Skocz do zawartości
DesertFish

Za Male Obroty Na Cpu? 500rpm?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem. Przez ostatni czas komputer wieczorami wylaczal mi sie. Po ponownym "odpaleniu" znowu wylaczal sie, gdy odczekalem chwile to pracowal chwile. Otworzylem obudowe i podlaczylem wentylator pokojowy zeby go ochlodzic, bo myslalem ze cos z wiatraczkiem na CPU. Wyczyscilem wiatraczek i cala reszte i problem sie powtarzal tzn. nie dopuściłem do wylaczenia sie komputera, podlaczylem wentylator jak temp procesora siegnela 70 stopni wg. speedfana. W Everescie temp wacha sie od 50 do 0 wiec nie wiem o co chodzi. Obroty wiatraczka wachaja sie od 500 - 1100RPM. Komputer nie wylacza sie jak jest podlaczony wentylator. Co mam zrobic?? Kupic nowy wiatraczek?? W speedfanie nie da sie zwiekszyc obrotow.

Komp to:

Pentium 4 3,00Ghz

768MB RAM

ATI Radeon 9200SE 128MB

Płyta glowna wg. Everesta: Gigabyte GA-8S648FXP-RZ©

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że jest wiatraczek na procesorze to troszke mało.

Potrzebny jest wentylator który wdmuciach!e powietrze z zewnatrz - najczęsciej umieszczony na dole z przodu.

Potrzebny jest równierz wentylator wydmuciach!acy nagrzane powietrze na zewnątrz.

Bez tych wentylatorów w środku zrobi ci się ciepło i wentylator na procku będzie ci mielił cały czas tym nagrzanym powietrzem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To że jest wiatraczek na procesorze to troszke mało.

Potrzebny jest wentylator który wdmuciach!e powietrze z zewnatrz - najczęsciej umieszczony na dole z przodu.

Potrzebny jest równierz wentylator wydmuciach!acy nagrzane powietrze na zewnątrz.

Bez tych wentylatorów w środku zrobi ci się ciepło i wentylator na procku będzie ci mielił cały czas tym nagrzanym powietrzem.

Nie lubię jak ktoś przesadza. Wyjmij wentylator "wpychający" a zobaczysz że temp. się nie zmieni :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest wentylator wydmuciach!acy ale nie ma wdmuciach!acego. Komputer dzialal 4 lata i nagle pach.

To może łożysko w tym wentylatorze na procesorze już wysiada i dlatego ma mniejsze obroty i nie wyrabia z chłodzeniem tego procka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy to mozliwe ze nagrzany procesor pracuje wolniej? Mam 3 razy mocniejszy sprzet niz zalecenia gry, a chodzi mi na najnizszej rozdzielczosci i detalach jak krew z nosa. Aha i czy nie zajade mojego wentylatorka jak podkrece go do 4000obr za pomoca regulatora? Przy 2500obr ryczy jak zarzynane zwierze. Jak sie nie da to kupie nowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niska wydajność w grach to raczej wina twojej karty graficznej.

Jesli chcesz niskim kosztem przyspieszyć grafike to może :

-GF4200 - jest szybka ale tylko w DX8.1 (W DX 9 juz jednak brakuje jej mocy)

-Radeon 9550 lub Radeon 9500

A jak średnim kosztem to:

-GF FX5900 - 5950

-Radeon 9700-9800

A jak większym kosztem to jakiś:

-GF6800 lub GF 7300-7600.

-Radeon X800 lub z tej serii coś

Wszystko zależy ile chcesz przeznaczyć pieniędzy na to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-GF4200 - jest szybka ale tylko w DX8.1 (W DX 9 juz jednak brakuje jej mocy)

4200ti wcale nie obsługuje DX 9 sprzetowo...

A jak średnim kosztem to:

-GF FX5900 - 5950

co ty mu polecasz o.0 ??? 6600gt a nie jakies FX

A jak większym kosztem to jakiś:

-GF6800 lub GF 7300-7600.

-Radeon X800 lub z tej serii coś

W radeony X8xx nie ma co pakowac... 7600/7300 only... 6800 to juz tez lekko przestarzała karta ;p Edytowane przez Nerevar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie było za najlepsze co polecałem ale było w 3 przedziałach cenowych - niski, średni i troszke wiecej jak średni.

A polecałem to co miałem w łapakach a nie to co czytałem i widziałem na wykresach.

Miałem Radeona9500 wersje 128bitów i 256 bitów więc wiem co potrafią.

Miałem radeona 9700 256 bitów.

Miałem również GF 4200 - no z tym DX9 to wiem ze nie obsługuje sprzetowo i dlatego gry na DX9 nie wyswietlaja wszystkich efektów i chodzą wolniej.

Miałem również GF FX 5900XT na rdzeniu 5950 Ultra i nie była wcale taka zła jak na swój wiek i przedział klasy i cenowy.Wiem że obecnie to mały zabytek.

Natomiast GF6800 jest ciutke przestarzały i dlatego tak jak napisałes ONLY 7300-7600 ale wszystko zależy od środków finansowych które można przeznaczyć na ten cel.

Bo za 100-150zł choćby taki GF4200 to w każdej grze zmiażdzy tego Radeona9200SE(64 bity ??) który jest tam obecnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-GF FX5900 - 5950

FX nie dorasta do pięt Radeonowi 9700 - przy tej samej jakości AA ( nie numerkach ustawionych w sterownikach )

Bo za 100-150zł choćby taki GF4200 to w każdej grze zmiażdzy tego Radeona9200SE(64 bity ??) który jest tam obecnie.

Za 100-150 PLN kupi radeon 9700 a nie "gniotka" GF 4200 Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 100-150 PLN kupi radeon 9700 a nie "gniotka" GF 4200

fakt....moja wina - dawno już nie zaglądałem na allegro w ten dział i widze że dużo się zmieniło.

Ostatnio co pamietam to Radeon9700Pro z 12m-c gwarancją kosztował 250zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi