Skocz do zawartości
cavarr

Ati Radeon HD3850/3870

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem testy w smarkach na moim Powercolorze HD 3850 512mb 770/2000 ...temperaturka max 52 stopnie po O/C, ale ZEROtherm strasznie głośny...Konfiguracja jak w sigu....

3Dmark 2001 --> 45024

3Dmark 2003 --> 37330

3Dmark 2005 --> 17813

3Dmark 2006 --> 10829

Wyniki porównywalne z HD3870!

post-142792-1197711566_thumb.jpg

post-142792-1197711578_thumb.jpg

post-142792-1197711594_thumb.jpg

post-142792-1197711607_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imo 3870 kompletnie nie warto kręcić, chyba, że z jakimiś modami, bo to, co normalnie się uzyskuje, to 500p w smarkach i 2fps więcej w grach - żal :(

svende - wiem, że różnica w zegarach procków jest znaczna - chodzi mi o to, czy szybszy E2xx nadrobi straty :)

Mój komp:

post-102111-1197715748_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie że da sie do aplikacji tylko ten fan control jest zwalony u mnie i trzeba ręcznie zmieniać a w zasadzie to tylko w crysisie. Tylko w nim używam max oc grafy tak to chodzi 800/1200 i starczy. Przełączam tylko jak siedze w 2d ręcznie . Musze też załączać wiatrak na 100% i potem na wartość jaką chce bo też coś się kopie i np jak chcę z 60% dać na 45 to nie da rady.Mam w sumie 4 profile normal,2d,fan100 i crysis :) .

Trochę to za skomplikowane dla mnie ;) No nic, po prostu bedę sobie sobie ręcznie zmieniał częstotliwość w Rivie, póki nie pojawi się inne rozwiązanie tego problemu. Na razie wysłałem maila w tej sprawie do Gecube, mam nadzieję że odpowiedzą.

Cały wczorajszy dzień i dziś rano zmarnowałem na zabawę ze sprzętem, sterami do wszystkich bebechów, grami, 3DMarkami i (odpukać) oprócz tego idle wszystko w porządku, żadnej zwiechy, zero artefaktów. Dzisiaj zamknąłem budę i lekko podkręciłem proca. Temperatury oczywiście wzrosły, ale na razie wszystko chodzi stabilnie, do świąt tak przejadę, a potem spróbuję podkręcić E2160 na 3.0GHz, powinno to dać solidnego kopa wszystkim grom. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

svende - wiem, że różnica w zegarach procków jest znaczna - chodzi mi o to, czy szybszy E2xx nadrobi straty :)

Nadrobi, ale żeby zrównoważyć w smarku mniejszą ilość kaszy musi być minimum jakieś 300MHz szybszy od pełnego c2d. W grach mniejsza ilosć kaszy nie bedzie juz tak bardzo odczuwalna (w stosunku do smarka). Problem w tym, że E21x0 mają między rdzeniem a ihs paste silikonową typu H, ktora jest doskonałym "izolatorem" a nie przewodnikiem ciepła i cieżko jest podkrecic E powyżej powiedzmy 3,2GHz z powodu izolowania ciepła na środku procka niezależnie od załozonego chłodzenia. pełne c2d maja lutowane czapki do rdzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też zmienia bez żadnych problemów.

Teraz się trochę pobiwiłem z chłodzeniem na taktach 825/1200 stress.

Wiatrak na auto karta ma jakies 92C.

Przy 25% osiagnela 100C i temp rosła...

Przy 100% miała 60C ale hałas jaki wytwarzała jest porównywalny z suszarką do włosów:D

Przy 60% miała 73C i była słyszalna aczkolwiek nie była to suszara jak przy 100% :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wychodzi na to, że opłaca się kupować 3850 i cykać OC.

Jak pisze Michael86, wychodzi na to, że 3850 po OC jest zbliżone do 3870 którego OC już niby nic nie daje ;]

Nie powiem dość ciekawa informacja ;]

Chociaż 3850 512MB mogło by jeszcze trochę potanieć ;]

Edytowane przez Szawel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do postow wyzej.

Testowalem E6400 @ 3,4Ghz oraz E2140 @ 3,2Ghz. Reszta sprzetu w sigu. Wyniki:

3DMark2005 - 10800 (E6400 @ 3,4Ghz) oraz 10600 (E2140 @ 3,2Ghz)

3DMark2006 - 5360 (E6400 @ 3,4Ghz) oraz 5300 (E2140 @ 3,2Ghz)

Jak widac roznica nie warta zawracania sobie glowy drozszymi procami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W 2006 nie będzie za bardzo różnicy, bo test opiera się na grafie (cpu test to parodia).

Na jakiej grafie te testy? Ta z podpisu?

Widać na HD różnica jest.

A co ze wspomaganiem filmów HD? Ktoś sprawdzał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dałoby się skutecznie schłodzić 2900 PRO? bo standardowa suszara nie wchodzi w grę, szkoda uszu :) może zostawić sam radiator i dać jakiś nawiew na niego? ale jaki? i jak będzie np. z kontrolą obrotów?

Bo jakoś mnie kusi ten 2900 (z icompa za niecałe 6 baniek). Cena taka jak 3850, ale 512mb i szyna 512 + O/C na XT

Tylko jak rozwiązać problem z chłodzeniem? (no i ciekawe czy zasiłka wyrobi obciążona w 90% :-| )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No własnie dziwne to troche. Teraz zapuscilem 3D marka 05 na 850/2500 i roznicy nie ma czyli niecale 16.5k cyli tyle ile na def :/

to mój hd3850 512mb na zetarach 770/2000 robi 17800w 3dmaru 2005...nie wiem czy ten 1300ptk to różnica w prockach, czy moze pamięci na karcie...GDDR3 mają mniejsze opózninia niz GDDR4...

musze sprawdzic jakie max stabilne taktowanie uda mi sie osiągnąc...

Edytowane przez Michael86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prey & Lost Planet bez OC vs. OC

Ja tam widze różnice ~10%

I jeszcze to KLYK - szału nie ma ale OC to ok 10% i wyniki też mniej wiecej o tyle wzrosły.

W temacie o 8800GT też był test OC vs NonOC w Crysis i max FPS wzrósł o 1 ale minimalny o kilka FPS więc trzeba by bardzo dokładnie potestować grafe np jakiś rozdział gry przejśc bez OC i potem z OC + do tego FRAPS MIN/AVG/MAX i można będzie powiedzieć coś więcej.

Edit:

Jeszcze tu OC i nonOC

Edytowane przez Paweł666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jekiego programu uzwacie do zmiany obrotow wiatraka w 3850?

Riva Tuner

@Michael86

Nie wiem czym to jest spowodowane ale w markach powina byc chociaz jakas minimalna roznica, a tutaj nic.

Tak jakby to OC było tylko na ekranie a karta w rzeczywistości się nie kręciła.

@EDIT

Sprawdziłem Crysisa i takie są wyniki:

def clocks: min 14fps, avg 31fps, max 36fps

850/2500: min 15fps, avg 34fps, max 40fps

tak więc różnica około 10% jest :)

Edytowane przez torque

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niewiem czy czytaliscie : http://www.tweaktown.com/articles/1246/1

testy robione na p35 (i ddr3)

Wiecie... tak czytam kolejny juz z kolei test zestawczy grafik ze stajni ATI i NVidia i... dochodze do wniosku, ze tutaj NIE MA konkurencji. 'NOWY' superprodukt ATI w trybie CF LEDWIE dorownuje pojedynczemu 8800GTS, ale i tak jesli chcemy wyzsze rozdzialki, AA i AF to GTS okazuje sie byc mocniejszy o.O OK OK, test byl na 3850 CF a nie 3870, ale sami przeciez mowicie ze roznica miedzy nimi nie jest az tak ogromna i spokojnie mozna 3850 'przekrecic' na 3870...

A kiedy pojawi sie grafika ATI ktora chocby DOROWNA GTS? R2900 tez z nim przegrywa w ogolnych testach. A przeciez NVidia ma jeszcze w zapasie 8800Ultra, ktory bije i to dosc mocno GTSa...

Edytowane przez Wiedzmin_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, czuje:

http://giery.eu/PC/Newsy/RV670-przetestowany.html

http://tuneupc.net/readarticle.php?article...&rowstart=3

lol... cod2 ktory przeciez najnowsza gra nie jest, rozdz. 1600x1200, AA4, AF8 i 3870 (1100zl) ma 1/3 gorsze wyniki niz GT 512MB ktory w drogim komputroniku kosztuje powiedzmy niech nawet 1200zl. Poszukasz po necie, znajdziesz obydwie taniej. Tylko ze 100zl mniej jest proporcjonalne do wynikow?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnica jest jednak chyba troche wieksza, około 200zł. Radek może jest i wolniejszy, ale za to ma lepsze chłodzenie i mniej pradu bierze. Natomiast do 8800 trzeba by jeszcze doliczyć jakies lepsze chłodzenie, tak więc różnica robi sie jeszcze wieksza.

Sam się wachalem pomiedzy tymi dwoma kartami, a na radka zdecydowalem sie dlatego ze ma lepsze chlodznie, jest tanszy, mniej pradu pobiera. Jako minusy nizsza wydajnosc i podobno probelmy z ccc, strami itd (jak narazie tego nie zauwazylem :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to co udalo mi sie znalezc na szybkosci na skąpcu:

HD3870 ~899zl

8800GT ~999zl

Jak dla mnie to mowi samo za siebie...

I nie chodzi o to ze jestem jakims zapalencem NVidii bo jest wrecz przeciwnie - mialem radka 8500 (niestety LE) ktory moim zdaniem wycinal konkurencje z zakresu DX8.1, teraz siedze na AIW9800Pro, ktoremu naprawde nielatwo znalezc przeciwnika w dziedzinie DX9.0. I zawsze cenilem sobie dwie rzeczy w ATI: jakosc obrazu oraz interface (wiedzialem co i gdzie ustawic). A teraz dla porownania mam w pokoju kolege z GF8800ULTRA i widze, ze ATI niestety zostalo powaznie w tyle :/ A szkoda...

Edytowane przez Wiedzmin_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Tylko po pierwsze cena radka jest sztucznie zawyżona :) a po drugie on nie jest konkurentem żadnej karty z serii 88oo :) Z tego gdzie coś wyczytałem to miał być konkurent dla 8600GTS. Mowa tu oczywiście o HD3850. Jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi