Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kurczę RALF11 sam już nie wiem warto sprzedawać prodigy, żeby kupić Esi Juli? :-| Mój sprzęt odsłuchowy to Beyerdynamic DT 150 i Holdegron. Można wymienić opki w juli? Jakie są w defaultcie?

Esi juli to karta stereo, czy obsługuje dźwięk przestrzenny?

Esi@Juli to karta stereo. Nie wymienisz w niej opków ale na szczęście nie ma takiej potrzeby, bo gra rewelacyjnie. Ja bym na Twoim miejscu przyjrzałbym się Prodigy HD2, która ma o wiele lepsze przetworniki niż 7.1 Hifi i też można wymienić w niej opki. Kosztuje dokładnie tyle samo co 7.1 HiFi, czyli ok.350zł.

http://forums.vr-zone.com/showthread.php?t=69171

Edytowane przez RALF11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O której karcie mówisz teraz?

O Prodigy HD2. To ona gra czasami sucho, wręcz beznamiętnie ale i tak lepiej niż P 7.1 HiFi. Pozatym zawsze można wymienić sobie opki, żeby poprawić dźwięk.

Kilka rzeczy :

Czy na pewno podłącze FX6021 do tej karty? Wiem, że tak ale dla pewności

No i pytanie co dokładnie stracę a co zyskam kupując Prodigy HD

Oczywiście że podłączysz.FX6021 posiadają 2 wejścia audio. Jedno standardowe na małego jacka, powszechnie używane w popularnych kartach muzycznych i drugie na dwa chinche (Lewy i prawy kanał), które posiadają karty muzyczne z wyższej półki, czyli np. Esi@Juli, Audiophile 24/96, Prodigy 7.1 HiFi czy też Prodigy HD2.

W porównaniu do Creative-a zyskasz dźwięk o wiele lepszej jakości a stracisz wielokanałowość i EAX w grach. Piszę oczywiście o Prodigy HD2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję zakupu.

Co do ustawień,to już jest kwestia indywidualnych upodobań.

Wciąż jednak namawiam do wymiany X-Fi Gamer na Prodigy HD2.

I chyba tak zrobię. Czekam tylko na odpowiedź z karty-dźwiękowe kiedy będzie dostępna.

Jeszcze jedno : kiedy zmieniam głośnośc albo ustawienia basów na pilocie, nie słychac żadnych efektów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak próbujesz zmienić pilotem ustawienie głośności,basów lub sopranów to nic się nie dzieje?

Mi pilocik działa bez żadnych problemów, chociaż i tak z niego nie korzystam.

Jakbyś kupił Prodigy HD2,to proponuję jeszcze zakup jakiegoś dobrego przewódu RCA.

http://allegro.pl/item217243685_klotz_la_g...nge_100_cm.html

Bardzo dobry i polecany.

Edytowane przez RALF11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak próbujesz zmienić pilotem ustawienie głośności,basów lub sopranów to nic się nie dzieje?

Mi pilocik działa bez żadnych problemów, chociaż i tak z niego nie korzystam.

Jakbyś kupił Prodigy HD2,to proponuję jeszcze zakup jakiegoś dobrego przewódu RCA.

Bardzo dobry i polecany.

Nie, nie robi się ani ciszej, ani głośniej.

A przewód naprawdę wart swojej ceny?

Edytowane przez De Futura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To głośniki podłącza się kablem RCA, nie analogowym? :blink: Ja używam analogowego(jedna końcówka RCA, druga mały jack), powinienem zmienić na RCA? Czym one się różnią? Edytowane przez freaker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy poczytać komentarze o tym kablu. Tyle osób nie może się przecież mylić. Sam kiedyś przesiadłem się z "sznurków" na kabel DA VINCI i różnicę usłyszała nawet moja małżonka.

To oczywiste że jeśli karta muzyczna ma dwa wyjścia na chinche (lewy i prawy kanał) i do tego posiadamy zestaw głośnikowy, który posiada dwa takie sama wejścia, to lepiej podłączyć tak kartę niż za pomocą małego jacka. Zwłaszcza że możemy zakupić sobie wtedy jakiś markowy kabel RCA.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy poczytać komentarze o tym kablu. Tyle osób nie może się przecież mylić. Sam kiedyś przesiadłem się z "sznurków" na kabel DA VINCI i różnicę usłyszała nawet moja małżonka.

To oczywiste że jeśli karta muzyczna ma dwa wyjścia na chinche (lewy i prawy kanał) i do tego posiadamy zestaw głośnikowy, który posiada dwa takie sama wejścia, to lepiej podłączyć tak kartę niż za pomocą małego jacka. Zwłaszcza że możemy zakupić sobie wtedy jakiś markowy kabel RCA.

Pilot już działa. A X-fi spróbuję sprzedać i mam nadzieję, że za wystarczająco dużo pieniędzy :)

Muzyka jest dla mnie najważniejsza, choć gram od czasu do czasu.

Edytowane przez De Futura

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To głośniki podłącza się kablem RCA, nie analogowym? :blink: Ja używam analogowego(jedna końcówka RCA, druga mały jack), powinienem zmienić na RCA? Czym one się różnią?

Hehe

Jeśli sygnał jest przesyłany analogowo to nie ma siły kabel musi być dobry, dobrze ekranować. Ale i tak analog zawsze będzie w jakimś stopniu wprowadzał zniekształcenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karte zapowiada sie naprawde ciekawie, mysle ze wypelnia ona pewna luke na rynku.

Ciesze sie teraz ze zwrocilem zamowionego Audiotraka Prodigy Hi-Fi ... mysle ze HD2 jest bardziej warta tych 350 zl ;)

Tylko zastanawia mnie jedna rzecz... dlaczego Audiotrak zrezygnowal z tych ponoc audiofilskich kondow i ekranowania aluminium? Czyzby to byl pic na wode? :rolleyes:

Edytowane przez Paolo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karte zapowiada sie naprawde ciekawie, mysle ze wypelnia ona pewna luke na rynku.

mysle ze HD2 jest bardziej warta tych 350 zl :wink:

Dokładnie tak ,ponieważ najtańszą kartą opartą na przetworniku AK4396 była dotąd E-MU 0404 w cenie lekko ponad 400zł ,ale nie posiada ona niestety wzmacniacza słuchawkowego :wink: .

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zasadzie prawda ale Creative wydał łatkę o nazwie "Creative ALchemy", która umożliwia uzyskanie EAX pod Vistą na kartach muzycznych X-Fi.

Ale to chyba tylko starsze tytuły. Ciekawe czy nowe korzystają jeszcze z EAXa? Chyba już nie, także Prodigy na tym polu chyba nic nie straci...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi