L.Viadro Opublikowano 2 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2003 O co chodzi z tym dual DDR? TO jakieś nowe DDR'y czy po prostu ten nowy chipset jakoś inaczej je wykorzystuje? O ile wydajniejszy jest ten chipset od i845PE? Jeżeli w przyszłym miesiącu mam zamiar kupić P4+MOBO to warto brać to z chipsetem E7205? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@jk! Opublikowano 2 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2003 jak masz tyle kasy to kupuj 7205, ja teraz tez kupuje p4 i mobo i wzialem 2.4B i gigabyte na sis 655 z dualDDR jest podobno wydajniejszy i tanszy o ok 300 zeta od 7205 , a co do dual ddr to poczytaj sobie ten artykuł: http://twojepc.pl/artykuly.php?id=test_granite_bay Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 3 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2003 jak masz tyle kasy to kupuj 7205, ja teraz tez kupuje p4 i mobo i wzialem 2.4B i gigabyte na sis 655 z dualDDR jest podobno wydajniejszy i tanszy o ok 300 zeta od 7205 , a co do dual ddr to poczytaj sobie ten artykuł: http://twojepc.pl/artykuly.php?id=test_granite_bay wydajniejszy tak ale tylko jesli stosujesz pamieci asynchronicznie. Przy synchronicznych Intel jest duzo szybszy. Po podkreceniu Intel ma juz przewage bo mozna stosowac slabsze pamieci niz SiS ktory dla zachowania identycznej wydajnosci potrzebuje lepszych jakosciowao pamieci by w asynchronicznym uzyskac wydajnosc synchronicznego GB. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek Opublikowano 3 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2003 O co chodzi z tym dual DDR? TO jakieś nowe DDR'y czy po prostu ten nowy chipset jakoś inaczej je wykorzystuje? O ile wydajniejszy jest ten chipset od i845PE? Jeżeli w przyszłym miesiącu mam zamiar kupić P4+MOBO to warto brać to z chipsetem E7205?Te same pamięci inaczej wykorzystywane. Warunkiem jest chipset z obsługą Dual DDR (w tej chwili jest to Intel E7205 oraz SiS 655) i pamięci montowane parami (czyli 2 identyczne kostki, jak rimmy i simmy). E7205 jest aktualnie drogi i obsługuje TYLKO pamięci DDR266, natomiast SiS 655 jest tańszy, obsługuje pamięci powyżej DDR266 ale AFAIK troche wolniejszy... no i jeszcze trudno osiągalny (tzn. w porownaniu z DDR266 E7205 i 655 gorzej wypadnie ten drugi), ale SiSowi zakładamy mocniejsze pamiątki i jest już szybszy :) I co ważniejsze tańszy. Troche dziwie się Intelowi bo sam sobie tworzy przeszkody, zamiast w końcu uwolnić tą moc P4 ogranicza ją (choć teoretycznie E7205 zaspokaja przepustowość szyny P4, ale tak samo mial KT266A z DDR266 a jednak KT333 z DDR333 byl troche szybszy). No i Intel robi wlasnie te zupelnie niezrozumiale ograniczenia (tylko do DDR266) co z pewnością zniechęci niektórych klientow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 3 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2003 Troche dziwie się Intelowi bo sam sobie tworzy przeszkody, zamiast w końcu uwolnić tą moc P4 ogranicza ją (choć teoretycznie E7205 zaspokaja przepustowość szyny P4, ale tak samo mial KT266A z DDR266 a jednak KT333 z DDR333 byl troche szybszy). No i Intel robi wlasnie te zupelnie niezrozumiale ograniczenia (tylko do DDR266) co z pewnością zniechęci niektórych klientow. A wiesz ze przy wiekszych roznicach zegarow trzeba stosowac coraz glebsze bufory kompensujace? Efekt jest taki ze przy pewnej czestotliwosci dziala to w odwrotna strone i roznica zegarowa jest juz nie do nadrobienia co skutkuje nizsza wydajnoscia (VIA P4X400/KT400 czy nawet nForce w niektorych zastosowaniach z pamieciami PC3200). Ta droge wybral SiS. Dla podobnej wydajnosci co Intel na 266MHz SiS musi miec 400MHz na pamieciach. Co za tym idzie potrzeba wtedy drozszych pamieci a po podkreceniu wygla to gorzej (E7205 dla FSb 166MHz potrzebuje memorka PC333 a SiS 655 na 166MHz i podobnej wydajnosci musi miec....450MHz) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lisek Opublikowano 3 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2003 A wiesz ze przy wiekszych roznicach zegarow trzeba stosowac coraz glebsze bufory kompensujace? Efekt jest taki ze przy pewnej czestotliwosci dziala to w odwrotna strone i roznica zegarowa jest juz nie do nadrobienia co skutkuje nizsza wydajnoscia (VIA P4X400/KT400 czy nawet nForce w niektorych zastosowaniach z pamieciami PC3200). Ta droge wybral SiS. Dla podobnej wydajnosci co Intel na 266MHz SiS musi miec 400MHz na pamieciach. Co za tym idzie potrzeba wtedy drozszych pamieci a po podkreceniu wygla to gorzej (E7205 dla FSb 166MHz potrzebuje memorka PC333 a SiS 655 na 166MHz i podobnej wydajnosci musi miec....450MHz)Witam Cie na początek, bo dawno gadaliśmy :) Zgadzam się z Tobą, no prawie. AFAIR SiS 655 potrzebuje DDR333 aby zrownac sie z E7205 (FSB133). Obecnie DDR333 są bardzo tanie i nikt już raczej nie będzie kupował DDR266. A jeżeli SiS 655 będzie dużo tańśzy od Intela to może być nieciekawie dla niego. Testów na FSB166 nie widziałem, więc nic nie mówie, ale możliwe że masz racje. Eh, cos jeszcze chcialem dopisac mądrego :wink: ale za cholere nie moge sobie przypomniec co. 18-tka sie zbliza, skleroza widac tez... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mefi Opublikowano 3 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2003 O co chodzi z tym dual DDR? TO jakieś nowe DDR'y czy po prostu ten nowy chipset jakoś inaczej je wykorzystuje? O ile wydajniejszy jest ten chipset od i845PE? Jeżeli w przyszłym miesiącu mam zamiar kupić P4+MOBO to warto brać to z chipsetem E7205? Witam dodam pare slow od siebie gdyz tez jestem posiadaczem i7205. Dual DDR to inaczej podwojna przepustowosc pamieci. Zeby to wykorzystac musisz miec min 2 moduly pamieci o takiej samej pojemnosci i parametrach. Powoduje to przyrost wydajnosci pamieci a co za tym idzie calego systemu. Plytke polecam fakt droga jest ale potencjal tej plyty jest olbrzymi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AVENGER Opublikowano 3 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2003 Dla podobnej wydajnosci co Intel na 266MHz SiS musi miec 400MHz na pamieciach. Co za tym idzie potrzeba wtedy drozszych pamieci a po podkreceniu wygla to gorzej (E7205 dla FSb 166MHz potrzebuje memorka PC333 a SiS 655 na 166MHz i podobnej wydajnosci musi miec....450MHz) (B-1?)Lancer powiedz mi skad bierzesz swoje dane. Zarzuc jakims linkiem. Bo z tego co ja wiem to zeby miec wydajnosc GB SIS655 potrzebuje pamieci 333. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancer Opublikowano 3 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2003 (B-1?)Lancer powiedz mi skad bierzesz swoje dane. Zarzuc jakims linkiem. Bo z tego co ja wiem to zeby miec wydajnosc GB SIS655 potrzebuje pamieci 333. No ok zagolopowalem sie PC2700 wystarczy. Niemiej jedak do krecenia GB jest lepszy i basta :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silver Opublikowano 4 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2003 żeś mnie wystraszył tymi 450mhz! :) nie stać mnie na tego asusa z e7205, tzn moze bym i kupil, ale nie chce tak kasą rzucać, za dużo na raz musiałem kupować ostatnio, więc wybrałem sobie płyte na 655... do tego słynne ostatnio twinmosy na kościach mtec'a i p4 2.4 ... ciekawe co z tego wyjdzie, czekam jeszcze na obudowe chiefteca z 360W zasilaczem ... czekam i czekam, nie wiedziałem że tak ciężko będzie dostać hehe nara Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silver Opublikowano 4 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2003 jeszcze jedno.. pod radiatorem p4 jest ta standardowa naklejka z pastą termoprzewodzącą... pozbędę się tego, tylko czy wystarczy jeżeli użyję zwykłej taniej pasty za pare zyla ze sklepu, czy coś bardziej szczególnego ? bo, reed pisze kumplowi Arctic Silver III, no ok, ale troche droga jest, poza tym normalnie w sklepach bym tego u mnie nie dostał, musiał bym zamawiać i jeszcze za przesyłkę dorzucić.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogas Opublikowano 4 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2003 Jak nie masz zamiaru kręcić procesora ani zdejmować radiatora po złożeniu komputera to "guma do żucia" ;-) wystarczy. W każdym innym przypadku pasta termoprzewodząca, najlepiej dobrej jakości z dużą ilością srebra. Co do kupna przyzwoitej pasty, to zapytaj w najbliższym sklepie elektronicznym. Nawet jak nie mają niczego porządnego na stanie to może coś Ci ściągną. pozdro Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silver Opublikowano 4 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2003 ...:) no jak nie jak tak! będę kręcił proca, dlatego się pytam o te pasty termoprzewodzące.. poprostu chcę się zorientować czy jest coś dobrego oprócz tej drożyzny Arctic Silver III :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaF Opublikowano 4 Marca 2003 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2003 titana pasta jest spoko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...