Grzechu Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Więc tak: Potrzebuje wydajnego i cichego zarazem chłodzenia dla CPU (3.2Ghz na codzien napięcie standardowe - 1.325V), NB i GPU. O ile nie mam problemu z doborem elementów do chłodzenia NB i karty graficznej: NB: Thermalright HR-05 Chipset cooler bądź HR-05 IFX GPU: Thermalright HR-03 Plus - tu akurat niestety nie ma innej opcji To mam pewien problem z dobraniem czegoś na CPU. Myślę nad Thermalright Ultra-120 zwykła bądź eXtreme Chciałbym, żeby wszystko się zmieściło na mojej płycie (Asus P5B Deluxe) Zależy mi na ciszy (pojęcie względne) więc mam już przygotowane 3 x Scythe S-Flex 800RPM, które chciałbym wykorzystać do chłodzenia elementów oraz mam 3 inne wentylatory 120mm (bardzo ciche przy ok 700RPM) które miałyby za zadanie utworzyć odpowiedni obieg powietrza w obudowie. Zasilacz to Cooltek o TAKI, w środku siedzi cichutki PAPST. Mam dużą obudowę więc o miejsce się nie martiwe jako takie, gorzej ze zmieszczeniem samych radiatorów na płycie. Obudowa ma dodatkowy wlot powietrza z boku (na wysokości karty graficznej) oraz specjalne ramię w tym miejscu do zamocowania wentylatora 120mm. Jeśli chodzi o obieg powietrza to ogólnie plan jest taki żeby pierwszy wentylator dmuchał powietrze do środka obudowy z zewnątrz (z przodu), drugi wyciągał powietrze z tyłu budy na wysokości procesora no i teraz mam problem bo dodatkowo wentylator z zasilacza wydmuciach!e powietrze na zewnątrz więc żeby była jako taka równowaga miałem zamiar zastosować wentylator na wysokosci karty graf. jako wlotowy - tylko pytanie czy nie zakłuci to prawidłowego chłodzenia karty graf. (trzeba pamiętać o tym, że na HR-03 będzie dmuchać jeden z S-flexów - aha radiator będzie "odwrócony" - konstrukcją do dołu. Tak więc potrzebuje porady odnośnie dobrania czegoś dobrego na CPU (jeśli jest coś tańszego, niewielkiego, wydajnego i nie potrzebującego dużego przewiewu to chętnie się zainteresuje :) ) Oraz porady odnośnie obiegu powietrza w budzie. No i przydatne byłyby informacje na temat tego czy dane elementy chłodzenia nie będą ze sobą kolidować na mojej płycie głównej. Pozdrawiam i z góry wielkie dzięki za jakiekolwiek rady! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2007 (edytowane) uzywam TR SI-128 na p5b deluxe z wiatrakiem scythe 800 rpm i sprawuje się bdb, polecam chłodzenie, na tej mobo lepszym wydaje mi sie chłodzenie z poziomo ustawionym wiatrakiem (względem mobo), chłodzi przy okazji radiatory na mosetach (boczny i górny) i po części nawiewa na ramy i nb (tu mam zamontowany hr-05) odległość między SI-128 a HR-05 wynosi na oko 5 mm może troche wiecej, nic nie koliduje z kondkami na mobo Czy jak bedziesz montował na NB HR-05 to ucinasz heatpipe przy radiatorze na mosfetach ? tak to wyglada u mnie na gpu też za max tydzień wyląduje hr-03 rev. A Edytowane 18 Sierpnia 2007 przez romek-o Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2007 TR SI-128 Czy jak bedziesz montował na NB HR-05 to ucinasz heatpipe przy radiatorze na mosfetach ? - nad tym radiatorem też się zastanawiłem (cena i fakt, że chłodzi inne elementy na mobo) - nic nie będe ucinał - tak naprawde to ten radiator na mosach chłodzi poprzez heatpipe NB a nie jak większość myśli mosfety (choc i po częsci tak jest) Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 18 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Sierpnia 2007 (edytowane) A więc Grzechu :) jeśli chodzi o CPU to nic rewolucyjnego nie wymyśle. Jak kupować Thermalright Ultra-120 to tylko Extreme - coolerek wg mnie jest za drogi i jeśli koś chce przeznaczyć trochę mniej kasy to nieśmiertelny Scythe Mugen(Infinity) będzie ok ;). Cisza(Scythe S-Flex 800RPM) i wydajność będzie stać na najwyższym poziomie. Thermalright Ultra-120 Extreme królem wydajności jest, ale za jaką cenę. Jeśli chcesz kupić coś w stylu SI-128 to bardzo dobrym wyborem będzie Enzotech Ultra-X, ale w PL chyba jest niedostępny :unsure: Jak zdecydujesz się na kupno Xtreme to zapewne będziesz musiał zrobić "moda" bo chłodzenie będzie(?) latać na boki :( proponuje zrobić coś takiego: Co do chipsetu to HR-05 IFX vs HR-05 powinny w konfrontacji wypaść podobnie. ps dobrze, że ja teraz nie kupuje gratów :D Edytowane 18 Sierpnia 2007 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 No ok powiedzmy, że "klocki" mam wybrane. A co z obiegiem powietrza w dużej budzie? Wystarczą 2 wentylatory 120mm@800RPM - jeden z przodu (wlot) drugi z tyłu (wylot)? No i czy warto dawać nawiew z boku (na wysokości karty graf.) - nie zakłuci to chłodzenia karty, ani prawidłowego obiegu powietrza? Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 (edytowane) Najprościej byłoby, gdybyś podał co to za obudowa oraz jakie to są wentylatory - te trzy po 700rpm każdy :rolleyes: Ale już nie narzekam ;) i ad rem: Jeśli miałbyś polegać również na mojej opinii to ja bym starał się Cię utwierdzić w wymianie chłodzenia płyty głównej - co by uniezależnić się od horyzontalnie nad płytą ustawionych radiatorów CPU. Niepotrzebnie czyni bałagan w wentylacji wnętrza. Korzyścią płynącą z wejścia na rynek HR-05 IFX i jego odpowiednika SLI jest fakt, że ich starsi bracia potanieli. HR-05 jest już do dostania za 66zł. W przypadku wyboru między Ultrą120A a Ultrą120 eXtreme to wobec dość niewielkiej różnicy w skali całej ceny (ok. 20zł) polecałbym Ci tę drugą. Szczególnie, że po prostu zapewni lepszą wydajność. Nie zawsze modyfikacja wskazana przez Cavarra jest potrzebna, aczkolwiek trzeba się liczyć z tym, że może być. Czy Infinity/Mugen czy Ultra120... nie wiem jak Ty, być może Cię to trąca, ale montować HR-03 oraz HR-05 obok tego klocka od Scythe... nie... to nie pasuje ;) Biorąc pomiary Romka-o za dobrą monetę - Ultra120 powinna się zmieścić obok HR-05 niemal na styk, o ile zostanie ustawiona pionowo. W moim odczuciu, aby poprawić oddawanie ciepła przez radiator procesora, który nie będzie rozpieszczany przez przesadny ruch powietrza, warto dokupić jeszcze taki tunel. Jest on co prawda zaprojektowany do HR-01, ale da się go nieco naciągnąć na większą Ultrę120. Gwoli ścisłości fotka: Jeśli zaś chodzi o samą już wentylację to warto wiedzieć jak dokładnie umieszczony jest otwór boczny na wentylator 120mm przy karcie graficznej. A także dobrze byłoby wiedzieć co masz za płytę główną by ocenić czy HR-03 Plus zmieści się tak, by radiator z wentylatorem znajdował się od wierzchniej strony karty... co byłoby korzystniejsze chyba. Można byłoby bowiem zamontować wentylator na bocznej ściance jako wtłaczający powietrze do wewnątrz. Gdyby zaś radiator HR-03 z założonym nań wentylatorem miał znajdować się mniej więcej w połowie wysokości bocznego wentylatora to lepiej byłoby go uczynić wypompowywującym powietrze nazewnątrz - co by ciepłe powietrze spod karty było od razu usuwane nazewnątrz. Scythe S-Flex 800rpm warto umieścić na tylniej ściance i połączyć go z Ultrą120 tunelem, na niej również zamontować Scythe S-Flex oraz na wentylatorze pompującym powietrze do wewnątrz. HR-03 oraz boczny wentylator jako mniej znaczące dla całej wentylacji lepiej zostawić tym słabszym siedemsetkom. Tyle, póki co, ode mnie :) Mam nadzieję, że choć trochę byłem pomocny. Pozdrawiam serdecznie! P.S. Jeden wentylator, o ile dobrze liczę, pozostanie wtedy bez przydziału... ale lepsze to niż montować go jeszcze z boku, na wysokości CPU. No chyba, że znajdzie się jeszcze jakieś miejsce na wierzchniej ściance obudowy, tj. suficie... hmm.... :rolleyes: Edytowane 19 Sierpnia 2007 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
romek-o Opublikowano 19 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2007 płyta to p5b deluxe (napisane w 1 poście), tunel chyba spowoduje drastycznie zmniejszenie nawiewu na sekcje zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 płyta to p5b deluxe (napisane w 1 poście), tunel chyba spowoduje drastycznie zmniejszenie nawiewu na sekcje zasilania.A czy jest to aż tak niezbędne? U mnie funkcjonuje to bez żadnego nawiewu przy mniejszych radiatorach :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 (edytowane) Obudowa to Lian-Li G70B LINK Oprócz S-Flexów mam wentylatory właśnie lian-li - jak mówiłem przy ok 700-800 obrotach wystarczająco dla mnie ciche - sztuk 3 Dzisiaj zamówiłem radiatory Thermalright (Ultra120 Xtreme, HR-05, HR-03 Plus) W tej budzie jest możliwość zamontowania 2 ramion dla wentylatorów jak widać to w linku powyżej (na dole strony animacja). Tylko ja mam inny troche plan: -Z przodu obudowy na dole wlot (went. lian-li 120mm@700rpm), z tyłu (u góry) wylot - również taki sam wentylator - mocowane za pomocą kołków Xthermal, więc drgań nie będą przenosić na obudowe. -1 S-Flex idzie na Ultre120 -2 S-flex idzie na HR-03 -3 S-Flex idzie na allegro :lol: no chyba, że znajde mu inne miejsce A co do tego ramienia na wysokości karty graf. to będe robił testy co jest bardziej korzystne. Jeśli macie jeszcze jakieś propozycje odnośnie wentylowania obudowy to chętnie wysłucham. Trzeba pamiętać, że PAPST w zasilaczu wydmuciach!e powietrze na zewnątrz obudowy (zasilacz u góry) Pozdr. i z góry dzięki. Edytowane 20 Sierpnia 2007 przez Grzechu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Moja propozycja to jeden wiatrak w zasilaczu, drugi na gf8800 @500rpm Widze, ze bedzie drugi projekt spod znaku Thermalright ;) Musze uaktualnic zdjecia w moim c'n'q :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Moja propozycja to jeden wiatrak w zasilaczu, drugi na gf8800 @500rpm Widze, ze bedzie drugi projekt spod znaku Thermalright ;)No wtedy rzeczywiście byłoby cicho (pod warunkiem, że nie podłącze HDD :lol: ) Ale obawiam się o temp. tym bardziej, że zarowno procesor jak i karta graf. kręcone (nie dużo ale jednak) S-Flexy mam kupione już dawno więc wypadałoby je wykorzystać - te wentyle lian-li mogą leżeć. Pytanie tylko co się dobrze sprawdzi przy zadowalającej ciszy i wydajności - widze, że pozostaje mi testować :rolleyes: Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2007 Zrobisz jak uważasz Grzechu :rolleyes: Aczkolwiek polecam w miejscach newralgicznych dla wentylacji obudowy, tj. na tylniej i przedniej ściance, zastosować mocniejsze wentylatory spośród dostępnych. Mają bowiem ważniejszą rolę aniżeli bezpośrednie dmuchanie na radiator CPU oraz GPU. Tym ostatnim nie zrobi wielkiej różnicy czy 700 czy 800rpm, natomiast w wentylacji całego układu może mieć to znaczenie poważniejsze. Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aka_rock Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Jak zdecydujesz się na kupno Xtreme to zapewne będziesz musiał zrobić "moda" bo chłodzenie będzie(?) latać na boki :( proponuje zrobić coś takiego: Czyli śrubkę wkręcamy w 2 blaszki mocujące, a pomiędzy podstawką coolera a tymi mocowaniami połączonymi śrubką dajemy uszczelkę? :P Jeśli czegoś nie zrozumiałem to napisz o co biega w tym :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2007 Czyli śrubkę wkręcamy w 2 blaszki mocujące, a pomiędzy podstawką coolera a tymi mocowaniami połączonymi śrubką dajemy uszczelkę? :P Jeśli czegoś nie zrozumiałem to napisz o co biega w tym :rolleyes:Dokładając podkładkę zwiększasz dystans między mocowaniem a podstawą Ultry = zwiększasz docisk całego radiatora do CPU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Dzisiaj odebrałem ostatnią zabawkę tj. Ultre-120 Extreme Tak to wygląda po złożeniu: Musze jeszcze troche pobawić się z kablami (oploty) i ogólnie z estetyką, wyłożyć obudowę pianką, wyciszyć dysk no i niestety zdemontować Ultrę-120 i dać jakąś podkładkę pod zapinkę :? bo troche lata na boki i ma to swoje odzwierciedlenie w temperaturach. PS jakieś propozycje? Pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 28 Sierpnia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Sierpnia 2007 (edytowane) Powiem tak - jestem zachwycony. Bez dwóch zdań - pięknie to wygląda w środeczku. I ten porządeczek... i Thermalright... i ta obudowa. :plum: Kurcze, aż się nie mogę doczekać zaprezentowania swojej obudowy po gruntownej wymianie wentylacji :rolleyes: Ale mi to się dostanie za obudowę hlip hlip :( ;) Edytowane 28 Sierpnia 2007 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Copper Opublikowano 3 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2007 Wiesz Grzechu... jeszcze tylko wymienisz radiatorki na pamieciach na Thermalright-y i bedziesz moim idolem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...