Skocz do zawartości
DiJo

Ziemniaczki Z Czosnkiem :)

Rekomendowane odpowiedzi

siemka :)

oto przepis:

- kroimy ziemniaki na małą kostke (ok. 1-1.5cm)

- wrzucamy je na duży olej, tak żeby były przykryte i smażymy aż nabiorą złotego koloru (ok 40-50 minut), muszą też dojść w środku, żeby nie były surowe

- pod koniec smażenia, ok. 1 minuty przed końcem należy posypać je czosnkiem w proszku

Po wyjęciu trzeba jeszcze odcedzić na ręczniku papierowym i gotowe :)

Dobre jako dodatek do czegoś większego, albo same, luzem :) mniam :P Jak będe robić to wrzuce fotki

ps. smacznego :P

Edytowane przez DiJo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

40-50 minut ?? Nie miałobyć czasem 4-5 :] ?

Sam nie wiem :) Ja jak zmażyłem do tortilli po hiszpańsku(na poprostugotuj.onet.pl jest przepis - polecam(tylko mało jajek, dużo ziemniaków)) ziemniaki to koło 30minut mi zeszło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako przyprawę polecam:

Przyprawa do ziemniaków - Prymat.

Poprostu super.

A ziemniaczki smażone/opiekane to w sumie proste i prymitywne danie - ale bardzo dobre :)

Ja ostatnio w wakacje jak nie było co robić to wykonywałem sobie zapiekanki ziemniaczano-serowo-mięsne.

Aczkolwiek przygotowanie zajmowało jakieś 1.5-2h ... (podgotowanie ziemniaków, ułożenie warstw: olej/przyprawa/ziemniaki (plastry)/ser (dużo)/mięso (wszelkiej formy)/przyprawa ... i tak 2-3 razy, doprawienie/dołożenie ew. dodatków, ~1h pieczenie ~200' C w piekarniku).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi