Póki co na forum nie słyszałem jakichś obelg w jego stronę, więc chyba dokonałem dobrego wyboru :D

Fazy na płycie głównej odpowiadają za zasilanie np. procesora. Dla porównania. Gigabyte (ten co ja wziąłem) ma 6 faz, a ASUS 3. Intel zaleca do Core 2 Duo przynajmniej 4 fazy. ASUS razi po wynalazku jakim był P5N-E SLi. Najpierw zachwyt-500FSB za niecałe 400zł. Później wyszło szydło z worka i wszystkie padały jak muchy przy wyższym FSB.

A podkrecales na tym mobo? Wszystko chodzi git? I czy grzeje sie straszniee?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No o O/C nie mogę nic powiedzieć, bo kompa odbieram w środę lub czwartek. Co do temperatur:

Asus vs. Gigabyte http://images.tweaktown.com/imagebank/news_gigaasusttst.pdf

A jeżeli chodzi o temp procka, to musisz mieć lepsze chłodzenie od boxowego. Ja wziąłem Pentagrama HP-120 AlCu+Arctic Cooling Silver 5.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kamil2201

Na Abit ip35-e wchodzi ninja i inifity

Gigabyte jest ok ale strap powyżej 450fsb robi się nie fajnie już więc dla pierszego lepszego ocera odpada. O p5kc nic nie słyszałem więc nie wiem. P5k starcza i na duże OC. Jak narazie nie słyszałem o padnietej p5k. Wiele rekordów pada na p5k więc musi być to dobra płyta.

Ja obstawiam i tak na Abita ze względu na cene dobre rozmieszczenie, fajny zakres napieć, wysokie oc, ładny niebieski lamit. Minus to chłodzenie ktore ma 3.7cm na chipe. Mam Wc więc i tak mi to nie przeszkadza ale użytkownicy AC np tak popularnego fryzjera będa mieli kłopot, ponieważ to chłodzenie nie wejdzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość kamil2201

Masz racje. e4300 to cieżko będzie miał 9x400 zrobić więc nie ma problemu ze strapem. te 6 faz to w sumie tylko na quad core potrzebne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki , troche mi rozjasniles temat , aczkolwiek w osobnym topicu o P5K zadnych szczegolnych skarg na ta plyte nie widzialem , ponoc jest dobra i robi niezle fsb, dlatego dziwie sie dlaczego tu taka krytyka byla odrazu ;P. I jednak wybiore P5K najprawdopodobniej gdyz niestety ( co jest dla mnie niesamowita zagadka ) w miescie takim jak Katowice nigdzie nie moge znalezc plyty Abita IP35 ktora byla dla mnie jedyna alternatywa brana pod uwage.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to w takim razie na Abita IP35 jak bede kupowal chlodzenie na proca to nie AC tylko Pentagrama?

Pozatym biore E4300 i chce go krecic a jestem laikiem wiec chyba Gigbyte przez to troche sie oddala

Edytowane przez hub3r7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi