igelkott Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Mam dość archiwalny zestaw, na którym jednak chce jeszcze trochę pograć w cywilizacje 4. Zastanawiam się nad kupieniem karty na agp, 256 mb, szyna 128, na chipsecie 7600gt , pewnie palita, leadteka albo gainwarda. Czy ma ona sens do poniższego zestawu? AMD AthlonXP 1250 512 MB (PC2700 DDR SDRAM) MSI KT4V (ms-6712), chipset VIA VT8377 Apollo KT400 Zasilacz Fortron 400W Czy ten sprzęt jej kompletnie nie przydusi? Może polecicie jakąś inną kartę, albo zasugerujecie co dodatkowo upgradowac żeby najlepiej (i najłatwiej) wykorzystać moc tej karty? Dodam że przesiadka na pci-e nie wchodzi w rachubę. Dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Proc będzie hamował ją i to mocno, ramu trochę mało. do takiego kompa to coś klasy gf6600/X700... choć i tak napewno nie mogłoby rozwinąć skrzydeł w pełni. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==MORDI==- Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 .... lepiej zbierac na nowego proca,mobo z integrą, ramy. przedaj to co masz i dołóz do x2 3600+ jakieos foxxcona z integrą(nie orientuje se jaki) goodram 667mhz 1gb Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 (...) Zastanawiam się nad kupieniem karty na agp, 256 mb, szyna 128, na chipsecie 7600gt (...) Może polecicie jakąś inną kartę, albo zasugerujecie co dodatkowo upgradowac żeby najlepiej (i najłatwiej) wykorzystać moc tej karty? Dodam że przesiadka na pci-e nie wchodzi w rachubę. Sam nosze sie z zamiarem zakupienia czegos mocniejszego na AGP i tez wszyscy mi mowia zebym dal sobie spokoj, wiec moge Ci conieco podpowiedziec. Szkoda tylko ze nie pochwaliles sie jakiej karty uzywasz aktualnie. A kolegow-szpanerow z C2D i X2 sie nie sluchaj, megaherce i stan konta rodzicow czesto zaslepiaja im rozum :P. Przede wszystkim zestaw jest faktycznie dosyc powolny ale jeszcze calkiem znosny i rokujacy nadzieje. Plyta jest w sam raz, powiedzial bym ze marnuje sie przy taki powolutkim procesorze. Zakup tak mocnej karty przy CPU zaledwie 1,3 GHz faktycznie troszke mija sie z celem. Dlatego na Twoim miejscu kupil bym jakiegos mobilnego Bartona i pchnal go na conajmniej 2,2 GHz. Dokupil bym tez kolejne dwie kostki pamieci po 512 MB kazda (sam tak uczynilem) - to doda maszynie ogolnej "lekkosci". Dopiero wtedy zakup takiej karty bedzie mial sens i da wymierne, bardzo przyjemne rezultaty :), w przeciwnym razie bedzie sie marnowala. W tym miejcu istotnie warta przemyslenia jest oplacalnosc takiego przedsiewziecia. Jesli mialbys mozliwosc taniego skolowania odpowiedniego procesora i pamieci to wtedy cala operacja ma sens. Natomiast jesli bedziesz musial dolozyc na calosc jakies 700-800 zl to trzeba sie powaznie zastanowic nad nowszym komputerem. No chyba ze wymiana calego nie wchodzi w rachube bo jestes do niego bardzo przywiazany (pamiatka I-szej komunii? :D). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-==MORDI==- Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 lol.... barton 2500+ i trzy kostki ddr1 to drogi, bezsenswn zakup. Lepiej sprzedac to wszystko i kupic cos na am2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 lol.... barton 2500+ i trzy kostki ddr1 to drogi, bezsenswn zakup. Lepiej sprzedac to wszystko i kupic cos na am2Napisal chlopak ze przejscie na PCI-E (czyt. wymiana calosci) nie wchodzi w rachube? To czego sie rzucasz? :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igelkott Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 dzięki za odpowiedzi (szczególnie dzięki dla spavatcha) dały mi do myślenia :-) po pierwsze przyjrzałem się bliżej swojemu zestawowi i okazało się że mam w biosie ustawione FSB100, zamiast FSB 133. Dokumentacja potwierdziła moje odkrycie - mam athlon xp 2000+ :rolleyes: Nie wiem czy to coś zmienia w Twojej ocenie. Obecnie mam zegar 1666, ale temperatura procesora niebezpiecznie oscyluje wokół 60 stopni, co pewnie znacznie niweluje możliwość podkręcania. Dodam że mam chłodzenie w wersji BOX <_< Aha, no i jest to Palomino, czyli też źle (gdzieś tak wyczytałem). Próbowałem zmienić z 12,5*133 na 10*166, co miało niby zsynchronizować prace procesora z pamięcią RAM (to też gdzieś wyczytałem). Wynik: reset CMOS. No nie będę udawał że się znam na overclockingu :unsure: Do rzeczy: czy 1666 wystarczy do pociągnięcia tej karty (z założeniem ze dokładam 1 gb ram), czy konieczny jest upgrade na bartona mobile (koszt ok 150 zł, jesli sprzedam swoj proc)? Bo inwestować w samo chlodzenie chyba nie ma sensu (choć może się mylę) Znalazłem bartona z zalmanem za 250. Warto? Koszt akcji w takiej opcji wynosi ok 700 zł. Natomiast przesiadka absolutna, wg propozycji zestawu na lipiec: Sprzedaż części: 90 za płytę, 100 za proc z wentylatorem, 70 za ram = około 260 zł. Kupno: abit kn9 242 zł, athlon x2 3600+ 223 zł, 2x1gb ram 251 zł, palit 8600gt 393 zł = 1105 zł Łącznie: 845 zł Czyli za 145 zł mam chyba dość duży skok wydajności.. Co o tym wszystkim sądzicie? Bo nagle zamiast drobnej inwestycji w lepsza grafę zrobiła mi się rewolucja :-) Swoją drogą nie sądziłem że nowe podzespoły są takie tanie.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajak28 Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 W takiej sytuacji weź Brisbane 3600+ i KN9. Podkręcisz trochę i będziesz miał super wydajność w porównaniu do starego zestawu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Dopłacasz 700zł i masz nadal przestarzały sprzęt, dopłacasz 845 i jest dużo lepiej. Procki na s.A nie mają obsługi sse2, już nawet niektórych gier na nich nie odpalisz, a z czasem będzie coraz gorzej. Oprócz tego AM2 możesz dalej modernizować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Najtańszy zestaw na AM2 z S64 KN9 i 1GB RAMu to koszt w okolicy 450-500 zł. Nowa 7600GT kosztuje pod PEG ok 400 zł. Palit 7600GS pod PCI-E kosztuje poiniżej 300 zł. Za proca kupisz sempka poz AM2 i pewnie jeszcze zarobisz. Za te 512 MB DDR1 kosztuje ok 80zł a 1 GB DDR3 około 120. Z tych racunków wychodzi że tylko koszt płyty bedziesz dopłacic do tego co masz. IMHO najlepsze rozwiązanie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igelkott Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 no to chyba jestem zdecydowany, biorę taki zestaw: 1. Abit KN9 2. AMD Athlon 64 X2 3600+ BOX Brisbane 3. DDR2 667MHz 2x1GB Kingston 4. Palit 8600gt 256 mb Do tego dojdą stare flaki: Seagate, 80 GB, Ultra-ATA/100, 7200 RPM Fujitsu, 1,2 GB , Fast ATA 2 :lol2: Fortron 400W SB Live 5.1 I jak wam się podoba? B-) Powinienem się spodziewać jakichś problemów? :? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Teoretycznie nie. może poza jednym - dostępność KN9, teraz głównie tylko allegro. A z samymi częściami nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
igelkott Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Teoretycznie nie. może poza jednym - dostępność KN9, teraz głównie tylko allegro. Wiem jak jest - dziś namierzyłem chyba jedną z ostatnich kilkudziesieciu sztuk w Polsce - wlasnie na alegro. Dzięki za opinię. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 A jesli bedziesz mial problem zeby dostac KN9 to zawsze mozna miec troche drozszego DFI Infinity NF SLI Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin18 Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Ja sie podepne, bo tez rozwazam zakup 7600Gt do swojego dziada. Do tego wzialbym jeszcze 1Gb ramu albo od razu 2 Gb. Biore pod uwage jeszcze 7900Gs badz x1950pro. Co uradzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xacti Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Do tego zestawu z siga? Nie oplaca sie. Proc bedzie sukcesywnie te grafy blokowal. Powiedz ile masz forsy to postaramy sie cos zlozyc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Grzałka nie grzałka, P4, nie P4 ale aż tak słaby to on nie jest.... No i dobre mobo :). W sumie takiego 7600GS ddr3 używkę za 300zł... zacznij szukać. A ram to tak trochę drogo by Cię interesował. Fakt można sprzedać wszystko i składać od nowa... ale jak powszechnie wiadomo - tejże praktyki większość nie lubi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Do tego zestawu z siga? Nie oplaca sie. Proc bedzie sukcesywnie te grafy blokowal.To tak jak by powiedziec ze nie ma sensu ladowac Voodoo2 do P III 500 bo procesor bedzie blokowal karte, bo wydajnosc na niej wzrasta az do 1 GHz :P. Przy takim procesorze napewno beda sporo szybsze od 7600 wiec skoro chuopak ma kase to czemu nie? A jak juz sie czepiac to po calosci :P - "bedzie sukcesywnie te grafy blokowal"? 8O Co to za kosmiczne sformulowanie? Sukcesywnie czyli z dnia na dzien coraz bardziej? ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 (edytowane) P4 2.8E to już odmienna sytuacja i można jeszcze na nim od biedy posiedzieć, szczególnie że płyta powinna pozwolić na jego oc. Ramu niestety 2x256 to mało. Edytowane 12 Lipca 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spavatch Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 P4 2.8E to już odmienna sytuacja i można jeszcze na nim od biedy posiedzieć, szczególnie że płyta powinna pozwolić na jego oc. Ramu niestety 2x256 to mało.Nawet nie tylko od biedy, powiedzial bym ze calkiem konkretnie :). Badz co badz do netu i gg C2D nie jest potrzebne a jak ktos zostaje przy takiej konfiguracji to zdaje sobie sprawe ze w gry nowsze jak dla DX9 w pelnych detalach nie pogra ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin18 Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Czyli co radzicie. Miałbym jakies 600zł, 700zl max na upgrade. Ew moge poczekac do zimy jak ceny troche pospadaja. Komp ma byc do wszystkiego, chociaz ostatnio malo gram, ale jak juz cos wlacze to chcialbym zeby sie nie cielo i grafika ladna byla. Wczesniej polecaliscie AM2, ja bym jednak sklanial sie w strone C2D bo fajniejsze oc. Tylko tu nie wiem czy kasy styknie. Powiedzcie ile moge wycisnaz za moje podzespoly bazowe (proc, plyta, ram, grafa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 jedno ale - ceny w zimie będą wyższe, bo idą święta i każdy chce mieć nowy PC :lol2: dwa ale - C2D wcale nie ma takiego fajnego oc jakby się mogło zdawać, padaki często się zdawają. A Brisbane każdy 3GHz zrobi :D trzy ale - ceny Twoich rzeczy masz na allegro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 (edytowane) dwa ale - C2D wcale nie ma takiego fajnego oc jakby się mogło zdawać, padaki często się zdawają. A Brisbane każdy 3GHz zrobi :DTutaj należy sprostować, przejrzyj temat i zobacz, czy każdy Brisbane 3Ghz zrobił, czy chociaż nawet co drugi. C2D są padaki czasem (ale te 2,8 to jest minimum), ale są i 3,5Ghz i to nic nadzwyczajnego. Edytowane 13 Lipca 2007 przez WDK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin18 Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 To ja już nie wiem co mam robić. Najgorsza jest zabawa w sprzedawanie staroci. Jezeli wskocze teraz w am2, to martwi mnie fakt ze ma sie pojawic podstawka am2+. A chcialbym moc pozniej rozbudowac sprzet bez wymiany plyty glownej;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 AM2+ będzie prawdopodobnie kompatybilne z mobasami na AM2, więc Phenoma wsadzisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin18 Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 zaczynam sie przekonywać. A powiedzcie mi jakie pamieci do tego dobrać. Nie mialem jeszcze nigdy amd wiec nie wiem. Intel zawsze lubial megahertze. A jak jest tutaj? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Przeciwnie- niskie timingi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Procki AM2+ będą kompatybilne z obecnymi płytami AM2 :) Nie ma co się martwić :) Za swoje stare części dostaniesz ok 350 zł (zaniżane ceny) czyli masz ok 1000 zł na procka mobo grafike i RAM. Kupujesz: ABIT KN9 za ok 260 zł albo DFI Infinity za 289 zł X2 3600+ Brisbane za 219 zł 2x1GB np Kingston GoodRAM lub OCZ (ceny poniżej 300 zł) Palit 7600GS Sonic za 292 zł Razem wychodzi ok 1070 zł. Jak widać mozna zmieścić się w tej semie i mieć niezłego kompa :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beka Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 A jak znajdziesz jakiegoś jelenia na części i uda się opchnąć o 100 zł drożej, to za 400 zł masz Palita 8600GT - wymiata ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 I tak dostanie wiecej bo ja zaniżałem z cenami za "starocie" ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...