Skocz do zawartości
Tompior

Jaki Telewizor Lcd 32"? Do 3000zl.

Rekomendowane odpowiedzi

Na chwilę obecną mam takie trzy okazy na oku, ale najbardziej przypadł mi ten firmy Toshiba:

- Samsung LE32A551

- Samsung LE32A656

- TOSHIBA REGZA LCD 32XV500PG

Jakby nie było parametry dość ciekawe no i Full HD. Zastanawia mnie duża żarłoczność prądowa tych Samsungów. Co sądzicie o tych modelach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung LE32R82B (lub R81B) - Super sprzet jak za ta kase, gorąco polecam. Kosztuje 2049zł, matryca s-pva, kontrast 8000:1, 3x HDMI, d-sub itp...

Na forum poswieconym LCD wszyscy go polecaja.

Ten model ma 100-120 Hz i 10 bitowy zapis barw ?

A po co ci te FULL HD przy tak małej przekątnej ekranu ??

Prosty przykład:

obraz 32" obserwowany z odległości 1,5 m jest większy niż 52" obserwowany z 3 m ... czyli : nie rozumiem czemu nie bierzesz pod uwagę dystansu ?

Na chwilę obecną mam takie trzy okazy na oku, ale najbardziej przypadł mi ten firmy Toshiba:

- Samsung LE32A551

- Samsung LE32A656

- TOSHIBA REGZA LCD 32XV500PG

Jakby nie było parametry dość ciekawe no i Full HD. Zastanawia mnie duża żarłoczność prądowa tych Samsungów. Co sądzicie o tych modelach.

Jeśli na ekran będziesz patrzył z np. 3m to nie zwracaj specjalnie uwagi na rozdzielczość Full HD w modelu 32" Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Przymierzam sie do zakupu jakiegos niedrogiego LCD-TV, bo odkad spory juz czas temu padl mi stary CRT, mecze sie z telewizja na malym TV zastepczym i filmami z PC na 17" monitorze... czas najwyzszy.

Wymieniony wyzej Samsung LE32R82B (http://www.ceneo.pl/596138) jest gdzies w moim przedziale cenowym, zastanawiam sie rowniez nad LG 32LG3000 (http://www.ceneo.pl/1423030), ogolnie wszedzie niby wychwalany, ale nie wiem jak tam w rzeczywistosci - jaka matryca, faktyczny kat, smuzenie itp. itd.

Czy wie ktos cos na temat tego drugiego i moze doradzic lub odradzic - czy warto cos takiego (1.5-1.7k PLN) brac wogole pod uwage czy raczej bedzie rozczarowanie?

Glowne zastosowanie: Antena satelitarna (niemieckie kanaly) oraz Filmy z podlaczonego PC.

37", 40", czy 42" raczej dla mnie odpadaja z uwagi na fundusze, czyba ze szlo by cos godnego uwagi wyrwac za 2.4-2.6k PLN (Edit: moze taki 42LG3000?)... (za 32" chcialbym raczej zaplacic mniej).

Edytowane przez Cpt.Tripps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

up) odnośnie samsunga :

matryca : PVA

kolory 8 bit (widać gradienty czasami w grach, w filmach raczej się nie zauważy)

100hz nie ma ale ma movie + - zwiększa płynności

co do smużenia - w filmach niezauważalne... idzie zobaczyć strate ostrości przy przesuwaniu np mapy w warcrafcie 3 :P ale nie smużenie

kąty duuuuuże + obraca się na podstawce

kablówka wygląda OK chyba że kanał ma hamsko niską jakość / rozciągnie się kaszete z obrazem 16:9

filmy z kompa (nawet div-x) ok

Edytowane przez Nerevar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiscie ze ten 5ms i 8ms beda smuzyly bo w tej cenie 3kilo daje sie 2 i 3 klase matryc dlatego te tv 32 kosztuja 3kilo kup tv 32 za 4,5 kilo to zobaczysz roznice obrazu. podepnij pod dobry sprzet dvb i wtedy bedzie widac co daje dobry tv

Heja,

od dłuższego czasu przeszukuję internet w poszukiwaniu odpowiedzi na nękające mnie pytanie. Wszyscy zastanawiają się jak wybrać odpowiedni telewizor, a czy ktoś sobie zadał na czym ten telewizor postawić? Jestem szczęśliwym posiadaczem Sharp Aquos LC-46DH65E. Na początku z kuzynek cieślą chciałem sam dla siebei zrobić jakąś ładną gablotę, która miała dać upus mojej smykałce desingerskiej :D W końcu doszedłem do wniosku, że lepiej jest kupić jakiś gotowy mebel, dzięki któremu mój salon świetnie komponowałby się z telewizorem. Myśle o modelu STZIN421455/BK ze sklepu http://www.standland.pl.

Dołączona grafika

Teraz pytanie do osób, które przerabiały juz podobną bolączkę z wyborem odpowiedniej "bazy" dla swojego TV. Czy brytyjski standard hartowania szkła BS6206A jest także uwzględniany w Polsce?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi