Skocz do zawartości
Pietrro

Gf 8800 Gts 320/640mb Vs Radeon Hd2900 Xt?

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam zmienic moja leciwa galaxy 7900 gs na cos nowszego co by mi wszystko ladnie cykalo:) zastanawiam sie ktora karte wybrac i mam naprawde dylemant bo z jednej strony gforce jest tanszy ale ma mniej pamieci, z drogiej radeon ma nowoczesniejsza architekture ale problemy z filtrowaniem ale nvidia ma wieksza kompatybilnosc w grach bo pelno gierek jest robionych z logo nvidia :? No podkrecanie, o ile nvidia nie ma zadnego problemu to przy moim zasilaczu BQ E5 650W ktory ma tylko 2x 6pin nie wiem czy bede mogl sie bawic w oc, jak to w koncu jest,mozna bez 8 pin czy nie? ktora karte polecicie patrzac zarowno na obecne gry jak i dx10, i czy myslicie ze radeon dostanie kopa po nowych sterkach? Zakladam wiec wiecznie zywy temat GeForce czy Radeon? Z gory dzieki za pomoc

Edytowane przez Pietrro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD2900XT jest odpowiednikiem ze strony AMD do GF8800GTS 640 więc nie rozumne co w tym porównaniu robi wersja 320MB.

Jesli chodzi o zasiłke to z góry mówie że spoko starczy do SLI i CrossFire więc nie ma co sie obawiać o sprzęcior.

Jesli grasz w rozdzielczości do 1280x1024 to starczy Ci w zupełności 8800GTS 320. Jesli grasz w wyzszych rozdzielczościach to nie ma sensu pakować się w karte z mniejszą niż 512MB pamięcią.

Co do wydajności to jednak HD2900XT jest szybszy od 8800GTS 640 a cena podobna jesli nie niższa. Na obecną chwile lepiej kupić 8800GTS bo nie ma problemu ze sterownikami jak w wypadku Radeona. Ja stawiam na GeForce'a.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HD2900XT jest odpowiednikiem ze strony AMD do GF8800GTS 640 więc nie rozumne co w tym porównaniu robi wersja 320MB.

Jesli chodzi o zasiłke to z góry mówie że spoko starczy do SLI i CrossFire więc nie ma co sie obawiać o sprzęcior.

Jesli grasz w rozdzielczości do 1280x1024 to starczy Ci w zupełności 8800GTS 320. Jesli grasz w wyzszych rozdzielczościach to nie ma sensu pakować się w karte z mniejszą niż 512MB pamięcią.

Co do wydajności to jednak HD2900XT jest szybszy od 8800GTS 640 a cena podobna jesli nie niższa. Na obecną chwile lepiej kupić 8800GTS bo nie ma problemu ze sterownikami jak w wypadku Radeona. Ja stawiam na GeForce'a.

Wiem,ze karta ma mniej pamieci ale 640 mb geforce 8800 gts to juz za duzy wydatek a te 200 zl wiecej moge dolozyc i tak sie zastanawiam czy warto.

Co do tego oc to chodzi mi o to,ze gdzies czytalem,ze puki karta nie bedzie podlaczona zlaczem 8 pin tylko 2x 6 pin to opcje oc beda niedostepne, ale ktos inny pisal ze to bzdura. Zaslilki nie zamierzam zmieniac narazie wiec nie zamierzam sie pakowac w karte ktora nie bede mogl podkrecic dlatego to pytanie :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wtyczka 8pin jest w zastępstwie dwóch wtyczek 6pin więc to bzdura.

Warto bo jest duzo szybsza od 8800GTS 640 no tylko pogódź się że nie wszystkie gry będą na radku chodzić idealnie. Ale za to wydajnośc miodzio :)

No wlasnie tego sie obawiam bo jak narazie w niektorych testach ten radek dostaje w dupe, wsumie ki diablel wie czy to wina sterkow czy konstrukcji i jak naprawde bedzie w dx10. hmm moze poczekac do listopada jednak, poczekac na g92 czy jak tam sie ma zwac ta karta 65nm od nvidii i zobaczyc czy cos zmienia w sterkach radka?

