Skocz do zawartości
Fidel

Problem Z Enermaxem :[

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

moj aktualny konfig:

A64 venice 3000

DFI lan party nf4

2gb ramu

geforce 7600gt

a calosc zasila enermax EG365AX-VE ma juz swoje lata chyba pięć :] 3 u mnie (zasilal to co w sigu ledwo juz przy tym zipał jak podkrecalem) a wczesniej byl u turzola i cos mi sie wydaje ze u niego tez sie nie nudzil:P

i teraz w nowym konfigu jak mam wszystko na def to idzie ok i 3d i primey itp

jak ustawie procka na 2400 (bez zmiany vcore) to i prime i goldmemory potrafia chodzic po 4 i wiecej bez zadnych anomali

ale jak wlacze cos co wymaga akceleracji z jakimis duzymi efektami (czyli obciazenie grafy) to freez i kupa:[ dodam ze jak mam kompa na defie to moge obciazac grafe itp i nic sie nie dzeje.

i teraz mam pytanie czy to moze byc zasilacz?

ps. mobo mam podpiete przez wtyczke 20pin a nie tak jak powinnno byc 24 ale powpinalem dodatkowe molexy, fdd i to 4 pin p4 wiec powinno byc ok.

ps2. z moich obserwacji nic sie nie przegrzewa, napiecie na mostku podnsilem nic nie dalo

ewentualnie jak by to byl zasilacz to czy Amacrox Warrior AX400-PNF da sobie z tym rade i pozwoli w przyszlosci zainstalowac jakas mocniejsza grafe (8800) i dwa rdzenie? a jak nie to co w rozsadnej cenie wybrac:P

Edytowane przez Fidel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wracajac jeszcze do enermaxa mojego to zrobilem pomiary moze ktos z was cos z nich wywnioskuje

3,3V i 5V sa w normach tzn odchylki nie wieksze niz 0,04 a różnice load a idle sa w granicach 0,01V czyli ich nie ma praktycznie

za to linia 12V ma miedzy wiązkami luzna a podlaczona do mobo różnice 0,05V

jak równiez na tej podlaczonej do mobo co ma niby podagac w zasilaniu grafy idle - 11,97 stress - 11,87 czyli kurde chyba za duzo:[

a zasilka ma 26A na 12V :[ czyli wiecej niz ten huntkey:] moze da sie ja jakos reanimowac tylko co sie tam moglo zepsuc? kondensatry sie mogly wylac czy ki czort:[ stary komp z siga ciagnol z 12V tyle ze napiecie spadalo do 11,84 na nieobciazonej wiązce a bylo stabilnie

wszystko miezone miernikiem zasilanym z sieci starym polskim firmy POLMED

Edytowane przez Fidel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wracajac jeszcze do enermaxa mojego to zrobilem pomiary moze ktos z was cos z nich wywnioskuje

3,3V i 5V sa w normach tzn odchylki nie wieksze niz 0,04 a różnice load a idle sa w granicach 0,01V czyli ich nie ma praktycznie

za to linia 12V ma miedzy wiązkami luzna a podlaczona do mobo różnice 0,05V

jak równiez na tej podlaczonej do mobo co ma niby podagac w zasilaniu grafy idle - 11,97 stress - 11,87 czyli kurde chyba za duzo:[

a zasilka ma 26A na 12V :[ czyli wiecej niz ten huntkey:] moze da sie ja jakos reanimowac tylko co sie tam moglo zepsuc? kondensatry sie mogly wylac czy ki czort:[ stary komp z siga ciagnol z 12V tyle ze napiecie spadalo do 11,84 na nieobciazonej wiązce a bylo stabilnie

wszystko miezone miernikiem zasilanym z sieci starym polskim firmy POLMED

Wyciąg z normy ATX v2.2

napięcie | tolerancja | min napięcie | normalne | maksymalne

12V1 | +/-5% | +11.40V | +12V | +12.60V

12V2 | +/-5% | +11.40V | +12V | +12.60V

Edytowane przez tuberman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tuberman -> norma normą a zwisa lapie:[

a co do tabliczki to wydaje mi sie ze taka firma jak enermax nie klamie na swoich tabliczkach

ale nie otym co byscie zrobili na moim miejscu zmienili zasilacz?

Jak masz jakiegoś znajomego z dobrą zasiłką to wypożycz od niego na parę godzin na testy , jak nie to kup nowy zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi