Skocz do zawartości
petrumi

Sieć W Domu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Napiszę w tym dziale bo nie mam o tym zielonego pojącia i może tutaj ktoś mi po kroku wyjaśni jak zrobić sieć w domu.

Mam router Linsys WRT54GL to którego podlączyłem kablem PC oraz 2 laptopy przez WiFi. Co zrobić, żeby móc widzieć komputery w sieci? Chodzi przede wszystkich o przegrywanie plików.

Z góry dziękuje za wyczerpującą odpowiedź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komputery muszą być w tej samej grupie roboczej.

Najlepiej zainstaluj sobie Tootal Commander'a i tam gdzie wybierasz partycje wybierz coś takiego "/"global. I później wchodzisz w grupe roboczą i klikasz na nazwe komputera :)

Pamiętaj o udostępnieniu plików.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pingują się oba - po wyłączeniu windowsowych FW.

Na obu konta gościa są wyłączone. Z laptopa po wywołaniu IP stacjonarnego pojawia się okno do logowania, gdzie nazwa usera to "nazwa_stacjonarnego\Guest" ale hasła nie znam. W drugą stronę nawet tak nie ma. Na dodatek nie można zmienić nazwy usera przy logowaniu.

Edytowane przez petrumi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Włącz konto gościa powinno wtedy zadziałać. Sprawdź na komputerze (tym co się nic nie wyświetla) czy masz włączoną usługę serwer oraz czy masz doinstalowaną "Usługę udostępniania plików i drukarek...". To co napisałem powinno pomóc ,ewentualnie udostępniaj pliki przez serwer ftp jak nie możesz sobie poradzić z smb.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi