Skocz do zawartości
misiek001

Płyta Do E2160

Rekomendowane odpowiedzi

Składam w miarę tani zestaw komputerowy. Jest juz:

-Amacrox warrior ax400

-Seagate 160gb sata2 ncq

-kingston 2x1gb 667MHz cl5

-Palit 8600gt

Procesor będzie e2160 (miał byc e2140 ale boję sie FSB Walla oh.gif )

Jaka płytę główną wybrac do tego:

-Asus P5B (335zł)

-Evga 650i Ultra (320zł)

-Gigabyte GA-965-ds3 rev.3.3

Wolałbym jaką płytę w tych cenach bo zestaw miał byc na am2 (czyli duuuzo tańszy więc budżet już bardzo przekroczyłem)

Mam zamiar podkręcać procka (i grafe tez) Chłodzenie Pentagram HP-100AlCu LITE (może byc???)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście że Gigabyte P965-DS3! Ma 6 faz a ASUS 3.

Tyle że jak niejednokrotnie udowadniano faza fazie nie równa i te 3 fazy asusa potrafią dokopać 6 fazom na innych płytach :> Mnie tam wystarczy 1,4V (1,32V w programikach) by E6300 poszedł 3,3GHz, natomiast stock napięcie radzi sobie do okolic 3,1V więc nie jest chyba tak źle z tymi fazami :D Zresztą przekraczanie 1,5V, przy których faktycznie asus P5B ma problemy, jest na obu płytach już ani bezpieczne ani opłacalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Firekage

Polecam asusa, bo sam go mam i nie mam nic płytce do zarzucenia. Warta swojej ceny.

Ale Gigabyte nie miales , wiec takie pisanie jest lekko smieszne.

Natomiast co do tekstu : faza fazie nie rowna. Tak , jesli sprawdzimy to dokladnie miernikiem , ale tez nie do konna. 6 faz mniej bedzie sie grzalo niz 3...a wiadomo o co chodzi po tym tekscie. :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych trzech to hmmm, Asus P5B (zwykły) podobno czasem nie kręci się za rewelacyjnie. Gigabyte jest w miarę sprawdzony i stabilny. Ja z tych trzech stawiałbym na dwie: Asusa i Gigabyte, ale którą ostatecznie to już ciężki orzech do zgryzienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie ciężki wybór :/

A to chłodzenie Hp100 AlCu Lite jak się sprawuje?? Jak jest z głośnoscia i wydajnością??

Chłodzenie sprawuje się bardzo dobrze. Przy szybkości 1875 jest przynajmniej dla mnie niesłyszalny, a wydajnościowo dziś (27 stopni w pokoju czyli nie mało) po godzinie w, Orthosie Brisbane 3600+ @ 2660 ma max 47/48 stopni. Ja jestem z niego bardzo zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym wziął na twoim miejscu Evga 650i Ultra, ponieważ:

- jest nie drogie

- posiada możliwość podkręcania w trybie unliked (pamięci pozostają nie podkręcone i Cię nie ograniczą)

P.S.

Ale żeby nie było kolorowo to posiada 2 wady jak dla mnie :) :

- w trybie unliked nie osiągnie większego fsb niż 400

- i można tylko ustawić 2.1V na pamieci

Edytowane przez delekta87

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O płycie evgi nasłuchałem się za duzo złych rzeczy. Testy testami ale opinie użytkowników mnie troche zraziły do niej

Chyba wezmę Asusa. A czy on obsługuje NCQ???

Ja ogólnie to wodotrysków od płyty nie wymagam. Wazne żeby łatwo było podkręcić procka (i ramy pewnie też) i żeby była full stabilna po OC. Poza tym dobre rozłożenie elementów i najlepiej3 lata gwarancji bo sprzętu czesto nie zmieniam. Więc chyba ASus P5B będzie najlepszy

Chłodzenie sprawuje się bardzo dobrze. Przy szybkości 1875 jest przynajmniej dla mnie niesłyszalny, a wydajnościowo dziś (27 stopni w pokoju czyli nie mało) po godzinie w, Orthosie Brisbane 3600+ @ 2660 ma max 47/48 stopni. Ja jestem z niego bardzo zadowolony.

1875 to jest ta mniejsza predkosc na regulatorze obrotów?? Czyli to jest chyba najlepszy wybór i jeszcze za tak niska cenę :)

A jakiej pasty używasz??

Edytowane przez misiek001

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jak tej pikawki się pozbyć, mówię o hp-100 alcu.

A konkretnie o co Ci chodzi z pikawką? O to, że po uruchomieniu raz piknie? Jeśli o to, to można się przyzwyczaić. I w ogóle pika, gdy zatrzyma się wiatrak - nawet to może się kiedyś przydać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A konkretnie o co Ci chodzi z pikawką? O to, że po uruchomieniu raz piknie? Jeśli o to, to można się przyzwyczaić. I w ogóle pika, gdy zatrzyma się wiatrak - nawet to może się kiedyś przydać.

Trochę przeszkadza, jak się co chwilę coś w biosie przestawia i za każdym startem piknie nieprzyjemnie wysokim tonem. Jak widzę, jestem na szczęście wyjątkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi