petrumi Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Witam. Napiszę w tym dziale bo nie mam o tym zielonego pojącia i może tutaj ktoś mi po kroku wyjaśni jak zrobić sieć w domu. Mam router Linsys WRT54GL to którego podlączyłem kablem PC oraz 2 laptopy przez WiFi. Co zrobić, żeby móc widzieć komputery w sieci? Chodzi przede wszystkich o przegrywanie plików. Z góry dziękuje za wyczerpującą odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Utworzyc siec?? Udostepnic foldery w ktorych bedziesz wymienial dane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrumi Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Oba komputery są w grupie MSHOME, na laptopie udostępniłem cały dysk C i nie wiem jak go zobaczyć ze stacjonarnego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 start uruchom \\ ip drugiego komputera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrumi Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 firewall na laptopie wyłączony, niestety wywołanie z PC \\192.168.1.103 nic nie daje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeck Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Komputery muszą być w tej samej grupie roboczej. Najlepiej zainstaluj sobie Tootal Commander'a i tam gdzie wybierasz partycje wybierz coś takiego "/"global. I później wchodzisz w grupe roboczą i klikasz na nazwe komputera :) Pamiętaj o udostępnieniu plików. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Komputery muszą być w tej samej grupie roboczej. Nie muszą i nigdy nie było takiej potrzeby zeby były. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Komputery w ogole sie pinguja?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrumi Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 (edytowane) pingują się oba - po wyłączeniu windowsowych FW. Na obu konta gościa są wyłączone. Z laptopa po wywołaniu IP stacjonarnego pojawia się okno do logowania, gdzie nazwa usera to "nazwa_stacjonarnego\Guest" ale hasła nie znam. W drugą stronę nawet tak nie ma. Na dodatek nie można zmienić nazwy usera przy logowaniu. Edytowane 11 Sierpnia 2007 przez petrumi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mernest Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Włącz konto gościa powinno wtedy zadziałać. Sprawdź na komputerze (tym co się nic nie wyświetla) czy masz włączoną usługę serwer oraz czy masz doinstalowaną "Usługę udostępniania plików i drukarek...". To co napisałem powinno pomóc ,ewentualnie udostępniaj pliki przez serwer ftp jak nie możesz sobie poradzić z smb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
petrumi Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2007 w jedną stronę zadziałało przy użyciu TCM. Thx za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...