Peef Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 (edytowane) Witam! Chciałem dowiedzieć się, jaki monitor warto wybrać o przekątnej 19"-20" obowiązkowo w standardowych proporcjach monitorów (żeby nie był 16:9 panoramiczny, tylko posiadał standardowe rozdzielczości typu 1280x1024 itp) :) Dodatkowo zależy mi na bardzo dobrym odwzorowaniu kolorów oraz żeby obraz był żywy i wyraźny. Cena monitora do 2000 zł. Do tej pory przyglądałem się tym monitorom: 19" Eizo (chyba najlepszy producent) 19" Eizo S1961 19" Eizo FlexScan S1931SUG 19" Eizo L788 20.1" iiyama (ze względu na cenę oraz 20.1", ale nie wiem czy to dobra firma?) 20.1" iiyama ProLite H511S-W2 white W sumie najlepszy byłby monitor 20.1" (ale zależy mi na bardzo dobrych kolorach), ale np. Eizo już ma drogie takie monitory (ok. 3200 zł). Co sądzicie o tych monitorach? Może macie jakieś inne typy? Pozdrawiam Edytowane 14 Września 2007 przez Peef Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwarucha Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 o przekątnej 19" obowiązkowo w proporcjach 4:3 :)Nie ma takich. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peef Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 Sprostowałem swoją wypowiedź ;) :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2007 (edytowane) Jeśli chcesz monitor który po korekcji R G B w menu OSD nadal będzie wyświetlał nieprzekłamane/niepogubione barwy to pozostają w tym zakresie cenowym tylko i wyłącznie monitory EIZO (innych z 10 bit lut w tej cenie nie znam). Z tego co zauważyłem to najmniej interesujący z całej trójki jest Eizo L788 (a może ma coś interesującego o czym nie wiem - bo wątpię abyś z chęcią dokładał do dwóch portów DVI). Też nie wiem czy jest sens dokładać do 1961 - ma lepszy kontrast ale jest wolniejszy od 1931 ... musisz sam zdecydować. Edytowane 14 Września 2007 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peef Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Dzięki za odpowiedź! Wogole opóźnienie typu 16-20 ms jest wyczuwalne przy oglądaniu filmów bądź gier (chodzi o dynamikę obrazu)? Czyli jednym słowem Eizo :) Ma ktoś inne propozycje? Zastanawiam się może nad jakimś 20,1", ale to w sumie tylko ta iiyama. Eizo w sumie mi odpowiada, tylko jak jest z tymi opóźnieniami jeszcze pytanie :) Bo panoramy to chyba nie warto brać,, bo przy tworzeniu np. grafiki będę miał złe proporcje, jeśli dobrze rozumiem? Inaczej np. obrazek będzie wyglądał w panoramie, a inaczej w takim monitorze (w sensie proporcji)? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 (edytowane) Wogole opóźnienie typu 16-20 ms jest wyczuwalne przy oglądaniu filmów bądź gier (chodzi o dynamikę obrazu)?Ja to nazywam czasem reakcji aby się nie myliło z LAG'iem ( opóźnieniem obrazu wzgl. tego co "wychodzi" z karty graf. ) Nie patrz za bardzo na podawane przez producentów czasy reakcji bo nigdy nie spotykają się z prawdą ( taki EIZO PVA 16 ms jest najprawdopodobniej szybszy od ACER TN 5 ms ). Jeśli EIZO pisze dla jednego modelu 20 ms a dla innego 16 ms (a oba są na podobnej matrycy ) to wiesz jedynie że ten EIZO PVA 16 ms jest najprawdopodobniej minimalnie szybszy od EIZO PVA 20 ms - i nic więcej. Generalnie AZGAN przy szybkich grach nie narzeka na EIZO S1931 nie wspominając już o filmach Eizo w sumie mi odpowiada, tylko jak jest z tymi opóźnieniami jeszcze pytanie :)Jeśli chodzi o opóźnienie wyświetlania to niestety nie widzę pomiaru tych modeli ale spodziewał bym się nie dużego opóźnienia które nie będzie uciążliwe. Bo panoramy to chyba nie warto brać,, bo przy tworzeniu np. grafiki będę miał złe proporcje, jeśli dobrze rozumiem? Inaczej np. obrazek będzie wyglądał w panoramie, a inaczej w takim monitorze (w sensie proporcji)? "Rozumiesz" całkowicie źle ;P Piksel w tych wszystkich monitorach ma proporcje 1:1 więc nie będzie jakichkolwiek zniekształceń !!! ( w rozdzielczości natywnej ) Jeśli Cię stać na EIZO S2031 i oglądasz filmy HD to się nie zastanawiaj. Wiele gier też potrafi wyświetlić niezniekształcony obraz w 16:10 ( Doom 3 - trzeba modyfikować cfg ... pikuś , Battlefield 2 - modyfikacja skrótu - pikuś itd. itd. ) Edytowane 15 Września 2007 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peef Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Zawsze myślałem, że z tymi monitorami panoramicznymi jest tak samo jak z TV 16:9, gdzie jeśli oglądam normalną telewizję z kablówki to mam spłaszczony obraz :) Czyli niezależnie na jakim monitorze będę działał (standard czy panorama) to projektowana np. grafika przeze mnie będzie identyczna wszędzie - obraz nie jest w panoramie jakoś rozciągany, inne proporcje itp. Rozdzielczość natywna=nominalna? Rozumiem, że te monitory nie mają efektu smużenia? :) W ogóle gdzieś chyba tak czytałem, że EIZO robi monitory na starego typu matrycach (TN czy coś, a są już nowe)? Pisali, że inni producenci robią już na nowych generacjach? Czy to prawda i czy jest jakaś różnica? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Czyli niezależnie na jakim monitorze będę działał (standard czy panorama) to projektowana np. grafika przeze mnie będzie identyczna wszędzie - obraz nie jest w panoramie jakoś rozciągany, inne proporcje itp. Rozdzielczość natywna=nominalna?Natywna = nominalna . Nic nie będzie rozciągnięte ( pulpit , paint , photoshop, 3D studio , Autocad , .... itd. - koło będzie kołem a kwadrat kwadratem ) Rozumiem, że te monitory nie mają efektu smużenia? :)Nawet CRT smużą ;) Te monitory ( EIZO PVA S1931 ) są na prawdę szybkie - grałem na 24" S-PVA HP LP2465 który jest podobnie szybki i byłem miło zaskoczony podczas zabawy w Unreal Tournament ( b. szybkie FPP ) W ogóle gdzieś chyba tak czytałem, że EIZO robi monitory na starego typu matrycach (TN czy coś, a są już nowe)? Pisali, że inni producenci robią już na nowych generacjach? Czy to prawda i czy jest jakaś różnica?Coś Ci się pomyliło :wink: EIZO robi monitory na nowych matrycach tak jak inni producenci i są to TN ( najniższa półka ) , PVA ( wyższa ) , IPS ( "Hi-END" ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peef Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Hmmm, no to nieźle :) W sumie nie brałem pod uwagę panoramy. Może jednak warto? Filmów co prawda nie oglądam zbyt dużo. Ale chyba taka panorama jest większa powierzchniowo/użytecznie od 19"? W sumie to chodzi mi o wysokość czy 20.1" w panoramie nie jest niższy od zwykłego 19" pod względem przestrzeni na monitorze do pracy? Na innych producentów nie ma co zwracać uwagi zbytnio? :) Dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 15 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2007 Ale chyba taka panorama jest większa powierzchniowo/użytecznie od 19"? W sumie to chodzi mi o wysokość czy 20.1" w panoramie nie jest niższy od zwykłego 19" pod względem przestrzeni na monitorze do pracy?Rozdzielczość panoramy 20" 1680x1050 jest wyższa w pionie od 19" 5:4 1280x1024. Powierzchnia ekranu w 20" jest większa. Wysokość fizyczna panoramy 20" jest mniejsza od 19" 5:4 i odpowiada 19" [~17,8"] 4:3 CRT lub 17" 5:4 LCD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peef Opublikowano 23 Września 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2007 Witam! Dzięki za odpowiedź. Chciałem się jeszcze dowiedzieć, czy w tym przedziale cenowym (ale może być i niższy :) ), są jeszcze jakieś konkurencyjne firmy oraz produkty (19")? :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...