Skocz do zawartości
DziubekR1

Audigy 2 Sb0240 - Zainstalowana, Widziana...

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstepie przepraszam za tak dlugi post, ale chcialem dokladnie wszystko opisac, prosze o przeczytanie calosci.

Teraz uzywam Audigy 1 SB0090, ale pomyslalem, ze z ciekawosci zobacze jak gra Audigy 2 i skusilem sie na tej aukcji http://www.allegro.pl/item217548601_sound_...y_2_tanio_.html .

Wszystko fajnie pieknie, ale dzisiaj karta przyszla i jest problem.

Na samym wstepie jak ja podpialem i wlaczylem kompa, to ten wogole nie dawal sygnalu na monitor, zreszta nawet sie nic nie wgrywalo, bo dysku tez nie bylo slychac. Sprawdzilem wszystko jeszcze raz, karta podpieta jak nalerzy, wszystko podpinane oczywiscie na wylaczonym napieciu. Wyciagnalem ja i wlozylem jeszcze raz. Wlaczam kompa, ale dalej to samo. Podpialem z powrotem stara Audigy i komp wstal bez problemow. Wlozylem Audigy 2 i komp tez w koncu wstal. Ale to nie koniec problemow.

Zalaczyl sie Windows, znalazl karte, ale przy instalowaniu sterow sie resetnal. Pomyslalem, ze to pewnie dlatego, ze YoupAxow nie wywalilem wczesniej, a one to rozne numery lubia robic, wiec je najpierw wywalilem, a pozniej na swiezo, na nowej karcie zainstalowalem i wszystko w koncu poszlo. Karta zainstalowala sie bez problemow, Windows wszystko widzi ladnie. Wlaczam Foobara, a tu [gluteus maximus], muza gra, ale dzwieku nie ma. Sprawdzilem w zakladce THX, czy dzwiek daje na Analoga i dawal, sprobowalem przelozyc wtyczke od sluchawki w inne wejscie, a tu zwis i reset. Sprawdzilem jeszcze i na YoupAxach przy kazdym wyjeciu wtyczki i wlozeniu do innego wejscia nastepuje zwis i reset (np. w Biosie, czy podczas wgrywania Windy nic sie nie dzieje).

Podejrzane mi sie wydalo tez wejscie "zielone", to Front 1. Jakies takie jakby wysluzone juz bylo. Do kazdego innego wtyczka wchodzi z takim odpowiednim oporem, a tutaj moze i opor jest, ale wyraznie mniejszy. To mnie naprowadzilo na mysl, ze moze to zielone jest walniete.

No to instaluje KXy, bo te daja sygnal na czarne wyjscie. Wszystko sie zainstalowalo, teraz na KXach juz mozna wkladac sluchawki bez strachu, ze bedzie zwis i reset, Winda wszystko widzi, wlaczam Foobara i znowu [gluteus maximus]. Leci muza, ale dzwieku nie ma... Pobawilem sie w KXach, ale nic nie daje, nic nie jest wyciszone, wszystko teoretycznie jest jak ma byc, ale ani na czarnym, ani na zielonym wyjsciu dzwieku nie ma.

No to zostaly stery Creative. Zainstalowaly sie bez problemow, ale sytuacja jest identyko jak wyzej. Foobar gra, a dzwieku nie ma. Zreszta nie tylko tam, bo Windowsowe dzwieki tez nie dzialaja, cisza.

Dodam, ze oczywiscie sprawdzilem czy moze w opcjach cos nie jest wyciszone, ale wszystko jest glanc.

Wlozylem wiec starego dobrego Audigy 1 SB0090, zainstalowalem YoupAxy, i nawet nie trzeba bylo reseta, a dzwiek juz byl :(

Panowie, co o tym myslicie ? Dostalem walnieta karte ?? Podpinalem ja do drugiego slotu PCI, ale dalej to samo. Niby wszystko tip top, a jest cisza i dzwieku nie ma... Sorki za tak dlugi post, ale chcialem dokladnie opisac sytuacje, bo moze da sie jakos problem rozwiazac.

EDIT:

Aha, przygladalem sie karcie jak moglem, ale teoretycznie wszystko wyglada OK. Niczego nie brakuje, nic nie przyjarane, przynajmniej tak na oko... Zapakowana byla w sumie na styk. Tak, ze dosyc mocno dotykala obiema koncowkami scianek pudelka. Moze sie zgiela przy transporcie, czy jak ? Ale nie wyglada na zgieta.

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem kiedyś coś podobnego z A2. U mnie pomogło przełożenie karty w inny slot PCI. Widocznie jakiś konflikt przerwań był.

U ciebie, wygląda to na uszkodzenie karty. Sprawdź, jeśli możesz, w innym kompie.

Edytowane przez dem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie do konca.

Wnioskuje, ze karta to A2 OEM - mam taka sama, i identyczne objawy. Stery sie instaluja, wszystko niby jak trzeba, ale dzwieku ni ma.

Pozostaje Ci zonglerka sterownikami i znalezienie takich, ktore pasuja - u mnie dziala YoupPax-Fi 2.32.

Mozesz oczywiscie odeslac do wymiany - gorzej, jak trafia akurat na dzialajace stery i stwierdza, ze jest ok ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dokladnie, to jest OEM. Gosc mi pisal, ze mial oryginalna plyte ze sterami, ale ja posial, a pozniej juz karty nie instalowal i lezala w pudelku. No nic, narazie go i tak nei bylo na allegro od paru dni, wiec sie nie dowiem nic wiecej, ale poprobuje moze cos jeszcze z tymi sterami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi