Skocz do zawartości
Bolo8888

Msi P35 Neo2-fr/fir

Rekomendowane odpowiedzi

Ja max miałem 550 MHz... myślałem że uda mi się jeszcze coś wycisnąć, a tu guzik. To co na ślepo ustawiłem za pierwszym razem okazało się maxem. Przy 551 MHz płyta nie bootuje czyli chyba to jest FSB Wall?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam takiego zonka:

wciskam przycosk POWER i komp się włącza i po 1s wyłącza i po 2-3s sam się włącza

oco z tym chodzi??

nie udało mi się zrobić formata z DOSu już nie wiem comam robić

Może dysk i nagrywarka nie mogą pracoważ na jednej taśmie w tej płycie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie udało mi się zrobić formata z DOSu już nie wiem comam robić

Może dysk i nagrywarka nie mogą pracoważ na jednej taśmie w tej płycie??

A dos miałeś z dyskietki czy z płyty CD? Bo jeśli z płyty to standardowy sterownik CD-ROM dla dos nie widzi tego kontrolera IDE, wiec idąc dalej tym tropem dysk twardy pewnie pod dosem tez nie jest widoczny bo sytem nie radzi sobie ze znalezieniem urządzenia. Co do CD-rom sam to sprawdzałem, hd nie podpinałem. Chciałem też dostać sie do dosu botująć z USB, ale P35 noe2 widocznie jest wybredna bo z mojego usb nie bootuje( na dellach czy asusie pk5 nie było problemu).

Jedyne rozwiązania, jakie mam to cd-rom na sata i w zestawie hirensboot jest sterownik sata do cd-romów, chociaż i tu są problemy bo np ghost to się zawieszał przy uruchomieniu :angry: lub formatuj przez instalatora windows.

Edytowane przez Schirru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazlem cos takiego nt strapa na MSI:

Dołączona grafika

Mam nadzieje ze wszystko jasne :D

EDIT:

szukam sobie biosikow i znalazlem takowe:

A7345IMS.132

A7345IMS.135

A7345IMS.P07

A7345IMS.P08

A7345IMS.141

Ktos mial juz z ww doczynienia ?

Dajcie znac jesli tak i jakie wrazenia.

Edytowane przez Zulusman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Zamówiłem w zeszłym tygodniu m.in. MSI Neo2-FR i A-Data EE 800Mhz. Czy opłaca się w ogóle zmieniać BIOS przy sporym ryzyku, że komp nie wstanie? Czy lepiej poczekać, śledząc fora internetowe, aż powstanie BIOS, który wyeliminuje problemy ze współpracą tych dwóch elementów? I na koniec lamerskie pytanie: po co w ogóle zmieniacie BIOSa? Jakie korzyści z tego płyną? Lepszy OC, czy coś jeszcze? :-) pzdr!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maro18 - jeśli nie jesteś maniakiem OC i grzebania w bebechach kompa jak większość tutaj (czyli wyciskanie każdego herca z FSB , pamięci i proca) to na BIOSie 1.1 nie ma problemów z ludzkim OC.

W grach tych herców i tak nie odczujesz... Tylko w syntetykach takich jak 3dMark... Lub na przykład w grafice 3D przy renderowaniu...

Jeśli zajmujesz się tworzeniem grafiki 3D lub muzyki to OC miałoby większe znaczenie...

Problem z pamięcią po aktualizacji BIOSu 1.3 jest sporadyczny (analizując ten wątek), ale może wystąpić (co sam doświadczyłem). Lepiej poczekać według mnie na nowszy BIOS... Lub jeśli koniecznie chcesz 1.3 to zrób sobie najpierw ratunkową dyskietkę z BIOSem 1.1 i próbuj z 1.3...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem juz dlaczego prawdopodobnie nie dzialaja mi pamieci na D9 na MSI...

przyczyna jest prosta, acz nie zrozumiala dla mnie...

Bootuje na 2.3Vmem, ale idzie nie tak i nastepne bootowanie ma na ustawionych taktach, lecz Vmem obniza na 1.8 :)

Dobra, to juz wiem co sie dzieje na MSI, ale dlaczego na P5W DH ma bledy ??? tam nie mam mozliwosci sprawdzenia Vmem, bo do slotow nie dojde a mesurep. nie pamietam...

FB leca aktualnie 880 4-2-2-8-24-4-8-7-4 (ustawienia w biosie od gory) z 2.3.

Bios 1.1, zworka na 266

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

maro18 - jeśli nie jesteś maniakiem OC i grzebania w bebechach kompa jak większość tutaj (czyli wyciskanie każdego herca z FSB , pamięci i proca) to na BIOSie 1.1 nie ma problemów z ludzkim OC.

W grach tych herców i tak nie odczujesz... Tylko w syntetykach takich jak 3dMark... Lub na przykład w grafice 3D przy renderowaniu...

Jeśli zajmujesz się tworzeniem grafiki 3D lub muzyki to OC miałoby większe znaczenie...

Problem z pamięcią po aktualizacji BIOSu 1.3 jest sporadyczny (analizując ten wątek), ale może wystąpić (co sam doświadczyłem). Lepiej poczekać według mnie na nowszy BIOS... Lub jeśli koniecznie chcesz 1.3 to zrób sobie najpierw ratunkową dyskietkę z BIOSem 1.1 i próbuj z 1.3...

Dzięki za odpowiedź! Czyli zostaję przy wersji 1.1. Myślałem, że aktualizacja BIOSu polega na polepszeniu stabilności działania płyty w normalnych warunkach, a nie tylko w hardcore overclocking :-) Pzdr!

PS problemy z pamięcią występują, z tego co się zorientowałem, w przypadku A-Data EE 800Mhz. Bo już np. z 1066Mhz śmigają jak trza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy zwiększenie napięcia na chipsecie może rozwiązać "pewien" problem (opisany w poście 526) przy podkręcaniu pamięci? Jak podkręcacie (RAM, fsb do 300) od razu dajecie więcej V na chipset czy dopiero jak coś przystawi? Ile można bezpiecznie podnieść napięcia chipsetu tak by się nie zgrzał i o śmierć by go nie przyprawiły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja daje cos kolo 1,45-1,475 przy magistrali okolo 480-500, ile Ty u siebie na to dajesz ?

aha a teraz pytanie do wszystkich posiadaczy, czy ruszacie te napiecia drugie i pierwsze od dolu ? w sumie to drugie od dolu samo mi sie zmienia na 1,8 z 1,5 jak krece i ciezko mi to zmienic :)

Edytowane przez Kinslayer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zauważyłem że problemem nie są pamięci tylko właśnie (chyba) FSB, przy zaniżonym zegarze proca i pamięci nie botuje na 275 i standardowych (1,2V)napięciach... trzeba będzie dać trochę Volta.

Edytowane przez m40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mialem 1.1 ( taki byl jak kupilem ) pamieci chodzily bez problemu te z siga

1.3 nie wstawal komp

1.4 beta wstal ale nie dziala na fsb na zworkach 333

Znaczy sie komp nie wstawał na biosie 1.3 na takich ustawieniach a na 1.1 wstawał?? Czyli co 1.1 lepszy do OC?? :huh:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy sie komp nie wstawał na biosie 1.3 na takich ustawieniach a na 1.1 wstawał?? Czyli co 1.1 lepszy do OC?? :huh:

Tu chodzi o konkretny typ pamieci taki jak w sigu mam. Tyle ze przeczytalem gdzie ze jak ustawie 55518 to na 800 bedzie dzialalo bez zmiany napiecia .. ale jakos poczekam na nowy bios

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja sytuacja przedstawia sie następująco:

Dysk został sformatowany na innym kompie, całkowiecie czyściutki gotowy do instalacji systemu.

Wkładam doswojego kompa odpalam. Zaczyna się bootowanie z CD, odpala się instalator WIN XP, pyta czy instalować stery do raid i scsi, zaczyna zgrywac jakieś podstawowe pliki i wywala ten błąd co w poście 537, nie dochodzi nawet do ekranu gdzie się wybiera partycje na której m być instalowany system.

Wydaje mi się że to wina któregoś z podzespołów ale pewien nie jestem.

E6320

Patriot 2x1GB LLK CL4

GeForce 8600GT Galaxy

Może ktoś ma jakiś pomysł co może być przyczyna tego błędu??

Edytowane przez mechatronika87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orientuje się ktoś jak będzie wyglądała współpraca C2D 2160 i tej mobo?

Ktoś w jakimś innym wątku pisał że na MSI P35 Neo max tego procka to 2,7 GHz.

Czyzby abit 35-e był lepszym wyborem?

znajomy na 2140 doszedł na tej mobo do 2,8GHz stabilnie (chłodzenie box) - więc nie jest źle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja narazie jestem źle nastawiony do tej MSI bo mi działać komp nie chce ale codziwne że jak mi wywalało błąd przy instalacji to udało mi się opalic kompa jakbyłnagrnywindows jeszcz ze sterami od Abita AN7

Dziwne to jak cholera

Edytowane przez mechatronika87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wazna informacja dla wszsytkich uzywajacych 1 kosci pamieci.

Uzywanie zielonych bankow pamieci powoduje spadek napiecia z ustawionego na 1.8 !!!

Pomaranczowe juz tak nie robia...

Zauwazylem ze w momencie jak mobo sprawdza ram i procka, to napiecie spada do 1.8, w zielonych zostaje na 1.8 a w zoltych wskakuje na ustawione.

W dualu juz nic podobnego sie nie dzieje...w singlu z dwoma kosciami tez :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znajomy na 2140 doszedł na tej mobo do 2,8GHz stabilnie (chłodzenie box) - więc nie jest źle

Rewelacyjny ten wynik to chyba nie jest.

Na mojej mobo(Gigabyte 965p-s3) 2160 na dzień dobry chodził 3 GHz.

Niestety płytka zapadła na chorobę, raczej śmiertelną i na dodatek chce zabrać ze sobą twardziela.

Tak wiec muszę szybko wymienić mobo.

Zastanawiam się nad tym MSI, abitem 35-e i asusem P5K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Orientuje się ktoś jak będzie wyglądała współpraca C2D 2160 i tej mobo?

Ktoś w jakimś innym wątku pisał że na MSI P35 Neo max tego procka to 2,7 GHz.

Czyzby abit 35-e był lepszym wyborem?

To ja to pisałem.

2.7Ghz chodzi stabilnie, wyżej są już problemy z dzielnikami.

Ale na Neo2 FR/FIR czy paltinuim możesz zmienić niejako sprzetowo bazową czestotliwość procesora pomiedzy 200/266 a 266/333 (dwie specjalne zworki) dzieki czemu mimo iż masz procesor oficjalnie na 800MHz to z punktu widzenia BIOS'u po takiej zmianie procesor ma bazowe 266MHz i problem z dzielnikami nie występuje.

Ale ja na dzień dobry i tak sprawdze jak chodzi na 800 - ciekawe czy będzie podobnie jak to jest na Neo-f. Płyte będe miał w tym tyg. więc dowiesz się jak chodzi na niej mój E2160. Na Neo-f szedł 1h w orthosie cpu stress na 3,4Ghz.

a czy abit i asus mają możliwość wymuszenia mag. cpu? (zworki czy coś innego)?

Edytowane przez VICTORious

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rewelacyjny ten wynik to chyba nie jest.

Na mojej mobo(Gigabyte 965p-s3) 2160 na dzień dobry chodził 3 GHz.

Niestety płytka zapadła na chorobę, raczej śmiertelną i na dodatek chce zabrać ze sobą twardziela.

Tak wiec muszę szybko wymienić mobo.

Zastanawiam się nad tym MSI, abitem 35-e i asusem P5K.

to wsadź sobie 2140 i wtedy porównuj ...

kolega sie pytał o 2160, wiec skoro mobo z 2140 robi fsb 350 to z 2160 można teoretycznie zrobić 3150 ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem podkręcić proca do 3600MHz (450x8). Pamięci 1:1 (900MHz CL5). Na proca dałem 1.425v, a na pamięci 2.20v... Restart kompa mam jeszcze zanim Orthos zacznie na dobre test...

W sumie nie zależy mi na tych hercach, ale trochę mnie to martwi... Te restarty. Czy to pamięć słaba, czy proc?

Na 3400MHz na Core0 i 1 mam teraz temperaturę w stresie (Orthos) 50-51'C. Jak kilka dni temu robiłem test na tych ustawieniach to Core0 i 1 miały max 47'C...

Mam jeszcze pytanie o kontroler SATA Marvell (czy jak mu tam). Czy mogę spokojnie przepiąć do niego twardziela z zainstalowanym systemem? Czy normalnie będzie bootować bez żadnych ustawień w BIOSie?

Edytowane przez surekot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...