Edytowane przez Pietrro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

G92 bedzie miala wydajność pomiedzy 8600 GTS a 8800 GTS. Czekac mozna w nieskonczonosc...

no nie ma sensu czekac ale co do radka troche sie obawiam czy aby to nie jest zbyt duzy kompromis, chce grac w wszystkie gry na pelnych detalach a nie bac sie ze to cos nie ruszy :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 2-3 tygodnie kupuje kompa i łykne 8800 GTS 640, choc ja bardziej ze wzgledu na glosnosc :) No ale potecjalna problematycznosc radka tez przemawia za GF.

No ja sie zastanawiam tez jednak czy nie kupic 640tki bo narazie mam podlaczony tv lcd i mam tylko 1280x720 a zamierzam tez zmienic tv na jakis full hd niedlugo a to juz 1920 x 1080 wiec 320mb moze okazac sie za malo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ba, w grach wykorzystujących duże tekstury 320MB może zaczac sie krztusić nawet w 1280x1024, a DX10 przynosi właśnie olbrzymie tekstury, więc skłaniałbym się ku 640. Do tego w przyszłym roku mam zamiar kupić 22" LCD, a wtedy 640 to już mus. Teraz mam CRT wiec rozdzielczosc to nie problem :) Różnica w cenie to w tej chwili okolo 300 zl, ale moim zdaniem warto.

Edytowane przez Daamain

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba przpadłość w 95% gnebiąca 8800 GTS 320? Właściciele 640 Mb i GTX nie narzekają.

Podobno Oblivion z ulepszonymi teksturami dobija nawet 8800GTX w SLI, a ludzie na GTS 640MB też to odczuwają, ale w mniejszej mierze - a dlaczego?, dlatego, że więcej ludzi ma 320MB.

Stąd też wszechobecne pojęcie, że właśnie tę wersję trapi ten problem.

Taką teorię przynajmniej wysunął jeden z posiadaczy.

Wydaje się być poprawna, ale kto wie.

Podobno najnowsze sterowniki poprawiły sytuację.

Edytowane przez Vennor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja chyba sie zdecyduje na Geforce 8800 z 640 mb, to chyba starczy na duzo dluzej a karte zamierzam zminic dopiero gdy wyjdzie cos konkretnego w 65nm z mocnych kart bo narazie jedyne karty dostepne i zapowiadane w 65nm w najblizszym czasie to niestety niska/srednia polka. karciocha powinna styknac na nowe gierki. najgorsze tylko ze bede musial przejsc na viste bo gier dx10 coraz wiecej a sporo nowych fajnych tytulow sie zbliza. ja chce dx10 pod xp :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno bedzie w XP DX10 więc może nie trzeba bedzie się przesiadać. Mam wielką nadzieję... :D

Watpie, a nawet jesli to wydajnosc bedzie znacznie nizsza niz na Viscie. To nie jest tylko tak ze Microsoft stwierdzil ze nie chce mu sie wydawac DX 10 pod XP, DX10 wykorzystuje rzeczy ktorych w jadrze XP po prostu nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A pamiętasz co się stało z SP2 dla XP?? Nagle programy zaczeły wariować bo ingerował w jądro. Z tego co pamiętam Microsoft jest w stanie włączyć do XP obsługę DX10. Tylko ... jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o kase ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Watpie, a nawet jesli to wydajnosc bedzie znacznie nizsza niz na Viscie. To nie jest tylko tak ze Microsoft stwierdzil ze nie chce mu sie wydawac DX 10 pod XP, DX10 wykorzystuje rzeczy ktorych w jadrze XP po prostu nie ma.

The Inquirer

Alky Project

Falling Leaf Systems

Do poczytania.

Kto powiedział, że M$ musi robić XP-DX10? :)

Edytowane przez Vennor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi