X800 Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Witam, Wiem wiem, że są wakacje i taki temat jest trochę nie na miejscu, ale cóż :-P Do matury pozostały mi 3 lata, ale nie chcę się obudzić pół roku przed nią i kombinować jak ją "zaliczyć". Więc jaki sposób według Was jest najlepszy by trochę opanować język. Głównie chodzi mi o język niemiecki. Korepetycje dodatkowe raczej nie wchodzą w grę, bo często mi coś wypada i głupio bym tracił zajęcia. Pozostaje mi kurs językowy typu <KLIK> lub jakaś porządne książki. Odpadają też metody typu Sita, bo wydanie 1200 za kurs jest dla mnie nie do przeskoczenia. Jako takie podstawy języka już mam, bo uczę się 5 lat, ale mimo wszystko chcę zacząć od poziomu podstawowego. Pozdro :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twój Pan Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Ucz sie porzadnie w szkole. Wystarczy do zdania matury na 80%+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
X800 Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 To oczywiście też, ale chcę również jakoś dodatkowo sie doszkolić :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 (edytowane) Poleciłbym Ci moją eks :) Niezła jest z niemieckiego (tak, zbereźniki, z francuskiego też :P ) Polecam bardzo różne MP3 z kursami, słuchane 24h :) zasypiasz z tym, idziesz do sklepu, szkoły itp non stop. Działa. Ja tak wkuwam Japoński http://www.japanesepod101.com/ Edytowane 6 Sierpnia 2007 przez djsilence Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Nie wiem jak z niemieckim i na jakim poziomie chcesz zdawac, ale ang. na poziomie podstawowym jest do zdania bardzo dobrze bez przygotowania. 3 lata systematycznej i rzetelnej nauki z lekcji na lekcje i beda efekty. Najwazniejsze zeby nie oszukiwac samego siebie i sie poprostu uczyc!! Od tak dla przykladu ja. Olewalem nauke jezyka, kombinowalem. Fakt 86% na maturze podstawowej to dobry wynik. I co z tego? Teraz 2 miesiace po maturze lapie sie na tym, ze nie znam poprawnej pisowni podstawowych slowek. Dlatego jak chcesz efektywnie (a nie efektownie) sie uczyc, rob to systematycznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
X800 Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Póki co planuję zdawać niemiecki rozszerzony, ale kto wie. Proszę o wypowiedzenie się na pytanie w pierwszym poście (książki czy program). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 (edytowane) Polecam bardzo różne MP3 z kursami, słuchane 24h :) zasypiasz z tym, idziesz do sklepu, szkoły itp non stop. A ktore konkretnie kursy mp3 polecasz ? Ang... Edytowane 6 Sierpnia 2007 przez Cmx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 (edytowane) gramatyka i skladanie zdan z podrecznikami a zasob slowek z filmami i oprogramowaniem (gry, programy itp itd). najlepszy sposob Edytowane 6 Sierpnia 2007 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
djsilence Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 A ktore konkretnie kursy mp3 polecasz ? Ang...Callan jest męczący ale dobry. Poszukaj na torrencie albo kup oryginał. Choice is yours :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Djsilence, jak Ci z tym japońskim idzie? Sam sie zastanawiam czy by nie zacząć uczyć się tego języka, ale nie mam/moge znalesc jakiś porządnych materiałów dla początkujących. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0n1c Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 http://www.japonka.pl/. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JROX Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 :blink: A ja się tyle naszukałem. Dzięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
X800 Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2007 (edytowane) Właśnie sam jak to jest z tym japońskim? Jakieś parę miechów temu "próbowałem" nauczyć się absolutnych podstaw chińskiego, jednak zapał ten szybko minął <_< Miało być tak 4 Fun i przez to, że mam znajomą posługującą się biegle tym językiem (mieszka w Niemczech). Taki mały OT z tym związany. Jako, że poznaliśmy sie na niemiecko-polskiej wymianie, to gdy przyjechała do Polski chciała zadzwonić do rodziców do Chin. Nie pomyślałem o skypie, a o cenie roamingu z komy nawet nie chciałem myśleć :lol2: to zaproponowałem jej skorzystać z budki telefonicznej. Kupiliśmy kartę tel. na poczcie, znaleźliśmy budkę i karta o wartości 15 zł wystarczyła na.......... 25 sekund połączenia na chińską komórkę :blink: EDIT: Dzięki również za linka :) Edytowane 6 Sierpnia 2007 przez X800 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 (edytowane) A ja tak z ciekawości zapytam. Czy ktoś używał kursu SITA z angielskiego, bądź innego języka? :) Zawsze byłem ogromnie ciekawy czy to choć trochę dziala... Edytowane 7 Sierpnia 2007 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Niemieckiego nie znoszę, nie wiem jak teraz się zdaje maturę, ale jedno wiem napewno. Jeśli zaczniesz wyczuwać intuicyjnie jaką formę zastosować to jesteś na 100% zdany. Aha, przydatną umiejętnością jest wnioskowanie o znaczeniu słowa z kontekstu i "obchodzenia słówka na około" jeśli je zapomniałeś a chcesz pozostawić ten sam sens zdania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mib Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Jezyka najlepeij jest sie uczyc praktycznie. Osluchanie z jezykiem jest najwazniejsze. Sam mialem okazje uczyc sie praktycznie jezyka w anglojezycznej szkole. Duzo wiecej to daje niz idiotyczne wbijanie gramatyki i zero konwersacji. Podstawy gramatyki sa potrzebne bo na maturze sie bardzo do tego przyczepiaja. X800 ucz sie jezyka w szkole a potem praktycznie go uzywaj jadac do Niemiec wtedy da to spodziewane efekty dobrego poznania jezyka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisJR Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 @mib dobrze prawisz, sam uczyłem się przez 4 lata w liceum francuskiego i angielskiego, jak przyszło mi na studia wyjechać to okazało się że mam całkiem niezłe problemy z porozumiewaniem się mimo iż gramatyke i słowinik umiałem doskonale, w 3 miesiące nadrobiłem zaległości na miejscu na tyle że spokojnie mogłem tam funkcjonować, do dzisiaj spotykam całą mase zwrotów i znaczeń regionalnych których wcześniej nie znałem. Pozatym na początku staraj sie oglądać filmy słuchać nagrań, na lekcjach lektor bardzo fajnie mówi powli wymawia wyraźnie nie używa skrótów uproszczeń, a w praktyce ma to się zupełnie inaczej. Doświadczenie jest najlepszą szkołą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENITO Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 On chce zdać maturę... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Sierpnia 2007 Systematycznosc to podstawa sciagnij sobie jakies podcasty tak jak dj mówi. Czytaj czasopisam , ogladaj filmy itp. Jesli nie wiesz jakiegos slówka to nie tumacz go na polski zamisz innym okresleniem niemieckim. Na poczatku okaze sie trudne ale przyniesie efekty. A na wakacje pojechac do niemieckojezycznego kraju i rozmawiac. To powinno byc na tyle a i nie zapomnij o gramatyce :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...