Skocz do zawartości
X800

Efektywna Nauka Języków Obcych.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wiem wiem, że są wakacje i taki temat jest trochę nie na miejscu, ale cóż :-P Do matury pozostały mi 3 lata, ale nie chcę się obudzić pół roku przed nią i kombinować jak ją "zaliczyć". Więc jaki sposób według Was jest najlepszy by trochę opanować język. Głównie chodzi mi o język niemiecki. Korepetycje dodatkowe raczej nie wchodzą w grę, bo często mi coś wypada i głupio bym tracił zajęcia. Pozostaje mi kurs językowy typu <KLIK> lub jakaś porządne książki. Odpadają też metody typu Sita, bo wydanie 1200 za kurs jest dla mnie nie do przeskoczenia. Jako takie podstawy języka już mam, bo uczę się 5 lat, ale mimo wszystko chcę zacząć od poziomu podstawowego.

Pozdro :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poleciłbym Ci moją eks :) Niezła jest z niemieckiego (tak, zbereźniki, z francuskiego też :P )

Polecam bardzo różne MP3 z kursami, słuchane 24h :) zasypiasz z tym, idziesz do sklepu, szkoły itp non stop.

Działa. Ja tak wkuwam Japoński

http://www.japanesepod101.com/

Edytowane przez djsilence

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak z niemieckim i na jakim poziomie chcesz zdawac, ale ang. na poziomie podstawowym jest do zdania bardzo dobrze bez przygotowania. 3 lata systematycznej i rzetelnej nauki z lekcji na lekcje i beda efekty. Najwazniejsze zeby nie oszukiwac samego siebie i sie poprostu uczyc!!

Od tak dla przykladu ja. Olewalem nauke jezyka, kombinowalem. Fakt 86% na maturze podstawowej to dobry wynik. I co z tego? Teraz 2 miesiace po maturze lapie sie na tym, ze nie znam poprawnej pisowni podstawowych slowek. Dlatego jak chcesz efektywnie (a nie efektownie) sie uczyc, rob to systematycznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie sam jak to jest z tym japońskim? Jakieś parę miechów temu "próbowałem" nauczyć się absolutnych podstaw chińskiego, jednak zapał ten szybko minął <_< Miało być tak 4 Fun i przez to, że mam znajomą posługującą się biegle tym językiem (mieszka w Niemczech).

Taki mały OT z tym związany. Jako, że poznaliśmy sie na niemiecko-polskiej wymianie, to gdy przyjechała do Polski chciała zadzwonić do rodziców do Chin. Nie pomyślałem o skypie, a o cenie roamingu z komy nawet nie chciałem myśleć :lol2: to zaproponowałem jej skorzystać z budki telefonicznej. Kupiliśmy kartę tel. na poczcie, znaleźliśmy budkę i karta o wartości 15 zł wystarczyła na.......... 25 sekund połączenia na chińską komórkę :blink:

EDIT:

Dzięki również za linka :)

Edytowane przez X800

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja tak z ciekawości zapytam.

Czy ktoś używał kursu SITA z angielskiego, bądź innego języka? :)

Zawsze byłem ogromnie ciekawy czy to choć trochę dziala...

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niemieckiego nie znoszę, nie wiem jak teraz się zdaje maturę, ale jedno wiem napewno. Jeśli zaczniesz wyczuwać intuicyjnie jaką formę zastosować to jesteś na 100% zdany.

Aha, przydatną umiejętnością jest wnioskowanie o znaczeniu słowa z kontekstu i "obchodzenia słówka na około" jeśli je zapomniałeś a chcesz pozostawić ten sam sens zdania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezyka najlepeij jest sie uczyc praktycznie.

Osluchanie z jezykiem jest najwazniejsze.

Sam mialem okazje uczyc sie praktycznie jezyka w anglojezycznej szkole. Duzo wiecej to daje niz idiotyczne wbijanie gramatyki i zero konwersacji.

Podstawy gramatyki sa potrzebne bo na maturze sie bardzo do tego przyczepiaja.

X800

ucz sie jezyka w szkole a potem praktycznie go uzywaj jadac do Niemiec wtedy da to spodziewane efekty dobrego poznania jezyka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mib dobrze prawisz, sam uczyłem się przez 4 lata w liceum francuskiego i angielskiego, jak przyszło mi na studia wyjechać to okazało się że mam całkiem niezłe problemy z porozumiewaniem się mimo iż gramatyke i słowinik umiałem doskonale, w 3 miesiące nadrobiłem zaległości na miejscu na tyle że spokojnie mogłem tam funkcjonować, do dzisiaj spotykam całą mase zwrotów i znaczeń regionalnych których wcześniej nie znałem.

Pozatym na początku staraj sie oglądać filmy słuchać nagrań, na lekcjach lektor bardzo fajnie mówi powli wymawia wyraźnie nie używa skrótów uproszczeń, a w praktyce ma to się zupełnie inaczej.

Doświadczenie jest najlepszą szkołą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Systematycznosc to podstawa sciagnij sobie jakies podcasty tak jak dj mówi. Czytaj czasopisam , ogladaj filmy itp. Jesli nie wiesz jakiegos slówka to nie tumacz go na polski zamisz innym okresleniem niemieckim. Na poczatku okaze sie trudne ale przyniesie efekty. A na wakacje pojechac do niemieckojezycznego kraju i rozmawiac. To powinno byc na tyle a i nie zapomnij o gramatyce :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi