barder90 Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 Witam. Przy zmianie obudowy z starego Codegena na Tacens Algeo przy okazji załatwię też inne sprawy z chłodzeniem. 1 Proc. Tutaj 2 typy moje: Tacens Gelus Pro czy Scythe Mugen ? Jakieś inne oczywiście propozycje mile widziane 2 Grafa. Tu myślę że się wstrzymam przewiew w obudowie powinien ją dobrze na razie schłodzić. 3. Pasta. OCZ Ultra 5+ czy Zalman ZM-STG1 ? Lepsze propozycje? Zamierzam jeszcze przesmarować chłodzenie mojej grafy oprócz proca. Wszystko będzie brane w Zenfiście, kwota do wydania łącznie z budą to 440 zł :rolleyes: Mogę jeszcze dołożyć... ale nie za dużo Z góry dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 Chłodzenie raczej Mugen. Jeśli Gelus Pro ma taką samą zapinkę jak Extreme to na KN9 montaż jest tragiczny! Ileż to trzeba się namęczyć... Pastę może weźmiesz CLP? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barder90 Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 No to Mugen może być. A co do pasty to podobno CLP jest trudne w rozprowadzaniu a ja doświadczenia nie mam za dużego więc nie chciałbym od razu skiepścić... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 (edytowane) Do Tacensa Algeo nie ma warto brać chłodzeń typu "tower", bo nie po to obudowa ma ten spory wentylator na boku by wiać na wierzch radiatora. I choć nie jestem zwolennikiem tego typu obudów to wobec zastosowania przewiewnego sufitu obudowy to jeszcze może mieć jakiś sens. Do tej obudowy zdecydowanie lepiej kupić Tacensa Gelus Pro. Gdybyś zaś chciał szukać mimo to czegoś od Scythe to godnym uwagi klocem jest Scythe Andy Samurai Master. Powinien być wydajniejszy od Gelusa Pro, choć nie zawsze testy to potwierdzają. Jeśli natomiast brać pod uwagę najwyższą półkę to w rachubę wchodzi również Thermalright SI-128SE (tutaj fotki), lecz trzeba dokupić mu jeszcze dobry wentylator (np. Tacensa Aura Ice lub XThermala BTF120 Pro lub też Scythe S-Flex SFF21E). Pastę weź spokojnie Arctic Silver 5, bowiem prezentuje praktycznie tę samą sprawność co OCZ Ultra 5+. Łącznie daje to kwotę 482-490zł w zależności od zastosowanego wentylatora przy SI-128E, 390zł przy Gelusie Pro, 430zł przy Scythe Andy. Scythe Mugen czy Noctuę NH-U12F warto kupić, gdybyś zdecydował się na Tacensa Signum. Obudowa jest tańsza i również ma niezłą wentylację. Mógłbyś sobie wtedy pozwolić nawet na najdroższego Thermalrighta Ultrę120 eXtreme. Warto by było jednak do tego zatroszczyć się jeszcze o ze dwa wentylatory, co by wykorzystać możliwości tej obudowy :) Pozdrawiam Edytowane 7 Września 2007 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barder90 Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 Dzięki Labovsky dałeś do myślenia :wink: .... Właśnie dlatego chciałem wziąć Algeo bo ma już wentyle w zestawie a ten duży boczny może dobrze chłodzić....To może jeszcze Tacens Gelus Extreme by był lepszy? Sama miedź.... Mi głównie zależy na tym by było wydajnie po niezłym oc bo na proca muszę dawać więcej niż 1.35V żeby 3GHz było więc chłodek się przyda. A co do pasty to wezmę chyba jednak zalmana, na dłużej starczy i chyba wydajnościowo lepszy od AS5? Obudowę to myślałem ,że wezmę CM 690 ,ale za droga będzie jednak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 (edytowane) Zarówno Tacens Gelus Pro jak i Extreme mają dwie zasadnicze wady: Fatalny sposób montażu, o czym wspomniał już Puma. Jednak to zaboli tylko w momencie częstego zdejmowania i zakładania coolera... na LGA775 (SIC!). Do tego jednak warto zgłosić jedno zastrzeżenie - nie jest przykręcany, więc i płyty nie bedzie trzeba wyjmować przy ewentualnym montażu/demontażu, choć zasilacz już chyba tak. Thermalright SI-128SE jest przykręcany, Scythe Andy nie. Najczęściej tylko jedna możliwa pozycja, tj. zorientowanie go na płycie głównej... i to co gorsza wcale nie najkorzystniejsze z punktu widzenia wentylacji klasycznej (czyli nie Algeo) obudowy. Kolega t.luk z Egiełdy kupił i bardzo się rozczarował musząc w CM Elite 330 zamontować Gelusa Pro tak, że wentylator na pochylonym radiatorze zasysa powietrze spod wentylatora na tylniej ściance, tj. spod tego, który wypompowuje powietrze nazewnątrz, i dmucha nim z ukosa w kierunku RAMu. Nie byłoby w tym nic szczególnie strasznego, gdyby nie to, że wieje tym samym w przeciwnym kierunku niż zakłada to wentylacja obudowy. Jednakże przypadku decydowania się na Tacensa Algeo nie będzie to szczególnie uciążliwe... ale tylko wtedy. Jeśli interesuje Cię wybór między Gelusem Pro a Extreme to musisz wiedzieć, że ten ostatni jest w istocie wydajniejszy od swojego aluminiowego brata, ale i jest również od niego głośniejszy. Na minimalnych obrotach, które wynoszą 1000rpm, będzie słyszalny. Na pewno nie głośny, ale myślę, że jeśli w obudowie nie znajdzie się nic szybkoobrotowego będziesz mógł spokojnie wychwycić jego szum. O maksymalnych obrotach nie wspominam, bo żaden cooler nie jest... i nie powinien być wtedy cichy. Aczkolwiek mi osobiscie wydaje się, że zasadność wydatku 155zł na Gelusa Extreme wobec Scythe Andy i Thermalrghta SI-128SE w tym samym przedziale cenowym może być wątpliwa. Z drugiej znów strony produkty Scythe i Thermalrighta też mają swoje wady. Pierwszy ma dość dużą rozpiętość w uzyskiwanych wynikach wydajnościowych, co świadczy o nierównej jakości wytwarzania. Drugi z kolei po dokupieniu wentylatora kosztuje łącznie bądź co bądź conajmniej 200zł. Pozdrawiam :) Edytowane 7 Września 2007 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barder90 Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2007 A więc będę fanboyem Tacensa :wink: Dziękuje jeszcze raz za odpowiedzi a szczególnie userowi Labovsky B) Na pewno będę zadowolony z zakupów. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...