Skocz do zawartości
stasimon

Problem Z Robakiem Butsur.b Na Winxp

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam problem z pewnym robakiem pod WinXP, system postawilem na nowo, zaraz po tym zainstalowalem Nod32 i zrobilem aktualizacje definicji, po tym pelny skan i w paru miejscach, na kazdej partycji pojawia mi sie w Nod32 takie cos:

Zbiór C:\WINXP\MS32DLL.dll.vbs jest zainfekowany - robak VBS/Butsur.B.

tak samo znajduje na partycjach C, D, F - wybieram USUN ZBIOR i wyskakuje ze zbior zostal usuniety, niestety zaraz po ponownym skanowaniu te same bledy! czy to mozliwe ze Nod32 blednie sygnalizuje problem? a gdy podepne zewnetrzny dysk na USB nie moge go otworzyc przez podwojne klikniecie bo wyskakuje jakis problem ze zbioremMS32DLL.dll... :mur:

drugi moj problem polega na tym, ze co jakis czas na swiezej wersji WinXP (raz w miesiacu?) nagle cokolwiek robie uzycie procka wskazuje mi 100% i komp muli! ostatnio zdazylo sie to 3 dni temu! pomaga tylko instalacja od nowa windowsa! nie jest to problem z virusem bo instalowalem system na innym dysku i potem skanowalem ten z walnietym systemem i vira nie bylo... wiec co to moze byc?

pzd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proszę mi tu nie odsyłać do konkurencji. Wiem, że Picasso to zdolna dziewczyna, ale użytkownik pytał tutaj.

1. Czy jest zainstalowany Service Pack 2?

2. Jakiej przeglądarki używasz?

3. Włącz kompa w trybie awaryjnym i wtedy skanuj.

4. Wyszukaj pliki wscript.exe i cscript.exe na dysku C. Skopiuj obydwa na dysk D. Następnie usuń wszelkie ich kopie na dysku C i uruchom ponownie Windows. To powinno zablokować rozmnażanie się robaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: ULLISSES

Przeciez to infekcja z pendrive'a, wystarczy uzyc combofix.

> 1. Czy jest zainstalowany Service Pack 2?

Zapewne nie ma skoro co chwile psuje system.

> 2. Jakiej przeglądarki używasz?

Zapewne IE.

> 3. Włącz kompa w trybie awaryjnym i wtedy skanuj.

e tam.

> 4. Wyszukaj pliki wscript.exe i cscript.exe na dysku C. Skopiuj

> obydwa na dysk D. Następnie usuń wszelkie ich kopie na dysku C i

> uruchom ponownie Windows. To powinno zablokować rozmnażanie się

> robaka.

Swietna rada ;>

Do tego watek jest w zlym dziale forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi