Zigi Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Moderator jak najbardziej za :P Może ktoś ma trochę czasu i chce odpracować % lub przysłużyć się do rozwoju forum? [; Od samego początku nie interesowały mnie plazmy, ani LCD, bo nie było potrzeby zmieniać, teraz jak przyszło coś wybrać to nawet żadnych podstaw nie miałem, żeby szukać. Myślę, że wiele osób podobnie i stąd przydałby się taki FAQ. W każdym razie mój wybór stanął teraz już na plaźmie: Philips TH-37PV70PA (42PV70PA) lub Samsung PS-42Q91H. Wybiorę w zależności od dostępności raczej już. Nad LCD jak najbardziej myślałem, ale ciężko w okolicach 4k znaleźć coś z odświeżaniem rzędu 100Hz. Więc jedynym wyborem jaki bym miał, to chyba Toshiba 37X3000P, która ma Full HD tyle, że odświeżanie 50Hz :| Myślałem, że troszkę szybciej schodzi w wyborem tv... A myślisz że to 100Hz w przypadku LCD aż tak dużo daje? To nie jest zwykła bańka gdzie faktycznie ma kolosalne znaczenie. Nie ma to jak wdrożyć technologię dzięki której tv będzie można drożej sprzedać. Można się się kierować niskim poziomem czerni, jakością kolorów (acz tak naprawdę nie jest wcale źle) ale 100Hz w tym przypadku to bajer. Współczesne Tv mimo że 50 Hz w okolicach 4k nie smużą chyba że zamiast sygnału podasz im zakłócenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 narcyz stoje przed tym samym problemem co ty:P Tylko że teraz panasonic jest dość znacznie przeceniony. Powiedzcie mi jedno bo praktycznie parametrami ten samsung i panas różnią się chyba tylko kontrastem.Pierwszy ma 15000:1 a drugi 10000:1. Czy tu im więcej tym lepiej? Im więcej czytam tym bardziej nie wiem co wziąć a w piątek mamy kupić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 A myślisz że to 100Hz w przypadku LCD aż tak dużo daje? To nie jest zwykła bańka gdzie faktycznie ma kolosalne znaczenie. Nie ma to jak wdrożyć technologię dzięki której tv będzie można drożej sprzedać. Można się się kierować niskim poziomem czerni, jakością kolorów (acz tak naprawdę nie jest wcale źle) ale 100Hz w tym przypadku to bajer. Współczesne Tv mimo że 50 Hz w okolicach 4k nie smużą chyba że zamiast sygnału podasz im zakłócenia.Hmm, niestety chwilowo nie mam czasu na pójście do jakiegoś sklepu porównać, natomiast opieram się na opiniach, które to właśnie mówią o smużeniu. Niestety jak widać są bardzo podzielone zdania, a osoba która sama nie sprawdzi jest "lekko" zagubiona. narcyz stoje przed tym samym problemem co ty:PWiem, gdzieś mi się przewinął na innym forum Twój nick ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zigi Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Hmm, niestety chwilowo nie mam czasu na pójście do jakiegoś sklepu porównać, natomiast opieram się na opiniach, które to właśnie mówią o smużeniu. Niestety jak widać są bardzo podzielone zdania, a osoba która sama nie sprawdzi jest "lekko" zagubiona. Niestety tak naprawdę nie jesteś w stanie inaczej dokonać dobrego wyboru niż przespacerować się do sklepu. I odradzam tu markety ze względu na specyficzne oświetlenie. Potrzebne ci miejsce gdzie mniej więcej warunki oświetleniowe są zbliżone do tego co masz w domu i w dodatku gdzie możesz sie w spokoju pobawić ustawieniami przy współpracy kumatego sprzedawcy. Kupować tam nie musisz :). Na LCD samsunga 82B smużenie jest niezauważalne chyba że podasz słaby jakościowo sygnał (śnieżek, odbicia itp) wtedy układy tv głupieją ale i tak nie jest to typowe smużenie. A i proponuję odpowiedzieć sobie na pytanie ile razy oglądasz zbiór bardzo jasnych (białych) punktów na ciemnym tle (czarnym lub mocno granatowym) aby przejmować w ogóle smużeniem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Najlepszym sposobem jest prezentacja w domku ;) Co do Samsunga w wersji Q - wiele osob zauwaza na nim gorsze odwzorowanie bieli niz na wersji C. Ma ona letko niebieskawo-rozowy odcien spododowany dodatkową warstwa antyefleksyjna. Z drugiej strony te TV tak i tak idealnie nie odwzorywuja kolorow, wiec na male odchylenia trzeba sie zgodzic. Dodatkowo w wersji Q mamy o jedno wejscie hdmi wiecej i opcje Movie Plus poprawiajaca obraz w filmach (niby). Prawdopodobnie wybralibysmy wersje Q gdyby nie ta super promojca w MM. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 (edytowane) up) jesli ten movie + to tzw "poprawa filmów" to przydatna funkcja w moim też jest poczatkowo obraz wydaje sie przesuwać tak suuuper płynno-dziwnie ale później się przyzwyczaja człowiek i wygląda fajnie co do wyboiru LCD to na przuykładzie "wad" mojego podam wam na co uważać : -gradientacje kolorów -czerń -możliwości kalibracji (z fatalnych barw samsunga fabrycznych można zrobić baaardzo ładne :) -czerń( u mnie jest ładna przy 45-50 jasności w opcjach i podświetlaniu na poziomie 3/10) Co do 100hz to nie wiem co to ma dawać w LCD ultra-płynność daje ta niby poprawa filmów (bez niej też nic nie haczy), nic nie migocze... Co do smużenia do wiekszość nowych LCD jest robione na pva/s-pva z 8ms GTG i naprawde wątpie żeby to coś dało to 100hz, poza tym jakoś nie udało mi się zauważyć smużenia nie usiłując tego zrobić na siłe... Kolejna rzecz to nie sugerować się firmowymi testami(mam namyśli np philipsowe dema na płynność) i specyfikacjami takimi jak kontrast rzędu 15000... to jest dynamiczny shit który służy do... włączenia :) powód ? choćby twarze i skóra człowieka na filmach. Co do kontrastu to większość ma go rzędu 1000:1... edit zaczełem pisać poradnik Edytowane 12 Grudnia 2007 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 A jaka jest super promocja w MM bo nawet nie wiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 (edytowane) A więc (eh miałem nie zaczynać zdań od a więc...) napisałem taki poradnik w wersji 0.0000001 pre release alpha :) mam nadzieje że uda się nam to ulepszyć i wykozystac. update wersja 0.1 dodane tagi,zdjecia pogladowe, kategoria co kupić i kilka pozycji, poprawione kategorie, lekka korekta gramatyczno/składniowa :) Kupujemy telewizory CRT/LCD/PLAZMA W związku z wieloma problemami odnośnie wyboru telewizora stworzony zostaje ten oto poradnik. Jego celem jest pomoc w wyborze telewizora. 1. Rodzaje oraz wady i zalety różnych typów TV . Współczesne telewizory dzielą się na kilka typów, są to CIEKŁOKRYSTALICZNE, PLAZMOWE, KINESKOPOWE, TYLNO-PROJEKCYJNE i PROJEKTORY, my zajmiemy się pierwszymi trzema. Ciekłokrystaliczne (LCD) » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « LCD- wyświetlacze ciekłokrystaliczne, obraz na nich wyświetlany polega na przepuszczaniu bądź nie światła ze źródła które jest umieszczone za matrycą- zazwyczaj jest to jarzeniówka, rzadziej zdarzają się diody LED a dają one wyższy kontrast i lepszą czerń.Wady technologii:- w gorszych matrycach (TN) fatalne kąty widzenia- w starszych matrycach występuje smużenie- słabe sygnały analogowe SD (Np. kablówka) wyglądają dość marnie- w większości czerń jest znacznie mniej „głęboka” niż w konkurencyjnych technologiach- występują tzw. „martwe lub stale aktywne piksele” zazwyczaj od 0 do kilku na początku użytkowania, nie są one wielkim problemem gdy jest ich więcej można wymienić TV- niektóre modele maja nierównomierne podświetlanie- w wielu modelach przejścia tonalne kolorów są skokowe (widoczne rozgradientowanie)Zalety :- dostępne małę matryce - niższa od plazm cena- idealna ostrość- zajmują niewiele miejsca- nadają się zarówno do HD jak i konsoli czy komputera- nie występuje na nich wypalanie ekranu- nie migoczą-niski pobór energiiNa co zwrócić uwagę kupując :- kąty widzenia, jeśli patrząc od dołu obraz przechodzi w negatyw możemy sobie taki telewizor podarować, świadczy to o tym że jest na matrycy TN która nie nadaje się do tego- odwzorowanie czerni, warto włączyć czarną plansze i przy normalnych ustawieniach obrazu sprawdzić jak wygląda czerń czy jest głęboka i nie świecie - czas odpowiedzi, warto zobaczyć ruch jeżeli podczas normalnych scen smuży znaczy to ze jest w nim stara matryca- jakość kolorów i ich tonacja, warto włączyć obraz gradientu i sprawdzić jak się prezentuje- wygląd obrazu SD- trzeba pamiętać że wygląd obrazu w dobrze oświetlonym sklepie będzie inny niż w domuCzym się NIE sugerować:-danymi technicznymi dotyczącymi kontrastu, czasu odpowiedzi itp.… są one zazwyczaj z kosmosu…-testami pochodzącymi od producentów TV oraz demówkami tego samego pochodzenia Plazmowe (PDP) » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « PDP- technologia polegająca na wyświetlaniu obrazu za pomocą mieszaniny gazów szlachetnych Xenonu i Neonu oraz luminoforu. Ze względu na techniczne ograniczenia wielkości „komórek” ekranu w które wtłaczany jest gaz stosuje się ją do większych wyświetlaczy. Idealna do telewizji.Wady :- brak dostępnych małych matryc- wypalanie się statycznych obrazów- wysoka cena- ostrość nie jest idealna- niska rozdzielczość w mniejszych panelach - ciężar- z bliska wyglądają nieciekawie- niektórzy zauważają na nich migotanie obrazu (porównuwalne z CRT 75Hz)Zalety:- idealne odwzorowanie miliardów kolorów - żywy kontrastowy obraz- brak smużenia- zajmują mało miejsca- słabej jakości obraz wygląda lepiej niż na LCDNa co zwrócić uwagę kupując :- ostrość obrazu przy źródle HD- ilości przepracowanych godzin (sprawdza się w menu serwisowym) często na sklepie stoją powystawowe telewizory-ewentualne wypalone obrazyCzym się NIE sugerować:-testami pochodzącymi od producentów TV oraz demówkami tego samego pochodzenia Kineskopowe (CRT) » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « CRT– przemijająca technologia, polegająca na wyświetlaniu obrazu za pomocą odchylania wiązki elektronów pobudzającej luminofor do świecenia. Idealna do SDWady:- duży pobór energii - ogromne gabaryty i waga- nieostry obraz- modele bez „100hz” migoczą- tragiczna geometria obrazuZalety :- bardzo dobre odwzorowanie kolorów- słabej jakości obraz wygląda na nich po prostu ładnie- nie wymagają zbyt wielkiej konfiguracji- bardzo niska cena- w razie uszkodzenia po gwarancji naprawa jest zazwyczaj taniaNa co zwrócić uwagę kupując :- geometrie obrazu- ostrość obrazu- jeżeli kupujemy używany na ewentualne przebarwienia i nieostrości w rogach oraz n poziom ustawień- jeśli TV świeci dobrze przy niemalże maksymalnym kontraście i jasności znaczy to że niedługo zaliczy zgon i należy go omijaćCzym się NIE sugerować:- dźwiękiem rozgrzewającego się ekranu i włączania / wyłączania (cewka go wydaje nie oznacza problemu) 2. Wybieramy właściwy telewizor. Do czego chcemy używać telewizora - co się najlepiej nada. » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « a) jeżeli chcemy oglądać kablówkę najlepszym wyborem będzie CRT o proporcjach ekranu 4:3 obraz z kablówki będzie na nim najlepszy, możemy też kupić używany starsze CRT’ki miały znacznie lepszy obraz od nowych i są polecane, za niewiele będziemy mieli fajny telewizor b) Jeżeli oglądamy filmy DVD/ DIV-X najlepszym wyborem będzie CRT o proporcjach ekranu 16:9, nada się też niezbyt duża plazma. c) Jeżeli chcemy oglądać telewizje HD oraz w przyszłości filmy BD / HDDVD powinniśmy zainteresować się LCD lub PLAZMĄ – plazma będzie bardziej użyteczna w salonie gdzie patrzy się na nią z większej odległości natomiast LCD w małych pomieszczeniach.d) Jeżeli jesteśmy graczami (konsole, PC), lub chcemy mieć duży ekran do komputera polecany jest LCD taki ekran zapewni nam idealną ostrość ważną przy graniu czy pracy PC.e) Jeżeli potrzebujemy TV do kuchni czy WC to powinniśmy nabyć małego LCD’ka (uwaga nie marketowy szajs z tesco...) lub jeżeli nie możemy dużo wydac i mamy troche więcej miejsca to CRT, do kuchni warto kupić TV z szybą na ekranie ( w przypadku LCD) z logicznych powodów … tłuszczu i brudu który może zniszczyć matryce, a sczefgólnie czyszczenie po nim. Rozmiar telewizora. » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Tu dużo zależy od tego jak daleko siedzimy od TV oraz oczywiście o zasobności naszego portfela :-) w małych pomieszczeniach gdzie ogląda się TV z odległości 2-3m wystarczy ekran 30 paro calowy, do większych można zainwestować w znacznie większe ekrany. Ważne jest tez żeby nie kupować najniższych jakościowo modeli z dużymi przekątnymi bo jak wiadomo im większy ekran tym bardziej widać niedociągnięcia. Rozdzielczość, HD ready, i inne techniczne/marketingowe "bzdety" » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « Full HD (rozdzielczość 1920/1080 w trybie progresywnym) jest opłacalne tylko i wyłącznie przy ogromnych 50+ calowych telewizorach oglądając programy z normalnej odległości nie zauważymy różnicy… znacznie bardziej niż Full HD warto spojrzeć na właściwości naszego telewizora… jakość kolorów itp. Jeżeli w przyszłości zamierzamy oglądać filmy BD / HDDVD warto sprawdzić czy nasz potencjalny nabytek przyjmuje sygnał 1080p nie musi go wyświetlać ale powinien przyjmować. 100hz technologia konieczna w telewizorach CRT jednak została dodana do LCD’ków podobno poprawia płynność obrazu, jak jest naprawdę ? Najlepiej ocenić samemu moim zdaniem bardziej warto skupić się na innych aspektach ekranu. Kupowany ekran LCD / PLAZMA powinien mieć przynajmniej 2 złącza HDMI, przy plazmie należy kupować panele z rozdzielczością min 1024/768(lub 720) choć polecane są 1366/768, natomiast przy LCD 1366/768. Co kupić za xxxx zł LCD » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « do ~3000 zł - Samsung LE32R82b lub LE32R81Bdo ~4000 zł - JVC 32P80 PLAZMA » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « do ~6000 zł - Samsung PS-50Q91H CRT » Naciśnij, żeby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler... « do ~1600zł - Samsung WS-32Z429T lub WS-32Z419T lub WS-32Z409T HD Ready !do ~2300zł - Philips 32PW9551 (praktycznie nie do dostania nowy ) HD Ready ! Plany na… później uporządkowanie tego, korekta pod względem formy, polecane modele, nie polecane marki, kable, dbanie o telewizory, rozgrzewanie plazm i zapobieganie wypalaniu + link do filmu do tego, recka mojego samsunga. No to tyle prośba do Was to przeczytanie i konstruktywne komentarze co dodać ująć poprawic , za takie typu OK, fajne, hipermastablasta albo szajs, dno , długie i do [gluteus maximus] podziękuje… Prośba do Was nr. 2 to jeżeli ktoś ma jakieś TV pasujące do tego zagadnienia to miło by było gdyby napisał pokrótce recenzje uwzględniając wady i zalety. Edytowane 13 Grudnia 2007 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aldam Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 A myślisz że to 100Hz w przypadku LCD aż tak dużo daje? To nie jest zwykła bańka gdzie faktycznie ma kolosalne znaczenie. Nie ma to jak wdrożyć technologię dzięki której tv będzie można drożej sprzedać. Można się się kierować niskim poziomem czerni, jakością kolorów (acz tak naprawdę nie jest wcale źle) ale 100Hz w tym przypadku to bajer. Współczesne Tv mimo że 50 Hz w okolicach 4k nie smużą chyba że zamiast sygnału podasz im zakłócenia.Chyba nie widziałeś 100Hz na żywo? Różnica jest OGROMNA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 ... No to tyle prośba do Was to przeczytanie i konstruktywne komentarze co dodać ująć poprawic , za takie typu OK, fajne, hipermastablasta albo szajs, dno , długie i do [gluteus maximus] podziękuje… Prośba do Was nr. 2 to jeżeli ktoś ma jakieś TV pasujące do tego zagadnienia to miło by było gdyby napisał pokrótce recenzje uwzględniając wady i zalety. Do minusów plazm dodał bym WIDOCZNE mruganie - a nawet jeśli ktoś jest tak mało spostrzegawczy że nie widzi ( tzw. -> B-) ) to mruganie i tak powoduje nawet u niego szybsze zmęczenie. Jeśli chodzi o przejścia gradientowe na LCD - to jest wina tandetnej elektroniki (jeśli na plazmach z równie tandetną elektroniką tego nie widać to tylko świadczy o dokładności tej techn.) - na egzemplarzach 10 bit nie powinno mieć coś takiego miejsca ... nawet jak będziemy manipulować ustawieniami obrazu (przynajmniej na monitorach np. EIZO,QUATO i wysokich NEC zawsze jest perfekcyjnie ... a na produktach monitoropodobnych jak Benq, Gateway, Dell, Philips, HP, większaość NEC, Hyundai, Belinea i co tam jeszcze z tego syfu sprzedają są błędy w wyświetlaniu gradientów) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 No u mnie widać pewne rozgradientowanie, nie jest to jak na jakis TN jednak pewne jest (8 bit panel wg prod.) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzieju Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Chyba nie widziałeś 100Hz na żywo? Różnica jest OGROMNA. Wiez mi ja podpieram opinie 100hz jest praktycznie nie zauwazalna to szybciej sugestia niz poprawa plynnosci i stabilnosci obrazu ... tej samej dobrej jakosci plik video bedzie znikomo roznil sie od 60hz a 100hz jest to przeplacanie ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 Super promojca w MM - Samsung PS50C91H za 4500zł . Odnosnie poradnika Nerevara - nie mozna powiedziec plazmy drogie, lcd tanie. Porzadny LCD kosztuje ponad 8-10k, porzadna Plazma tyle samo - mowie w tym momencie o produktach Pionniera. Jesli ktos chce miec full HD to warto rowniez przyjrzec sie Panasonicom z seri PY. Niedawno wpadly na rynek, cenowo wygladaja bardzo atrakcyjnie. Za ok 5400, masz 42calowa plazme fullHD. Gdyby nie ograniczenia finansowe i brak... glebszego celu w pakowanie sie obecnie w fullhd, pewnie bym go lyknal ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Aha:P Szkoda że 42" nie ma fajnej promocji bo 50" to jednak za dużo dla nas. Wkońcu padło na panasonica, na początku się przychylałem w strone sasmunga no ale tak czytałem i czytałem i weźmiemy tego PV70. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Ojciec ma do wydania 7k ale widzę, że nie warto tyle wydawać na LCD. Jak się okazuje z lektury tegoż wątku to 46" za dużo, 100Hz nie potrzebne, FullHD zbędny bajer, itd. itd. Więc najlepiej zatrzymać się gdzieś rok może pół do tyłu i kupić 37 cali jakiegoś Samsunga 50Hz z dobrą jakością obrazu i zaoszczędzić połowę kasy ? Czy ja dobrze odczytuję Wasze doradzanie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 (edytowane) To tak jak z komputerami :) po co kupować GF6200 z 512mb skoro można mieć wersje 128 która będzie radzić sobie równie dobrze a pozostała pamięć i tak nie zostanie wykożystania, a kasa w kieszeni. A tak konkretniej to do czego chcesz (lub twój ojciec) używać TV ;] i jakie warunki odległościowe od TV :P Edytowane 13 Grudnia 2007 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario2k Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Kaeres Tak jak pisales , Swieta prawda ;) z malymi wyjatkami Jak masz dostep do Sky HD ,to FullHD TV zalecany ( niektore programy naukowe/przyrodnicze szok , leb chce urwac ) ogolnie jesli masz dostep do filmow HD to Full HD mila rzecz ,aczkolwiek dla srednio wymagajacych HD Ready 720p 1360x768 tez Styknie . Co do wielkosci ekranu to 37''/42'' bylo by chyba optymalnym rozwiazaniem sam mam 32'' i trochu to za male :/ Moj nastepny tv to absolutne minimum 42'' i Full HD ,ale to nie wczesniej niz za 10-12 miesiecy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Wiadomo, że kupowanie takiego czegoś to nie na rok czy dwa ale już na parę ładnych lat i trzeba patrzeć również w przyszłość. A co się na tym za rok będzie oglądało to nie wiem. Pewnie z wymogiem czasu dekoder będzie cyfrowy w full HD, kino domowe to podstawa. Narazie bida bo zwykły szajs z Polsatu + Divx Manty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Kaeres Warto czy nie warto. Gdybym mial w tym momencie taka kase przeznaczona na TV, to bralbym pod uwage 3 opcje, a raczej zastanawial dla mnie jest najlepsze: a) 42" Pionnier - najlepsza jakosc obrazu, czern, jednak za ta cene mozemy miec b lub c b) Panasonic 50PY70 - full hd c) Samsung PS50Q91 - bez hd, ale sporo kaski do zaoszczedzenia Rowniez ogladam TV z 4m i uwazam ze 50" jest idealne dla tej odleglosci. Na poczatku wydaje sie zbyt duze, jednak to uczucie szybko mija... Z tych 3 opcji najlpesza wydaje sie mi oferta panasonica - wielkosc, jakosc i przyszlosciowe FullHD. Wszystko zalezy do czego chcesz tego telewizorka uzywac - czy normalna telewizja, czy glownie filmy (czy hd czy divixy czy dvd), czy konsola, czy komp. Masa zmiennych ktorepowinienes okreslic. Ja nie licze na to ze nagle zrodel HD przybedzie, dlatego poszedlem na kompromis wybierajac samsunga - SD da sie ogladac, a HD wyglada i tak slicznie. Konsoli narazie nieplanuje, wiec wysokie rozdzialki nie sa mi potrzebne. Nie wydalem tez na niego masy kasy, przez co nie bede sobie pluc w brode, jesli nagle wyjda na rynek jakies rewolucyjne modele. Ale chcac sie okreslic, stawiam na opcje b) for you ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Koko_ Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Wiadomo, że kupowanie takiego czegoś to nie na rok czy dwa ale już na parę ładnych lat i trzeba patrzeć również w przyszłość. A co się na tym za rok będzie oglądało to nie wiem. Pewnie z wymogiem czasu dekoder będzie cyfrowy w full HD, kino domowe to podstawa. Narazie bida bo zwykły szajs z Polsatu + Divx Manty. to poczekaj na oled tv;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 A jak wyjdzie oled to sie będzie czekać na inny model bo to za 3 miesiące ma być lepszy a jak wyjdzie już to się okaże że niedługo nowa technologia wyjdzie i tak można w kółko. Dobrze jest teraz coś kupic kiedy ceny sa przystępne. Tylko zapaleńcy zmieniają jak rękawiczki róznae sprzęty.Jak ten już będzie daleko do tyłu to się kupi nowy i tyle bo w dziesiejszych czasach wątpie żeby tv wytrzyamł 15-20 lat jak to było kiedyś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 (edytowane) Poza tym jak wejdą OLED'y czy SED'y to ceny zapewne przez pierwszy rok dwa będa tak zaporowe że... znając nasz kraj ;) choć będzie to miało swoje + LCDki z górniej półki polecą z cenami na łeb na szyje plazmy też o ile te technologie będa taaak rewelacyjne Edytowane 13 Grudnia 2007 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Fakt ceny spadną,to normalna kolej rzeczy.Ale mówie jakby każdy tak czekał to połoy rzeczy moglibyśmy nie mieć:P Śmieszne ale prawdziwie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 (edytowane) Wiem wiem, ale chodzi mi o to że z kupnem high endowego LCD warto poczekać (jesli ktoś planuje) wtedy ceny spadna tak samo jak to było z CRT'kami i za "grosze" będzie można mieć TV z górnej półki no i za pare dobrych lat full HD będzie bardziej uzyteczne niż dzis... Edytowane 13 Grudnia 2007 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xpektor Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 ... wtedy high endowe nie beda juz highendem ;) A hd zastapi superfull hd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 A co myślicie o tym modelu Sonego ? http://video-top.nazwa.pl/index.php?mod=ma...nit&pid=633 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 (edytowane) xpektor Tak czy siak duże prawdopodobieństwo że historia będzie taka sama jak z CRT i LCD/PLAZMA kiedy to mozna kupić duże kosztujące niegdyś kilkanaście tys. CRT za grosze... a nawet uzywane nadają się lepiej do oglądania tv/dvd niż większość low/mid endowych lcd... Co do superfull HD nie był bym taki pewnien tego, japońce coś tam knocą ale to też zapowiadali na 2020/30 z resztą zanim do nas to dotrze to... co tu dużo gadać ;] Kaeres Hmm na forach rtv czytałem o sonym dzisiejsze TV od nich to już nie to i płaci się za logo... swoją drogą... rozdzielczości 6,2 megapiksela :D mi tam wychodzi troche ponad 2 ale oni pewnie mają swoją marketingową mateamatyke na twoim miejscu brałbym jakąś plazme, tego samsunga 1366/768 lub coś full HD jak Ci kasy nie szkoda Edytowane 13 Grudnia 2007 przez Nerevar Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zigi Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Ojciec ma do wydania 7k ale widzę, że nie warto tyle wydawać na LCD. Jak się okazuje z lektury tegoż wątku to 46" za dużo, 100Hz nie potrzebne, FullHD zbędny bajer, itd. itd. Więc najlepiej zatrzymać się gdzieś rok może pół do tyłu i kupić 37 cali jakiegoś Samsunga 50Hz z dobrą jakością obrazu i zaoszczędzić połowę kasy ? Czy ja dobrze odczytuję Wasze doradzanie ? ... Wiadomo, że kupowanie takiego czegoś to nie na rok czy dwa ale już na parę ładnych lat i trzeba patrzeć również w przyszłość. A co się na tym za rok będzie oglądało to nie wiem. Pewnie z wymogiem czasu dekoder będzie cyfrowy w full HD, kino domowe to podstawa. Narazie bida bo zwykły szajs z Polsatu + Divx Manty. Wszystko zależy od tego do czego chcesz ten sprzęt podpiąć. Podstawowa sprawą jest to jakim sygnałem dysponujesz. A ja sam piszesz na razie masz SD. Jak teraz wstawisz sobie coś pokroju 46-cali to nie czarujmy - nie będzie ten obraz z takimi źródłami zbyt pięknie wyglądał. Dodaj do tego fakt, iż aby zachować sensowne proporcje będziesz musiał sobie obraz jeszcze odrobinkę przyciąć. Oczywiście sygnał HD powolutku zacznie być wprowadzany ale na razie tylko na poszczególnych kanałach a i niektóre z nich maja sztucznie zwiększoną rozdzielczość. A na pełne HD wszędzie to chyba przyjdzie nam kilka lat minimum czekać. I teraz pytanie czy warto wywalić sporą kasę teraz gdy tego sygnału jeszcze nie ma, w dodatku kupując na przyszłość w chwili gdy lada moment dostępne będą TV w lepszej technologi tylko po to aby podziwiać sygnał SD powiększony do takich rozmiarów? Jeśli chcesz koniecznie wydać 7 koła to nie problem. Ale niestety TV nie jest sprzętem który można kupować na przysżłość bo tu postęp leci prawie z ta samą prędkością co w pc. Za te kilka lat kiedy wreszcie będziesz się mógł cieszyć pełnym sygnałem HD może się okazać, iż w cenach o połowę niższych masz dostępny zdecydowanie lepszy sprzęt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlun Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 HD w tej chwili jest jak ze stereo 17 lat temu:P Pamiętam że jak starsi kupowali TV ze stereo to żadne kanał w telewizji jeszcze nie był do tego przystosaowany i trzeba bylo poczekac a teraz? Nadawane są nawet w 5.1. Dlatego napewno z czasem obecne HD będzie wyparte prze jego lepszą odmiane(czyt.bardziej zawansowaną) zanim w tv zostaną wszytskie kanały wprowadzone w tym formacie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
narcyz Opublikowano 13 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2007 Hmm, praktycznie wyboru już dokonałem, a teraz czytając te Wasze posty zaczynam się zastanawiać czy plazma z rozdziałką 1024x768 będzie dobra do eNki :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...