Krootki Opublikowano 2 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2003 Mam pewien problemik. Jak miałem Gigabyte'a 7VAX, podłączoną Barracudę i włączony w Biosie S.M.A.R.T. to SpeedFan elegancko wykrywał czujniki, dawał informacje o dysku (m.in. temperaturę). Dodam, że dysk był podłączony jako jedyny. Po zmianie płyty (na Epoxa 8RDA+) jakimś dziwnym trafem S.M.A.R.T. przestał działać. Dysk ten sam, tak samo podłączony, w Biosie na pewno S.M.A.R.T. właczony na Enabled. W sumie to miałem to w du.pie i "pogodziłem" się z tą "stratą" ;) Ale wczoraj stała się dziwna rzecz - podłączyłem drugi dysk do tej samej taśmy i S.M.A.R.T. jakimś dziwnym trafem zaczął działać 8O i to na dwa dyski naraz :!: 8O Jak ten drugi odłączam to znów nie działa na żaden.... Co to qrfa jest ??? Ma ktoś jakiś pomysł ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
limerro Opublikowano 2 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2003 hehe u mnie SMARTFAN tak samo nie pokazuje odczytow dysku pomimo zalaczonej opcji SMART Enabled - mam podpiete dwie Basie na jednej tasmie ;) Co do Gigabyte 7VAX to nawet jesli zablokuje SMART w BIOS to i tak SPEEDFAN pokazuje odczyty i jak to jest ?? ;) Moim zdaniem ten program jest jeszcze niedopracowany - np nie wiem jakim cudem zwolnic obroty wiatraka ; zarowno pod Gigabyte 7VAX jak i Epox 8rda+ nie dziala ten czarymar w ogole :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 2 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2003 U mnie smart dziala pieknie (kabelki od coolermastera)- speedfan wie wszystko o mojej basi ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 2 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2003 Heh, ja też byłbym "spokojny" gdyby nie działało cały czas. Ale skoro zaczęło działać jak podpiąłem drugi dysk to zaczęło mnie to mocno zastanawiać... A tak OT - Draak, na ile podkręciłeś swojego Radeona uzyskując taki wynik w 3DMarku? Właśnie jestem po operacji przyklejania radiatorów i chcę osiągnąć coś podobnego :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 2 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2003 Radek- mem 310 :cry: , core~340. Niestety, wiecej nie chce, a warunki do pracy ma znakomite (temp w budzie to max28C i jeszcze nawiew 120fana z nagrzewnicy...). Krootki Jakim cudem udalo Ci sie przymocowac radiator na pierwsza kosc obok wtyku zasilania? 8O Sam mam zamiar zamocowac radiatory na pamiatki ale z ta jedna mam klopot (moj radek jest na PCB BBA- layout nie jest najlepszy) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 2 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2003 Heh, ja też mam prawdopodobnie BBA Ati ale w pudełku Minta. I jedno co muszę powiedzieć - layout jest fatalny !!! . Przymocowanie radiatorów na pamięci to straszne "męczarnie". Musisz każdy radiator wymierzyć i wyciąć indywidualnie. Pomiędzy kostkami pamięci są jakieś "duperele" (nie znam się i nie wiem co to jest ;) ), które wybitnie przeszkadzają w naklejeniu radiatorów. Ale to pewnie wiesz :? A teraz jak zrobiłem ja :) Na tylnej stronie karty przykleiłem pocięty radiator od Pentiuma II - taki wysoki na dobre 5-6 cm. Oczywiście każdy musi mieć inny rozmiar :evil: A na stronie "przedniej" zastosowałem takie radiatorki Thermaltake'a (komplet radiatorów na pamięć RAM i pamiątki grafiki). Oczywiście też trzeba było je mocno pomniejszyć. A co do radiatora pod gniazdem zasilania... Jakiś czas temu założyłem topica z pytaniem jak to zrobić. I ktoś mi doradził, żebym to np. spróbował odgiąć (same bolce). No i tak zrobiłem. Jak będziesz to robił delikatnie i powoli to można odgiąć je dość mocno. I wtedy pod spód wejdzie taki niewysoki (ok. 1,5-2cm) radiatorek. Aha, nie martw się, że czasem ci wtyczka nie dojdzie do końca. Jak źle podłączycz to po włączeniu kompa wychodzi czerwona tabelka "Nie podłączyłeś zasilania, wyłącz natychmiast komputer bla bla bla..." ;) I nic nie zepsujesz. A teraz zdziwko - ja już mam 305/620, procek 185x12,5 (2310MHz), pamięci synchro CL2 i na razie tylko 14070... Mam nadzieję, że dociągnę do Twojego wyniku... sorry za taki długi post :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 2 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2003 Dzieki za rade- po sesji (poprawkowej ;)) zabieram sie za robote. Co do wyniku-cos malo masz tych punktow... BTW- ja w 3DM2k3 (nie ma linka do orba bo moj klucz jest na liscie "zakazanych") mam 4300-4350pts. Moze formacik i fresh install? Podciagnij tez taktowanie rdzenia Radka i powinno byc lepiej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krootki Opublikowano 2 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2003 Dałem 325/650 i już jest 14404 :) Na rdzeniu masz standardowe chłodzenie ??? Dzisiaj daję sobie już spokój z 2001... Mam dość ciągle tych samych testów :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanaka Opublikowano 2 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2003 tez tak mam z baraka , ale temperature dysku mi podaje dobrze 26 stopni Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draak Opublikowano 3 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2003 Dałem 325/650 i już jest 14404 :) Na rdzeniu masz standardowe chłodzenie ??? Dzisiaj daję sobie już spokój z 2001... Mam dość ciągle tych samych testów :roll: U mnie memorki maksymalnie do 310MHz :evil: , rdzen do 340MHz (tylko do bicia rekordow :lol: ). Chlodzenie na razie standardowe ale, jak pisalem wyzej, temp. mojego sys. to max28C wiec radek nie ma co narzekac :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANalfabeta Opublikowano 3 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2003 Moje obserwacje wskazują, że problem z niedziałający SMARTem w Speedfanie bierze sie ze sterowników NVidii. Uzywam XP i po zainstalowaniu jakiegoś tam sterownika IDE SW ????? Gina mi kontrolery odst. i pomocniczy z Menedżera urządzeń i nie działa SMART w Speedfanie. Gdy omijam instalacje tych sterowników wszystko jest OK Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dimek Opublikowano 4 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2003 Chyba trzeba bedzie rozszerzyc tytul tego topicu o OC Radeona... :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...