Groosiek Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 Czy jest możliwy taki podział dysku, aby na pierwszej partycji (C:) pozostawić miejsce puste i umieścić tam tylko informacje o zainstalowanych systemach operacyjnych na komputerze? Nie chciałbym doprowadzić do sytuacji w której konieczny jest format dysku z Windows, a właśnie na tym dysku są przechowywane informacje o innych systemach - nie mylę się, prawda? Sytuacja przedstawiałaby się następująco dla przykładu: na dysku C: pusto (+ menu dosowe wyboru systemu), na dysku D: Windows, na dysku E: Linux. Jeśli teraz sformatuję dysk D: to wciąż będę mógł wystartować system Linux z menu dosowego, a w międzyczasie na dysk D: będę mógł zainstalować ponownie Windows. Czy to jest możliwe? Mam również drugie pytanie. Czy jeśli posiadam dysk podzielony na kilka partycji mogę na każdej z nich instalować odrębną dystrybucję Linuxa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wncvirus Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 Tak mozesz zrobic na kazdej osobnej prtycji inna dystrybujce linuxa.Ponad to mozesz miec np.winde na D i linuxa tam na E. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groosiek Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 W takim razie ile powinienem wyznaczyć miejsca na dysku C: ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wncvirus Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 no zalezy co chcesz tam trzymac.Ja mam np 30 gb mam trzymam tylko prace i muzyke Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 Czy jest możliwy taki podział dysku, aby na pierwszej partycji (C:) pozostawić miejsce puste i umieścić tam tylko informacje o zainstalowanych systemach operacyjnych na komputerze? Nie chciałbym doprowadzić do sytuacji w której konieczny jest format dysku z Windows, a właśnie na tym dysku są przechowywane informacje o innych systemach - nie mylę się, prawda? Sytuacja przedstawiałaby się następująco dla przykładu: na dysku C: pusto (+ menu dosowe wyboru systemu), na dysku D: Windows, na dysku E: Linux. Jeśli teraz sformatuję dysk D: to wciąż będę mógł wystartować system Linux z menu dosowego, a w międzyczasie na dysk D: będę mógł zainstalować ponownie Windows. Czy to jest możliwe? Mam również drugie pytanie. Czy jeśli posiadam dysk podzielony na kilka partycji mogę na każdej z nich instalować odrębną dystrybucję Linuxa? Na dysku C przechowywane są informacje o zainstalowanych wersjach Windows. Nawet jak zainstalujesz Windows na Z i go sformatujesz to to nie uruchomisz potem linuksa bo jego bootloader jest zwykle w MBR. Poza tym Linux nie startuje z zadnego dosowego menu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wncvirus Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 (edytowane) SGJ to dla czego takowe informacje mialem na partycji D?tzn,Na partycji C nic nie ma w 100% wolna Edytowane 13 Września 2007 przez wncvirus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SGJ Opublikowano 13 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2007 We wszystkich systemach MS pliki startowe są umieszczane zawsze na aktywnej partycji podstawowej i na wszystkich systemach starszych od Visty jest to zawsze litera C. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Groosiek Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Na dysku C przechowywane są informacje o zainstalowanych wersjach Windows. Nawet jak zainstalujesz Windows na Z i go sformatujesz to to nie uruchomisz potem linuksa bo jego bootloader jest zwykle w MBR. Poza tym Linux nie startuje z zadnego dosowego menu. Mam na myśli specjalny bootloader, nie dostarczany z systemem. Są przecież w sieci specjalne programy, które są przeznaczone do tworzenia własnych bootloaderów. Miałem na myśli to, aby taki program umieścić na osobnym dysku i wybierać możliwość startowania innych systemów operacyjnych, z tą różnicą, że Windows, ani Linux nie miałyby wpływu na jego modyfikację. Czy to jest możliwe? Tak wogóle jaki program takiego typu polecacie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...